CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

O vizită la spital
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E toamnă în clepsidra timpului, dar pământul împovărat de lumină, se răsuceşte în somn. Zadarnic strigă frunnzele după un strop de apă. Vara nu se dă plecată, nici în ruptul capului, continuând să ne sufoce cu temperaturi care depăşesc 37 de grade, la umbră. Şi asta durează de o veşnicie... din luna iulie. Aproape de neîndurat! Aproape că îţi vine să pui mâna în gâtlejul ei şi s-o determini să fugă, fără să mai privească în urmă.  
 
Astăzi, 3 septembrie 2015, am vizitat-o pe mama la spitalul Sf.Sava, din Iaşi. Un drum care mi-a răscolit sufletul, gata să-l pulverizeze, gata să-l facă una cu pământul . N-am fost singură, ci însoţită de un bun prieten. Am insistat să vină cu mine deoarece ştiam c-o să-mi fie greu s-o revăd suferind pe un alt pat de spital. După ce am primit aprobarea portarului ( acesta fiind un spital privat) am urcat la etajul nouă, camera 42, acolo unde este „cazată” pentru o perioadă... A trebuit să-mi adun întreaga voinţă şi cu inima „înghenuncheată”.. . m-am apropiat de uşă. Era deschisă...  
 
Privirea mi-a căzut pe patul aflat în partea dreaptă a camerei. În cearceafurile albe, cu părul răvăşit pe pernă, cu faşa marcată de suferinţă, cu trupul împuţinat de trecerea timpului, am văzut-o;  
 
ea, mama, cu figura unei adolescente sau a unui copil chinuit de viaţă. Stătea cu ochii închişi, pierdută în propria agonie. Am avut timp să-mi înăbuş un urlet, până să mă apropii de pat. Am strigat-o uşor, să n-o tulbur cu prezenţa mea:  
 
ce mai faci, mamă dragă?”  
 
Deschizând ochii, a avut o tresărire, şi lacrimile închise pentru totdeauna într-un colţ de suflet, se zbăteau sfâşietor... în timp ce-i ţineam mâinile firave, într-ale mele. I-am şters transpiraţia de pe frunte şi i-am mângâiat părul, încercând să-l aşez cât de cât, atât cât mai era de aşezat.  
 
Într-un târziu, timp în care în sufletul ei se ducea o bătălie imensă, o bătălie pierdută în faţa timpului necruţător, mi-a răspuns:  
 
„ rău fac, tare rău!” m-am săturat de chinul acesta...  
 
şi-atunci ... abia atunci i-am zărit lacrima în colţul ochilor, străduindu-se din toate puterile s-o ţină încătuşată... în această răzvrătire împotriva unei vieţi crude şi nedrepte.  
 
M-am scuzat pentru câtea minute şi am fugit pe hol. Undeva, într-un loc mai retras, mă aştepta cel care m-a însoţit. Eu n-am putut să mai pun frâu avalanşei de lacrimi care se desprindeau din întreaga fiinţă, şi parcă, din „rădăcina lumii” - rămasă să ne amintească că, dincolo de orice, suferinţa şi moartea sunt preţul plătit pentru „bucuria de a fi, de a fi fost...”...  
 
Am revenit în salon, după ce m-am liniştit puţin, ca după o înfrângere iremediabilă în faţa adevărului neacceptat. Îi privesc chipul adolescentin, gândul alerându-mi cu repeziciune printre amintiri, răscolind până la sânge, căutându-i fiecare gest, fiecare zâmbet, fiecare dojană lăsate în urmă...  
 
„mamăăăăăăăăăăăăăăăăăăăă!”  
 
rămâi cu noi, hai să alergăm din nou prin labirinturile vieţii.  
 
M-am uitat, uşor înspăimântată, prin salon, să văd dacă nebunescul zbucium, urlet... a fost auzit de cineva. Într-un alt pat, aflat în partea opusă a camerei , mai era o bătrânică, care, în afară de perfuzii, avea ataşat un tub cu oxigen.  
 
De unde aer într-un început de toamnă caniculară, într-un sfârşit de viaţă – în care fiecare „respirare” acuză jocul acesta înfometat de suferinţă şi îndoială...  
 
Unde eşti Tu, cel care te scalzi în „sărbătorile luminii”?  
 
Undeeeeeeeeeeeeeeee!? Şi cerul tace...  
 
4 septembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
O vizită la spital / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1710, Anul V, 06 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!