CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Recenzie. Volumul de proză „Jertfă de seară”, de Valentina BECART
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul de proză „Jertfă de seară”, de Valentina BECART, a apărut la Editura PIM, Iaşi – 2014 
  
Valentina Becart, membră a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iaşi - Moldova, recent distinsă cu medalia Virtutea Literară, s-a impus, constant, de câţiva ani, în literatura română, în primul rând cu poezie, iar acum şi cu proză scurtă, prin romanul amintit mai sus. În poezie a avut o critică favorabilă făcută de specialişti cu autoritate şi experienţă, şi cred că la proză va fi la fel. Valentina porneşte cu avantajul de a-şi fi valorificat în proză propria experienţă literară din poezie. Prin aptitudinile sale pentru litera scrisă, prin experienţa sa socială, prin sensibilitatea la tumultul, de multe ori confuz, dăunător şi contradictoriu, cât şi prin voinţa creativă a aşternut pe hârtie o lucrare de dimensiuni şi structură echilibrată care o impun decisiv ca pe o romancieră matură şi dotată cu arta comunicării pe teme majore. De aici dramatismul cu accente elegiace sau tragice ţesute abil în proza sa. 
  
  
Valentina Becart scrie, atât poezie cât şi proză, nu pentru că e la modă să scrii, ci pentru că are ce comunica cititorului – mesajul vieţii sale rezonează în reverberaţii cu cel al cititorului actual. Citind romanul, nu poţi rămâne neutru şi indiferent la tematica acestuia. Cititorul este în situaţia de a se alinia permanent la problematica afişată de autoare. Limbajul de comunicare nu e nici simplu dar nici încriptat în formule cu mesaj abscons. Ca stil, scrierea sa este bogată în subtilităţi semantice, mai ales cu caracter filosofic existenţialist, spre care autoarea are o aplecare specială. Teme şi noţiuni ca: existenţa, neantul, angoasa, aventura, frica de ceva, uneori metafizic, Jertfa (de seară), metafora din titlul romanului, revin ca nişte motive permanente în ţesătura creaţiei sale, nu pentru a da culoare, ci pentru a ajuta la desluşirea încurcatelor probleme ale existenţei umane actuale. Alături de tehnica introspecţiei, pe care o stăpâneşte cu abilitate, autoarea face şi portrete psihologice bine închegate unor peronaje, fictive sau reale, aduse în scriere. Foloseşte cu măiestrie arta dialogului, atât cu sine, cât şi cu personajele distribuite în diverse situaţii din proză. Dialogul devine un fel de maieutică utilizată pentru a scoate adevăruri literare şi semnificaţii noi din fapte aparent banale. Naraţiunea epică, are puterea de a „fura”cititorul interesat de cunoaştere artistică şi împleteşte subtil elemente de romantism, realism critic, onirism şi impresionism. Visul în proza sa se combină organic cu fantezia şi se intersectează deseori cu impresionismul. Autoarea nu foloseşte decât rareori nume de lucruri sau persoane, dar în schimb îşi construieşte şi comunică cu uşurinţă imagini impresioniste, atât cu privire la trăirile sale cât şi ale altor personaje implicate sau tangente cu viaţa sa. Îndrăznesc să cred că are o abilitate specială de a-şi construi impresii cu coloratură subiectivă, marcate cu accente erxistenţial dramatice. 
  
  
În afară de aceste mijloace care ţin de tehnica scrierii, autoare are o deschidere majoră spre integrarea culturii generale în descrierea şi explicarea diverselor situaţii concrete de viaţă. Imagistica sa, bogată şi diversă, îi dezvăluie atât o trăsătură de subtil portretist cât şi una de picturalitate. Uneori, bogăţia de imagini, mai ales din natură, te face să crezi că autoarea este un pictor care îşi construieşte tablouri cu cuvinte. 
  
Impresiile generale desprinse din lecturarea romanului său, „JERTFĂ DE SEARĂ”, conduc la concluzia că avem de-a face cu o proză cultă şi responsabilă din punct de vedere moral, izbutită din punct de vedere artistic şi utilă din punct de vedere social. Valentina Becart, cea care îşi pune amprenta asupra prozelor cuprinse în volum, dovedind că are instrumentele necesare pentru a face o creaţie literară autentică şi rezistentă la „rostogolirea timpului”, cum îi place autoarei să se exprime. 
  
Prof. univ.dr. Mihai Păstrăguş 
  
Referinţă Bibliografică:
Recenzie. Volumul de proză „Jertfă de seară”, de Valentina BECART / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1567, Anul V, 16 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!