CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Constiinta >  

În cursa pentru „vârful lanţului trofic“ (o specie temută de „prădători”)

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să fie ei aleşii?  
Umbrele trecutului par a fi atât de pregnant reflectate în oglinda viitorului. Să trăim în fiecare zi cu spaima întunericului? Întuneric a fost la început şi “mii de ani i-au trebuit / Luminii să ne-ajungă”. (La Steaua – Eminescu)  
Întotdeauna va exista o prăpastie.  
Nimic nu e nou sub soare şi prăpastia s-a adâncit tot mai mult, de când a fost crucificată credinţa într-o lume în care, iubirea faţă de Om ar fi adus Paradisul pe pământ. Şi mai cred, deşi mi-aş dori să nu fie aşa, că nimeni nu va putea schimba această realitate atâta timp cât Pământul se va roti în jurul axei sale, – lumină şi întuneric, speranţă şi îndoială, mereu pânda, capcana, răscrucea şi umbrele ce aşteaptă hohotind, şi abisul în care clipele îşi frâng aripile fragile.  
Privite îndeaproape, aceste umbre par a fi, asemenea unor specii temute de prădători, prădători ce-au luat în stăpânire cele două maluri şi pândesc (pândă îndelung exersată) cu ochi agil fundul prăpăstiei, prăpastie în care s-au prăvălit săracii, infirmii, visătorii şi neobosiţii căutători de adevăruri, ce-au lăsat pete de sânge pe florile miraculos răsărite pe câmpurile de luptă unde doar vântul mai geme ca o amintire.  
*  
Primii căzuţi nu mai au nici şansa, şi nici speranţa de a mai vedea lumina bunăstării, ci doar întunericul cel mai de jos al sărăciei. Cei aflaţi pe buza prăpăstiei, în plină agonie, agăţându-se de câte o liană fragilă, căutând înfriguraţi rădăcinile adevărului. Dar adevărul este împărţit între cele două tabere de prădători neobosiţi care supraveghează atent ecoul prăpastiei, având grijă să cureţe, din când în când, orice ar germina şi s-ar înrădăcina mai mult decât ar permite siguranţa celor două tărâmuri, luate în stăpânire!  
*  
Din când în când, au loc ciocniri la suprafaţă, din care rezultă resturi menajere care ajung în prăpastia fără fund a săracilor. Aceştia, învrăjbiţi şi flămânzi, cercetează atent fiecare colţ al prăpăstiei în speranţa de a mai găsi ceva, uitând să mai privească spre lumină, spre zările albastre, spre un cer mult prea mare şi mult prea înalt, pentru o existenţă atât de umilă şi atât de efemeră.  
Lumina care străjuieşte liberă, regală, nestingherită, această sumbră privelişte aşteaptă, parcă, căutători însetaţi de adevăr pentru care toate prăpăstiile pot avea partea lor luminoasă. Din când în când, ni se pare că suntem chemaţi din fundul prăpăstiei spre lumină. Agăţându-ne de liane fragile, spinoase, răspundem chemării. Odată ajunşi la suprafaţă, ni se cere doar un lucru minor, şi anume, cu mâinile încă sângerând, să mângâiem noul nume al prădătorului.  
*  
Să fim noi alegătorii?!  
Ce eroare!?  
 
Valentina Becart  
Referinţă Bibliografică:
În cursa pentru „vârful lanţului trofic“ (o specie temută de „prădători”) / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1401, Anul IV, 01 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!