CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorisire >  

Despre maestrul MIHAI LEONTE - îndrumătorul și mentorul meu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre maestrul MIHAI LEONTE - îndrumătorul și mentorul meu 
  
Pe domnul Mihai Leonte l-am cunoscut în iarna anului 2015, grație internetului, cu prilejul publicării volumului antologic de poezie „Acorduri Moldave”, un volum cu poeții de pe net, în care maestrul a promovat creațiile lor, pe alții i-a scos din anonimat, dând șansa fiecăruia de a se afirma. 
  
Poetul Mihai Leonte este reprezentantul de o valoare inestimabilă, din vârful piramidei poeziei, al versurilor izvorâte din vatra sufletului și a pământului, moștenire culturală prețioasă, diamant șlefuit din adâncul cel mai adânc al propriei ființe și al scoarței pământului, pentru urmașii vitregiți de adevăratele valori și comori lirice, când pericolul perpetuării pseudoculturii este din ce în ce mai pregnant. 
  
Cu emoție profundă am pătruns în trăirile și simțirile distinsului autor și deschizător de drumuri în călătoria sufletului pe aripi de poezie adevărată, ca și pământul din care s-a înfruptat cu nesaț pentru a zămisli tainele sufletului zbuciumat de iubirea pentru semeni, pentru apropiați, pentru nemuritoarea poezie, piatra de temelie a lirismului și model pentru generațiile ce vin din urmă, pentru a putea intra în inima cititorilor de limbă turcă, aceștia fiind, din fericire, tot mai mulți. Intrând, prin traducere din limba română într-o limbă cu totul diferită a unei culturi diferite, în taina liricii maestrului, este o mare recompensă pentru sufletul meu ceea ce îmi este dat să trăiesc prin minunatele versuri ale poetului care ilustrează întreaga sa viață și sufletul său pur, e o stare unică, mă identific în multe poeme ale domniei sale, ceea ce îmi ușurează misiunea de a transmite aceste simțiri vorbitorilor de altă limbă și trăitorilor de altă cultură. 
  
E ca și cum m-aș fi născut de două ori: o dată pentru mine și o dată pentru omul divin-trăitor de versuri și scrijelitor de inimi prin versurile sale divine, în sensul bun al cuvântului, evident, motiv în plus de a extinde granițele lecturii către cititori de alte nații care apreciază opera de calitate a autorului. 
  
E o mare încântare să realizez aceste traduceri ale unor poezii superbe care fac ca acest efort să fie diminuat. Mă bucură faptul că se păstrează ritmul melodios spre încântarea auzului! 
  
Poezia este licoarea cu care se hrănește sufletul fiecăruia, este alinarea, bucuria sau tristețea. Când citești o poezie ți se deschide un nou univers ce așteaptă să fie explorat, te detașezi de lumea reală și pătrunzi într-o altă dimensiune în care visele devin întotdeauna realitate și realitatea un vis fără griji, greutăți sau responsabilități, o lume plăsmuită, în care natura este cufundată într-o armonie deplină, sublimă, înmiresmată fiind de simțirea și trăirea autorului. Poezia ne învață să iubim la maxim, este viața deplină, dacă tot suferim este alinarea care luminează ziua și deschide mintea, iar poezia poetului MIHAI LEONTE este un exemplu grăitor. 
  
Poezia maestrului nu este o înșiruire de cuvinte pe coala albă de hârtie, ci este o frământare profundă a sufletului său veșnic doritor de viață, îndrăgostit de ființa iubită, de plaiul natal și de oamenii ce-l locuiesc și i-au fost aproape mereu și care îl prețuiesc într-atât, cum nu și-a imaginat vreodată, cum singur mărturisește. Şi cum să nu fie prețuit, când a scos din anonimat nu numai oameni, viitori poeți sau scriitori, ci și satul în care s-a născut și care acum e cunoscut în toată țara?! O realizare impresionantă care cere un efort deosebit și e evident că maestrul deține energia necesară acestui efort și dorința de clădire a unui viitor frumos pentru tineri, căci această realizare este produsul unui lanț puternic al dorințelor, gândurilor și ideilor celui care încă mai speră într-o nouă viață. 
  
Va mulțumesc din suflet, maestre, pentru încrederea acordată și pentru toate îndrumările, sfaturile și urările de bine! Sunt foarte norocoasă că v-am întâlnit! Dumnezeu m-a binecuvântat, să fiți de asemenea binecuvântat cu realizări de excepție în continuare! 
  
Cu aleasă considerație și mult respect și prețuire, 
  
Urfet Şachir - poetă, licențiată în drept 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre maestrul MIHAI LEONTE - îndrumătorul și mentorul meu / Urfet Șachir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1745, Anul V, 11 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Urfet Șachir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Urfet Șachir
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!