CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Titiana Dumitrana         Ediţia nr. 1479 din 18 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

SINGURA RATIUNE DE A FI!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Singura Raţiune de a Fi! 
  
Ni se întâmplă, adesea, să credem că am fost înzestraţi cu raţiune pentru a putea evalua corect pe cei din jur, pe noi înşine şi tot ceea ce ni se întâmplă, în lumina adevărului. 
  
Ne confecţionăm fiecare propriul adevăr, o sumă de criterii de evaluare ce ţin de bunul simţ comun, de normalitate, de decenţă. 
  
Odată ce acest sistem pare să funcţioneze, suntem gata să afişăm siguranţa, independenţa şi aroganţa sublimă a profesionistului care ştie ce face. 
  
“Ei, cine mă învaţă pe mine cum să trăiesc? Mi-am pus ani buni din viaţă deoparte ca să-mi fac o educaţie temeinică, am adunat atâta experienţă, care a adus cu sine atâta înţelepciune şi atâta pricepere…!” 
  
Deşi au toate semnalmentele unor prieteni, toate aceste mari achiziţii, educaţia, experienţa şi înţelepciunea, ne sabotează tot timpul! Ne sunt duşmani! 
  
Ca într-o problemă de matematică, ceea ce trebuia demonstrat nu a putut fi demonstrat. Rezultatul a ieşit mereu greşit. Poate am scăpat ceva pe parcursul demonstraţiei. Poate am pus vreun plus în loc de minus sau invers. De obicei, elevii buni aşa greşesc. Din neatenţie, nu din neştiinţă. 
  
Da, din neatenţie! Dar de la început, nu pe parcurs. Am scris adevărul cu a mic, în timp ce întotdeauna adevărul se scrie cu A mare! 
  
Există în Sfânta Scriptură cel puţin o problemă matematică simplă pe care a rezolvat-o, fără greşeli din neatenţie, Apostolul Pavel: lucrurile pământeşti + educaţie aleasă + înţelepciune = gunoaie! (Filipeni 3: 4-8). Nu, rezultatul nu este greşit! Deşi pare. 
  
Cum adică gunoaie? Nu este, cumva, prea mult spus? M-a costat tinereţea mea toată, mii de sacrificii, de nopţi nedormite, de emoţii…; am muncit de dimineaţa până seara, rămânând un om drept, cinstit, dispreţuind duplicitatea. 
  
În timp ce, în jurul nostru, vedem cum alţii prind oportunităti, se instalează comod în lume, fără să uzeze de atâtea sacrificii, fără să facă din onestitate cea mai mare virtute, fără să se înduioşeze în faţa suferinţei, fără să se ruşineze de puţina lor simţire… 
  
Prea adesea, operăm cu instrumentele acestea de evaluare, aflate, dintru început, sub semnul aproximării înşelătoare, al neajunsului, al erorii. Folosite ca bază de calcul pentru judecăţile noastre de valoare, sfârşim, inevitabil, în marasmul amărăciunii, cel mult în resemnare. 
  
Pentru că, de aici, din această perspectivă strict umană, întotdeauna peisajul va fi sumbru. Tot atât de sumbru, însă, ca şi atunci când Adevărul Întrupat păşea printre noi, respirând acelaşi aer dens, sorbind aceleaşi răsărituri promiţătoare, fiind acoperit de aceeaşi negură nepătrunsă a nopţii. Oare o fi fost ispitit să evalueze lumea după propriul adevăr? Da, numai că propriul adevăr era Adevărul Însuşi! Iar Adevărul Însuşi avea cu totul altă optică. Cu totul alta! 
  
Finitudinea noastră fiinţială, neputinţa şi tristeţea care i se circumscriu, I-au frânt inima. Ca să deseneze cel dintâi zâmbet victorios pe chipul nostru împovărat a dat totul. S-a dat pe Sine. Gestul Lui nu ne-a ajutat să progresăm, ci să ne desăvârşim. 
  
El, Hristos, devenise singura noastră raţiune de a fi, singurul temei al desăvârşirii noastre! 
  
Adevărul nostru, raţiunea noastră ne-au lăsat cu mâinile goale, pierzându-şi orice consistenţă, strălucire şi valoare în lumina Adevărului cu A mare! 
  
Căci ce folos de toată educaţia, experienţa şi înţelepciunea ta, dacă Hristos nu primează, dacă El nu te-a convins deja să-I subordonezi totul, dacă n-ai înţeles că preţul cunoaşterii Lui nu are niciun echivalent în monedă omenească, fiind “nespus de mare”… 
  
Ce folos de toată educaţia, experienţa şi înţelepciunea ta, dacă-ţi lipseşte dragostea pentru ignoranţii din jur, când şi tu eşti un ignorant în sfinţenie, cu tot atât de puţină simţire…şi Hristos nu ţi-a întors spatele, ci, dimpotrivă, a fost provocat chiar de spoiala ta dezgustătoare ca să te scoată de acolo… 
  
Ce folos de toată educaţia, experienţa şi înţelepciunea ta, daca n-ai învăţat să priveşti lumea mâzgălită în nonculori, cu inima lui Isus, ale cărei tic-tacuri împrăştie culoare în cele mai inaccesibile cotloane, dacă n-ai învăţat să asculţi liturghia cosmică, preludiu terestru al frumuseţii şi armoniei cereşti, într-o gamă majoră, chiar aici, în mijlocul deşertăciunii… 
  
Să veghem, dar, ca Adevărul Însuşi să devină propriul nostru adevăr, iubirea care ne locuieşte să fie Iubirea Însăşi şi inima noastră să-şi reverse tic-tacurile în jerbe de culori peste faţa fără speranţă a lumii… 
  
realizat de Titiana Dumitrana 
  
Referinţă Bibliografică:
SINGURA RATIUNE DE A FI! / Titiana Dumitrana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1479, Anul V, 18 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Titiana Dumitrana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Titiana Dumitrana
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!