CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Titiana Dumitrana         Ediţia nr. 1452 din 22 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

SĂ FII OM!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SĂ FII OM! 
  
Am auzit, de multe ori, în casa părintească, îndemnul Să fii om!-părea să fie sfatul sfaturilor, culmea înţelepciunii, care trebuia transmisă, cu religiozitate, copiilor, mai ales în pragul desprinderii lor de vatra parintească! 
  
Mie, însă, îmi suna atât de golit de conţinut încât nici nu am avut vreodată curiozitatea să întreb ce înseamnă să fii om! Îmi părea o dovadă de comoditate care mergea până la indiferenţă faţă de cel căruia i se oferea sfatul. Nu mai bine îi spui copilului, dacă-ţi pasă, ce să facă, ce să nu facă, de ce/de cine să se ferească, pe cine să urmeze, ce valori să cultive, ce idealuri să-şi propună… Aşteptam, deci, această listă explicativă, care nu apărea niciodată! 
  
Mai târziu, am fost contrariată de prezentarea extrem de laconică şi inexpresivă pe care Pilat I-o face lui Isus: Iată Omul! Semăna, prea bine, cu sintagma din copilărie: vid de sens! M-am aşteptat, din nou, să urmeze o structură explicativă, de genul: Iată omul cel mai bun de pe pământ! sau Iată omul care ne-a făcut atâtea probleme!..., nimic, însă, despre nesfârşitele binefaceri, nimic nici despre inevitabilele scandaluri, nimic…, niciun CV anexat! 
  
Să fii fost Pilat gâtuit de emoţie în faţa personalităţii atipice a lui Isus, amestec derutant de omenesc şi divin? Nicidecum. Rolul semnului exclamării constă tocmai în a înlătura orice presupoziţie de acest gen. Nu ştim ce coloratură afectivă are exclamaţia. La prima vedere, pare o constatare clară, concisă, temeinică. Neutră, din punct de vedere afectiv. Nu, asta e tot! atât trebuia spus! 
  
N-a fost nevoie de nicio retorică savantă pentru a convinge pe cineva, nici de vreo modestie curtenitoare prin care să se aşeze, ostentativ, sub acela pe care îl prezenta, nici, evident, de vreo ironie neîngăduită, ci de o emanaţie a spiritului, am zice spontană, înţelegând prin spontaneitate tocmai modul oportun/ disciplinat în care Duhul lui Dumnezeu vorbeşte prin Pilat. 
  
Este manifestă fuziunea dintre omul Isus şi cele spuse de Pilat. Un soi de simplitate de cea mai bună calitate în care cel abia prezentat, deşi se identifică cu Cuvântul, alege Tăcerea. Nici El nu are nimic de adăugat, de rectificat, de comentat. E suficient! Este tot ce se putea spune! 
  
Câţi dintre noi s-ar mulţumi cu o asemenea prezentare! Ştim că nu putem ieşi nicăieri fără să avem, obligatoriu, anexat CV-ul nostru, care conţine în ordine cronologică descrescătoare toate marile noastre realizari: titluri, distincţii, medalii, premii, programe de formare absolvite cu brio, participări la mari congrese, festivaluri, conferinţe, simpozioane, întâlniri cu mari personalităţi, rodnice parteneriate etc. etc. 
  
CV-ul este document indispensabil pentru oricine, de la agentul de curăţenie la academician. El ne recomandă, ne dă credibilitate, ne face loc, ne deschide uşi… 
  
Pilat nu a accesat CV-ul lui Isus. S-a oprit la: Iată Omul! 
  
Ai zice că e comoditate, indiferenţă…Nu, asta e tot! atât trebuia spus! Adică: Iată, acesta este etalonul, măsura, esenţa! Nu mai este nimic de adăugat! 
  
Aşa trebuie să fim: loc de popas şi de reflecţie pentru cei de lângă noi, mărul din care ţâşneşte trunchiul copacului ce l-a rodit, pasăre îngenuncheată în marginea zărilor… 
  
Să avem o atitudine de reverenţă în preajma Cuvântului, să alegem tăcerea când ni se pare că avem prea multe de spus şi să punem toate meritele noastre pe seama lui Dumnezeu… 
  
Să fii om… Nici acum nu aş putea spune că ştiu să definesc cuprinzător această sintagmă. 
  
Singura mea salvare din negura neştiinţei este Cristos. Cristos în mine!- şansa mea nesperată de a fi Om!!! 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂ FII OM! / Titiana Dumitrana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1452, Anul IV, 22 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Titiana Dumitrana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Titiana Dumitrana
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!