CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Despre post, iubire și iertare.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu e scăpare doar în postul de-alimente  
 
Mântuirea, sigur, nu e în argumente!  
 
Perioada postului este o bună ocazie să ne facem ordine în firea noastră.  
 
Trebuie să ne lepădăm de pseudoiubire, de falsitate… Oamenii au inventat un cod al comportamentului și cred că s-a rezolvat totul dacă îl urmează ad litteram.  
 
Arthur Schopenhauer, în parabola porcilor spinoşi, înfriguraţi, a vorbit, foarte plastic, despre codurile politeții și bunelor maniere. Distanţa obligatorie impusă de Protocol, nu permite o apropiere de oameni pentru a beneficia 100% de căldura sufletească, dar păstrează o suficientă distanţă pentru a nu fi loviți sub centură. Sunt multe Legi pe care şi noi le-am importat, Legi ce obligă la afişarea unui zâmbet fals şi la folosirea unor şabloane verbale la fel de false dar pline de amabilitate… Şi totuşi, Viaţa e simplă. Depinde din ce unghi o priveşti. Dorinţele nejustificate de „natural”, de „firesc” (esenţa lor e stabilită de morala Creştină) poate să ne împingă prin nerealizarea lor la deznădejde, la depresii!  
 
Iisus ne-a vorbit sintetizând toate regulile vieţii, le-a concentrat în două porunci: 1. Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău 2. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. În aceste două porunci se cuprinde totul. Respectându-le se vor anula de la sine toate Legile laice. Inclusiv „Codul bunelor maniere”!  
 
Știu, e greu să ne iubim și dușmanii.  
 
„Iubiţilor, să ne iubim unul pe altul, pentru că dragostea este de la Dumnezeu şi oricine iubeşte, este născut din Dumnezeu. Cel ce nu iubeşte, nu a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire” (1 Ioan 4, 7—8).  
 
Dar iubirea să nu fie doar declarativă, verbal…  
 
„Întru aceasta am cunoscut noi iubirea: că El Şi-a pus sufletul pentru noi; datori suntem şi noi ca sufletele să ni le punem pentru fraţi. Dar cel ce are bogăţia lumii şi-l vede pe fratele său în lipsuri şi inima şi-o’nchide faţă de el, cum rămâne’ntru el iubirea lui Dumnezeu? Copilaşii mei, să nu iubim cu vorba, nici cu vorbirea, ci’n faptă şi’n adevăr.” (1 Ioan 3:16-18)  
 
Unul din cele patru cuvinte grecești care se referă la iubire, este „αγάπη” „Agape”, este un sentiment care se conturează cu ajutorul raţiunii, este o consecinţă a voinţei. Este un sentiment total diferit de „patimă” de „spontaneitatea duioasă” şi de „ataşamentul firesc”. Agape este iubire necondiţionată. „Agape” rezultă din convingeri fondate.  
 
În Sfânta scriptură, „agape”, cu încărcătură de viaţă spirituală, capătă valoare de dragoste universală, manifestându-se faţă de Dumnezeu, faţă de semeni dar şi faţă de duşmani!  
 
Se diferenţiază de „philia” care se manifestă doar faţă de aproapele nostru, care răspunde cu aceleaşi sentimente. „Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?” (Matei 5, 46) Astfel, „agape”, capătă valoare de cea mai mare virtute, devine o condiţie a mântuirii.  
 
Iertarea este o notă definitorie a Iubirii.  
 
Mulți se întreabă: De câte ori trebuie să iert pe cel care-mi greșește?  
 
«Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: „Doamne, de câte ori va greşi fratele meu faţă de mine şi eu îi voi ierta? oare până de şapte ori?” Iisus i-a zis: „Nu-ţi spun că până de şapte ori, ci până de şaptezeci de ori câte şapte…”» (Matei 18:21-22)  
 
Deci, când punem început postului, să punem început iertării!  
 
„Să piară de la voi toată amărăciunea şi întărâtarea şi mânia şi strigarea şi blasfemia împreună cu toată răutatea. Ci fiţi buni între voi, milostivi, iertându-vă unul altuia, aşa cum şi Dumnezeu v’a iertat vouă întru Hristos.” (Efeseni 4:31-32)  
 
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!  
 
Teodor Meșină  
 
Referinţă Bibliografică:
Despre post, iubire și iertare. / Teodor Meşină : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2877, Anul VIII, 16 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Teodor Meşină : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teodor Meşină
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!