CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Florin Mugur:Teodor Dume, (poetul din `urbea` de pe Criș) la linia de sosire

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Teodor Dume, (poetul din urbea de pe Criș) la linia de sosire 
  
- adevărul din cuvinte,1985 - 
  
Nu ştiu cât de caracteristică îmi este îndrăzneala, dar ştiu totuşi că nu e deloc puţin lucru să îmi asum, declarativ, o părere despre scrierile unui om (Teodor Dume) pe care nu l-am întâlnit niciodată, faţă în faţă. Spun asta pentru că nu sunt prea mulţi cei ce mă iubesc. Printre puţinii mei prieteni am unul (Columb – câinele meu) ce mă însoţeşte peste tot acolo unde ar putea fi primejdia. 
  
Citind şi recitind poeziile lui Teodor Dume (poet recomandat de prietenul meu, Gheorghe Grigurcu) am impresia că mă aflu în siguranţa lecturii şi împlinirii acesteia. 
  
Poezia lui Teodor Dume este una puternică şi originală, chiar dacă uneori alunecă dincolo de nevăzutul altor scrieri de excepţie. Da, o poezie de excepţie semnată Teodor Dume. Poate unii suportă greu afirmaţia mea. Gheorghe Grigurcu, în prefaţa cărţii de debut Adevărul din cuvinte (1985) remarcă linia directoare pe care Teodor Dume a trasat-o cu multă maturitate şi încredere, confirmându-mi spusele. “O încredere în sine (a poeziei şi nu a poetului) se pronunţă într-o melodie holderliniană (deşi e foarte puţin probabil ca poetul aici prezentat să-l fi citit pe marele german)” vâslesc în memorie/ nesigur pe teamă/îngăduindu-mi răcoarea serii/prin ani// Da, ele, vârstele/ plâng inocente (Teodor Dume)” 
  
După citarea lui Grigurcu, completez şi eu; O poezie ancorată cu tact şi profesionalism, ţinând cont de vârsta, încă tânără a autorului în momentul dimensionării textului exemplificat de Gheorghe Grigurcu, cel care l-a desoperit pe Teodor Dume – poetul din „urbea” de pe Criş. 
  
Teodor Dume este poetul capabil să limpezească, prin cuvânt, apele tulburi ivite în urma unor furtuni de nestăvilit. Limpezimea şi coerenţa exprimării, inventivitatea şi uşurinţa de a dialoga cu sufletul, sunt elemente definitorii pentru un poet de mare calibru, valoros prin tot ceea ce rostuiește și așterne pe hârtie. Așa îl văd pe Teodor Dume. 
  
Teodor Dume este expeditorul cuvintelor simple dar pline de substanţă, acea substanţă care întăreşte şi capacitează mesajul. Ele (cuvintele) captivează datorită „chimiei” creaţiei şi totodată motivează emoţional. 
  
Teodor Dume priveşte adânc în fiinţa sa dar şi dincolo de nefiinţă căutând răspunsuri. Scanează temerile fiinţei, apoi le transpune în experimente pentru a găsi concretul lucrurilor şi a vieţii. 
  
Iată de ce observ în scrierile sale o dezrădăcinare tămăduitoare făcută treptat. 
  
Teodor Dume este un maestru al trimiterilor transparente la realităţile sufletului. Consumator de stări, memorează durerea ca pe o lumină care îi va însoţi ultimul zbor. 
  
Viaţa, pentru Teodor Dume, este o trebuinţă, o necesitate care va rodi înlăuntrul timpului. 
  
Şi totuşi. Cine este Teodor Dume?. Ştiu că Teodor Dume este un poet care a ajuns deja, înaintea multora, la linia de sosire a valorii şi calităţii scrisului. 
  
Îi mulţumesc, şi pe această cale, criticului Gheorghe Grigurcu – bunul meu prieten, pentru a mi-l fi recomandat pe Teodor Dume (un Om înainte de toate, şi apoi un mare poet), dar şi pentru exemplul de prietenie literară care m-a legat în această perioadă grea (pentru mine) şi care m-a mântuit şi m-a fericit, fie şi pentru o scurtă perioadă de vreme.” 
  
Florin Mugur, 1990 
  
Referinţă Bibliografică:
Florin Mugur:Teodor Dume, (poetul din `urbea` de pe Criș) la linia de sosire / Teodor Dume : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3068, Anul IX, 26 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Teodor Dume : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teodor Dume
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!