CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Umbre și cercuri, de Teodor Dume

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UMBRE ȘI CERCURI 
  
Editura Digital Unicorn/august 2018 
  
Cartea are un concept grafic unicat, realizat de Lucian Velea, și apare sub forma unui Caiet. 
  
Fontul literelor este caracteristic scrisului de mână 
  
Umbre și cercuri 
  
Ediția I, august 2018 
  
Autor:Teodor Dume 
  
Cuvânt înainte: Lucian Velea 
  
Concept Grafic: Lucian Velea 
  
Desene: 
  
Oksanacoffe, Olga Iarmosh, Iuliia Khimich, Roman Bykhalov, Kedsirin Jaidee, Pedro Neves, Lenabelkin, Binik1, Anker, Mirquurius, Zdenek Sasek/Dreamstime 
  
Coperta: Lucian Velea 
  
Tehnoredactare: Lucian Velea 
  
Editura aparține Asociației Culturale Citatepedia 
  
Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României 
  
DUME,TEODOR 
  
Umbre și cercuri/de Teodor Dume 
  
Digital Unicorn, 2018/Constanța 
  
ISBN 978-606-94661-0-0 
  
821.135.1 
  
*Cuvânt înainte 
  
Există oameni care trăiesc în slujba cuvântului până când însăși ființa lor pare a fi făcută din litere. 
  
Teodor Dume este un astfel de om. 
  
A contribuit o viață la nenumărate publicații și manifestări culturale, căutând valoarea atât în cuvântul scris, cât și în cel rostit. Ba chiar a și fondat două publicații: revista de cultură Țara Crișurilor (alături de Stelian Vasilescu și de alții) și ziarul Ecoul din Oradea. 
  
Numele său apare în zeci de cărți - atât volume personale, cât și antologii colective. Are în palmares o listă lungă de premii literare. 
  
Este foarte prezent și pe internet. Se află printre principalii participanți la Citatepedia.ro (site pe care l-am fondat), cu o varietate de creații personale. De fapt, așa am și aflat despre scrierile sale, pentru că fizic ne separă diagonala României. 
  
Teodor Dume pare a fi într-o permanentă căutare a adevărului. Uneori scrutează cerul, alteori sapă în adâncuri. Cert este că nu se oprește din misiunea sa. 
  
Poetul și aforistul Ionuț Caragea a spus despre creațiile lui Teodor Dume:"Pot afirma că, împodobindu-mi casa sufletului cu bijuteriile sale lirice, nu am aflat toate răspunsurile la întrebările cele mai complexe ale vieții, dar am fost provocat să caut mai departe drumul care duce către fericire, adevăr și absolut." 
  
Criticul literar Marius Chelaru a scris în revista Convorbiri literare:"Nu de puține ori, atât aforismele cât și gândurile și sentimentele lui Teodor Dume (uneori în nuanțe mai întunecate) - despre iubire, sărăcie, relația cu Dumnezeu, sex, viață și moarte, bani, lipsa banilor ș.a. - par să sune ca și cum, scriindu-le, autorul s-ar elibera de apăsarea lor în suflet. Încastrată în cuvinte, căutarea, poate chiar suferința ori eventualele eludări ale incertitudinii par a se "alina" cumva prin feluritele litere care se aștern, descompunându-le și recompunându-le într-un fel, la diferite nivele, așa fel încât să poată fi spuse, prefăcute în acest altceva care se așterne pe coala de hârtie. 
  
Pe de altă parte, aforismele nu sunt decât semințe de meditație. Rămâne ca tu, cititorule, să le sădești și să vezi ce gânduri răsar. 
  
Lucian Velea 
  
Cu bucuria împlinirii vă spun că această carte (ca și ultimele 12) s-a născut sub privirile voastre,aici pe poezie.ro 
  
Poate că unii ați fost sau sunteți răutăcioși, invidioși ori orgolioși, pentru că ați gustat din otrava urii, dar deopotrivă cu cei buni, eu vă simt alături. 
  
Și ce poate fi mai frumos decât întâlnirea în cuvânt pentru a-i păstra demnitatea și frumusețea. 
  
* frumusețea are nevoie și de puțină demnitate 
  
* când pe suflet ți se formează pojghița urii ești un om ratat 
  
* oamenii pot produce lumină chiar și din întunecimea sufletului 
  
* generozitatea este o dorință care-și evidențiază crezul prin gesturi 
  
* supremația a tot ceea ce suntem este iubirea 
  
* sunt lucruri care mor în noi zi de zi, puțin câte puțin, și-n cele din urmă nu ne aducem aminte că am fost 
  
* când iubești, gestul îți îngăduie să iei forma zilei și să respiri 
  
* îngenunchează doar în fața lui Dumnezeu, nu și în fața oamenilor 
  
* românul s-a născut cu foarte mult bun simț, dar trezoreria sufletului a fost jefuită și amanetată de către politicieni 
  
* viața fără Dumnezeu e ca o cărare care nu duce nicăieri 
  
Teodor Dume 
  
Referinţă Bibliografică:
Umbre și cercuri, de Teodor Dume / Teodor Dume : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2819, Anul VIII, 19 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Teodor Dume : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teodor Dume
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!