CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Liviu Ofileanu ,Celebrarea anxietăţii (azi despre scriitorul teodor dume)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CELEBRAREA ANXIETĂȚII 
  
Nici poetul orădean Teodor Dume nu cedează în fața vitregiei sorții, scrib cu ștate vechi domnia sa revine în forță după o perioadă de acalmie consumată între anii debutului și recentele volume, destul de multe, semn că sertarul a devenit neîncăpător. De la „Adevărul din cuvinte” (1985, volum prefațat de Gheorghe Grigurcu) și până la „Strigăt din copilărie” (1994) s-a așternut o tăcere editorială care a pregătit desantul celor mai recente volume, destul de multe, o serie de tituri cu parfum romantic, între care amintim: „Azil într-o cicatrice” (2015), „Moartea, un fluture alb” (2015), „Vitralii pe un interior scorojit” (2016), „Durerea din spatele cărnii” (2017), „Colecționarul de răni” (2017). Reiau o frântură dintr-o cronică mai veche: „Ni se propun fulgurante portretizări retrospective, ceremonialuri ale despărțirii care conturează o singurătate cu aspecte necrozante. Dume nu se complică în dezvoltări și aluzii livrești, glosează însă la nesfârșit pe valoarea sonoră a cuvântului în sine: amintirile, așteptarea, casa bătrânească, câinele din curte, emoția, frigul, insomnia, iluzia, întunericul, liniștea, marginea, neputința, ploaia, respirația, uitarea, viața și moartea, veșnicia și visul etc. Din combinarea acestor cuvinte-simboluri îi rezultă dexteritatea asociativă, aerul patetic-expresionist, nu lipsit de rateuri și clișee pernicioase, poza de etern-copil-bătrân, tonul solemn în consonanță cu producțiile anterioare.” Cu alte cuvinte, o poezie simplă și trăită într-o cronicizată stare de doliu a ființei. Mulțumesc autorului pentru generoasele sale autografe! ;) 
  
Referinţă Bibliografică:
Liviu Ofileanu ,Celebrarea anxietăţii (azi despre scriitorul teodor dume) / Teodor Dume : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2363, Anul VII, 20 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Teodor Dume : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teodor Dume
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!