CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Veronica Pavel Lerner despre cartea VITRALII PE UN INTERIOR SCOROJIT de Teodor Dume
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acum câţiva ani, când poetul Teodor Dume, unul dintre autorii cu care m-am întâlnit numai în spaţiul virtual- m-a întrebat dacă i-aş putea selecta poemele pentru un viitor volum intitulat "Moartea, un fluture alb" (Ed. Pim 2013), mi s-a părut interesant faptul că titlul fusese stabilit înainte de redactarea cărţii. Colaborarea la acel volum a fost, pentru mine, recitirea -sau mai bine zis retrăirea poemelor pe care le citisem deja pe diverse site-uri. Cred că şi la volumul "Vitralii pe un interior scorojit" (Ed. Pim 2016), titlul fusese stabilit înainte de a se fi născut cartea, ceea ce dovedeşte gândirea de ansamblu a poetului atunci când planifică editarea unei cărţi. 
  
Am primit volumul de faţǎ prin poştă - drumul din România până în Canada e lung, a durat un timp care mi s-a părut o eternitate- şi imediat m-am cufundat în lectura lui. Mi se spusese că e o carte de "aforisme", dar, după lectură, mi s-a părut că a fost bine ca în titlul de pe coperta volumului să nu figureze cuvântul "aforisme". În schimb, în interiorul cărţii, pe prima pagină, figurează între paranteze subtitlul "aforisme, citate, gânduri-sentimente" 
  
Am citit cele peste 400 de "minipoeme" -aş spune- cu aceeaşi intensitate cu care, acum câţiva ani, "trăind" poemele lui Teodor Dume, le grupasem, pentru volumul "Moartea, un fluture alb" în trei părţi: "...dinspre părinţi", "prin Dumnezeu..." "spre mine..." . Am recunoscut vâna autorului dar şi, într-un fel, maturizarea poetică a lui Teodor Dume, cea în care poetul ajunge la "esenţă", eliminând orice cuvânt în plus. Rezultatul acestei filtrǎri sunt ceea ce eu aş fi numit "aforisme poetice", de altfel unice în felul lor. 
  
Iată unul din aceste aforisme: "iubirea, două respiraţii între care /se joacă un copil" (pg. 4). Cum cunoşteam bine poeziile din volumul "Moartea, un fluturea alb", lectura m-a dus cu gândul la poezia "între două respiraţii" (partea a doua, "prin Dumnezeu...", pg. 61), al cărei final este "între cele două respiraţii/ se joacă în copil". Iată că poetul a adăugat înaintea ultimelor versuri cuvântul "iubire" -legat desigur de credinţă- şi aşa s-a născut un aforism. La fel, prin reducerea unor poeme -deja scrise- la esenţă, s-au născut multe din minipoemele cărţii. Apar idei ale poemelor anterioare, gânduri, adevăruri simple, uneori metafore, pe scurt regăsim aceleaşi stări din volumul "Moartea, un fluture alb", în care poetul e cu sine, cu amintirea celor plecaţi şi cu Dumnezeu. Aşa le-am citit, aşa cred că poate fi definit poetul Teodor Dume. 
  
Dacă în primul capitol găsim acest gen de "adevăruri" gândite de un poet, în cel de al doilea, intitulat "micropoeme" găsim câteva versuri în formă de "Haiku" în care sunt peisaje, imagini sugerate în câteva cuvinte, venite, cred, tot din poeziile anterioare: "seară de iarnă-/ zgribulit bunicul /închide poartă" (pg 86), sau "pustietate /iedera invadează /podul casei" (pg.81). Tot aici însă găsim şi unele citate : "să nu pretinzi altuia ceea ce tu / nu poţi fi" (pg. 98), sau "eşti înţelept dacă ştii să taci şi inteligent / dacă ştii când să taci" (pg. 113). Sursa citatelor nu este indicată. 
  
Prezentarea grafică este excelentǎ, coperta aleasă de Mioara Băluţă, care a făcut şi tehnoredactarea cărţii, este sobră şi elegantă, iar prefaţa lui Ionuţ Caragea întregeşte frumuseţea şi valoarea volumului. 
  
Referinţă Bibliografică:
Veronica Pavel Lerner despre cartea VITRALII PE UN INTERIOR SCOROJIT de Teodor Dume / Teodor Dume : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1942, Anul VI, 25 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Teodor Dume : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teodor Dume
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!