CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Teodor Dume, (carte) Vitralii pe un interior scorojit
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dragii mei colegi,  
 
În 04 aprilie este ziua mea de naştere,(voi împlini 60 de ani. Cartea "Vitralii pe un interior scorojit" abia ieşită de sub tipar, este darul meu cel mai de preţ pentru voi toţi, cei care mi-aţi fost alături.  
 
Această carte este dedicată altor doi "berbeci" dr. Gheorghe Grigurcu, (născut pe 16 aprilie) cu cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, şi Ionuţ Caragea, (născut în 12 aprilie)  
 
*  
 
Cartea "Vitralii pe un interior scorojit", 128 pagini  
 
- Coperta şi tehnoredactare: Mioara Băluţă  
 
- Editura PIM (acreditată CNCSIS - 66/2010  
 
- Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a Romaniei  
 
DUME, TEODOR  
 
Vitralii pe un interior scorojit: (aforisme, citate, gânduri-sentimente)  
 
Teodor Dume, - Iaşi: PIM, 2016  
 
ISBN 978-606-13-3006-5  
 
821.135.1-84  
 
- cuvânt înainte: Ionuţ Caragea  
 
- repere (referinţe) critice selective din comentariile pe textele autorului apărute pe poezie.ro şi publicate în carte:  
 
Sorin Cerin (filozof, autor de aforisme, eseist, poet şi romancier)  
 
Călin Sămărghitan  
 
Adrian Suciu  
 
Nicolae Popa  
 
Nache Mamier Angela  
 
Cristina Ştefan  
 
Ottilia Ardeleanu  
 
*  
 
*Cuvânt înainte  
 
Cunoscut mai ales pentru frumuseţea sfâşietoare a poemelor sale autobiografice şi profund spirituale, Teodor Dume, aflat la etapa sedimentării ideatice şi filozofice, încearcă şi reuşeşte cu minuţiozitate să persifleze vaguitatea şi să-şi cristalizeze gândurile în volumul „Vitralii pe un interior scorojit”. Nimic riscant, nimic superfluu; evoluţia scrierii sale este firească şi pune în valoare înţelepciunea maturităţii creatoare. De altfel, Teodor Dume este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de aforisme ai momentului, o dovadă în acest sens fiind includerea sa în Antologia aforismului românesc contemporan, o lucrare de referinţă realizată de Asociaţia Culturală Citatepedia. Pot afirma că, împodobindu-mi casa sufletului cu bijuteriile sale lirice, nu am aflat toate răspunsurile la întrebările cele mai complexe ale vieţii, dar am fost provocat să caut mai departe drumul care duce către fericire, adevăr şi absolut.  
 
(Ionuţ Caragea)  
 
*O inspirată reflexitate  
 
Fără nici o îndoială, aforismele lui Teodor Dume, sunt un rezultat al împletirii reflexivităţii ideatice coroborate cu o notă poetică care primeşte la rândul ei o diversitate de colorituri, nuanţând o substanţă certă şi originală a unei realităţi a afirmaţiilor definitorii, care confirmă o balanţă a intensităţilor unor trăiri, mai mult sau mai puţin ,însărcinate cu un nou născut care se numeşte Speranţă, cum ar fi atunci: „când iubeşti în interior se produce o mişcare, o diversitate de lucruri şi atunci lumea e perfectă” sau „fără începuturi rostul cuvântului se pierde la marginea lumii unde infinitul e o rază sub care se ascunde Dumnezeu”. Divinitatea e rostuită la Teodor Dume în ipostaza salvatoare care dă sens existenţei, prin iubirea şi ura ce devine o osie care învârte roata întregului eşafodaj al lumii prin care ne ducem zilele: „iubirea este singura modalitate de a privi în oameni iar ura tăişul suferinţei”.  
 
Luate în ansamblu, aforismele lui Teodor Dume, par a fi mai degrabă versetele unei biblii existenţiale, asezonată cu un realism tulburător de o inspirată reflexivitate în armonie relaţională cu efectele şi cauzele lor.  
 
*Sorin Cerin,  
 
(filosof, autor de aforisme, eseist, poet şi romancier)  
 
*Citindu-l pe Teodor Dume mi-am reamintit de atingerea evanescentă a poeziei. Intim şi melancolic, resemnat şi robust, sensibil şi lucid. O suită de expresii foarte izbutite şi de o mare sugestivitate fac deliciul cititorului dezvăluind un univers liric ce se smulge simplului subiectivism şi universalizează trăirea poetică a autorului.  
 
(*Călin Sămărghițan,  
 
scriitor)  
 
*”dacă eu sunt poarta spre cer  
 
şi Dumnezeu este calea  
 
atunci copilul meu va fi  
 
consistenţa trupului sau  
 
şoapta morţii trupului meu?”  
 
(poarta spre cer, de Teodor Dume)  
 
…foarte bun, un fel de concentrat liric, scris la tensiune înaltă şi lipsit de concesii. Chiar dacă felul ăsta de scriitură e greu de digerat (mă refer la "încifrarea" versurilor şi la efortul de analiză cerut de fiecare dintre enunţurile lirice în parte) cred că, în cazul unor texte de o asemenea calitate, lectura merită efortul.  
 
(*Adrian Suciu,  
 
scriitor)  
 
* poezia lui Teodor Dume devine la fel de clară precum Ideea de Dumnezeu:  
 
"în a şaptea zi când Dumnezeu  
 
deschide albumul cu fotografii  
 
priveşte şi lasă un semn  
 
totul pare să fie perfect"  
 
(*Nicolae Popa,  
 
scriitor, Republica Moldova)  
 
* Poetul Teodor Dume deschide ochii mari, face un inventar insolit a minunilor lumii, creează o "corolă de minuni" proprie, utilizând tehnici apropiate de poezia asiatică  
 
sunt mici poeme - rugi - şoapte line înspre cosmos unde se află hieroglifele eternitaţii care îl aşteapta, în şirul străbunilor deveniţi praf stelar.  
 
Magia poeziei calmează angoase, cheamă clapele melancoliei, pentru ca treptele să fie cât mai line, când va veni clipa, în fond "mioritică" de contopire cu cerul.  
 
Acest exerciţiu cere o concentrare, o meditaţie si o disciplină de creaţie apreciabile.  
 
(*Nache Mamier Angela,  
 
scriitor, Franţa)  
 
*când simplitatea expresiei, naturaleţea transmiterii fac sinusoide existenţiale, este poezie.  
 
mulţumesc, Teodor Dume!  
 
(*Cristina Ştefan,  
 
Lira21)  
 
* Poezia dumiană este una a stărilor. Starea de singurătate, starea de aşteptare, starea de visare, starea metafizică, starea de meditaţie, starea de nedeterminare, de nedumerire, de aflare pe o margine sau alta a sinelui, a lucrurilor apropiate ori îndepărtate. Citind de la un capăt la celălalt, rămâi cu impresia că poetul Teodor Dume este în continuă stare de meditaţie. El îşi pune întrebări despre viaţă, fie din postura de copil, fie din cea a tatălui său, fie chiar din postura de tată la rândul său.  
 
De fapt, grupajele sale poetice din versuri scurte care se dezlănţuie pe verticală, ca un plânset, uneori sintr-un singur cuvânt, sunt idei emise în baza unor inepuizabile meditaţii asupra rostului vieţii, asupra propriului rost.  
 
* (Ottilia Ardeleanu)  
 
***  
 
*  
 
în faţa iubirii îngenunchezi umil, însă poţi deveni sclavul ei dacă nu ştii momentul în care să te ridici  
 
*  
 
durerea este singura parte a vieţii  
 
care te învaţă cum să învingi moartea  
 
*  
 
daţi-mi un motiv care să mă facă fidel doar unei singure iubiri  
 
*  
 
noaptea este singurul loc în care îţi poţi depozita grijile  
 
*  
 
acceptă-ţi durerea ca parte din tine şi te vei bucura pe deplin de ceea ce eşti  
 
*  
 
înăuntrul meu e strâmt, nimeni nu intră, nimeni nu iese  
 
e o lume numai a mea cu reguli stricte  
 
numai că nu-mi dau seama cine  
 
a trecut ultima oară prin mine  
 
*  
 
poate sunt vinovat în ideea că n-am ştiut  
 
să aprind o lumânare pentru tata  
 
dar exista riscul să nu pot să-l mai strig  
 
*  
 
câteodată mi-e frig şi sunt trist şi atât de singur încât mă aud când îl strig pe Dumnezeu  
 
*  
 
oare de ce se moare fără ca timpul  
 
să-ţi îngăduie să te cunoşti pe tine însuţi  
 
*  
 
oamenii au multă dragoste însă nu şi puterea de a o dărui  
 
*  
 
rogu-vă, călcaţi încet  
 
asemeni umbrei  
 
mă retrag în mine pentru  
 
a mi se ierta ceea ce am fost  
 
o taină...  
 
pe voi toţi,  
 
cu mult drag!  
 
teodor dume,  
 
Referinţă Bibliografică:
Teodor Dume, (carte) Vitralii pe un interior scorojit / Teodor Dume : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1903, Anul VI, 17 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Teodor Dume : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teodor Dume
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!