CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 1877 din 20 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Basorelieful “Mănăstirilor din gânduri” a luat forma acestei primăveri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea de versuri “Mănăstirile din gânduri” a fost ctitorită în interiorul anotimpurilor, care au îmbrăcat pereţii gândurilor în icoane pictate mereu altfel, cu pensula cerului, a dorului, a viorii, a frunzelor… Clopotele lor răsună de la un mal la altul al Prutului, fiecare vers fiind impregnat cu mai multă tăcere decât cuvânt. “Berzele/ au înălțat/ un pod peste Prut,/ Zidind/ cerul mlăștinos/ pe aripi de lut./ Nechează,/ din sălcii,/ pierdutele maluri,/ Strecoară/ în inele/ tăcutele valuri./ Berzele/ au împletit/ pâinile în nori,/ Dospite/ și puhave/ la podul de flori... (Berzele au înălțat un pod peste Prut) 
  
Răbufnind într-o primăvară timpurie, iubirea, care se zideşte în fiecare filă a cărţii, trece şi se conturează prin toate etapele unei deveniri. Eul liric suportă transformările sezoanelor care îl sugrumă şi îl contopec cu notele naturii, înflorindu-i partituri pe care e forţat să-şi continue nesomnul creaţiei. “A explodat din muguri poezia/ Cu rime-mbrățișate pe clavire/ Și-a luminat în versuri galaxia/ Petalelor de fragedă iubire.// Mi-ai sidefat ingenuu simțirea/ Rostogolind cuvinte pe o harpă,/ Reinventat-ai pentru noi murirea,/ Ca-n nicio primăvară să nu-ncapă.// În trupul meu viorile se-nchină,/ Iar din privirea-ți floare de narcisă/ Se naște simfonia cristalină/ De-atâta vreme pentru mine scrisă.” (A explodat din muguri poezia) 
  
Deşi ar fi încercat să ignore toamna, din prea multă murire, tocmai aceasta este cea care îi desfrunzeşte sufletul de toată plinătatea rostirii, cu dantelării şi rotunjiri ale imaginilor atent selectate, pentru a transmite ceea ce cuvântul încă nu a plămădit. Dezgolind metaforele până la sângele trăirilor acestor poeme, schelele textelor rămân, în mare parte, sub forma unor catrene distribuite în câte trei strofe. Duzina aceasta de versuri poate fi luată la subraţ şi întinsă de la un capăt la altul al firului, al lunilor anului care se repetă, zile ale săptămânii care o iau tot timpul de la capăt, o ciclicitate în care şi sentimentul predominant îşi schimbă doar haina, esenţa lui rămânând aceeaşi. 
  
Vă invit să-l culegeţi, să-l şlefuiţi şi să-l aşezaţi piatră de temelie propriei mănăstiri, pe care să v-o zidiţi cu multă migală, cu răbdare, cu speranţă şi credinţă, dar mai ales cu dragoste! 
  
“Genunchii mei pe versurile tale/ Irump în aurore boreale./ Răchitele în mine se îndeasă/ Să-ți plângă poezia preafrumoasă./ Fântâna izvorâtă din cuvinte,/ Înrăurita dorului fierbinte,/ Îmi năpădește inima săpată,/ De fiecare strofă mângâiată./ Pe fruntea ta cerneala se răcește/ Și-n brazdele luceferilor crește./ Așază-se pe foile iubirii,/ Din toată plinătatea zămislirii./ Și mă zidește tainic printre rânduri,/ Sfințindu-mi mănăstirile din gânduri.” (Mănăstirile din gânduri) 
  
Tatiana Scurtu Munteanu 
  
Coperta I de Marian Truţulescu, Spaţiu celest VI, 2008 
  
Referinţă Bibliografică:
Basorelieful “Mănăstirilor din gânduri” a luat forma acestei primăveri / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1877, Anul VI, 20 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!