CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Tănase Tasenţe         Ediţia nr. 1851 din 25 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Tănase TASENŢE - SUNT ROMÂNII PREGĂTIŢI PENTRU PROGRAM DE 6 ORE DE MUNCĂ?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După ce Suedia a implementat, în premieră, programul de 6 ore de muncă în loc de 8, iar experimentul s-a dovedit unul benefic pentru societatea scandinavă, Legislativul și societatea civilă din România discută eventualitatea introducerii acestui model și în țara noastră.  
 
Experimentul social suedez a început în aprilie 2014, în Gotenborg, în sistemul de stat, iar premisele sale au fost să îmbunătăţească viaţa oamenilor, să găsească un echilibru între muncă şi viaţa personală şi să crească productivitatea. Datorită succesului său, această practică s-a extins şi în sistemul privat.  
 
Românii sunt pregătiți psihic pentru un program de 6 ore  
 
În opinia psihologului Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, românii ar fi pregătiţi să facă această schimbare, poate mai pregătiţi decât au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emoţional, iar orice schimbare venită în avantajul nostru acţionează ca un impuls sau o motivaţie. “Să ne aducem aminte la şcoală, când profesorii ne promiteau că ne dau drumu mai repede de la oră, dacă îndeplinim câteva sarcini. Chiar dacă păream plictisiţi sau obosiţi, la auzul acestei veşti, imediat găseam resurse să ne atingem scopurile şi să devenim chiar mai productivi. Acelaşi tip de mentalitate din copilările funcţionează şi când devenim adulţi”, declară specialistul Dan Ivănescu.  
 
Programul de 6 ore de muncă ne-ar face fericiţi în viaţa personală  
 
În contextul în care ultimele studii arată că românii sunt printre cei mai nefericiți din Uniunea Europeană, specialistul crede că programul de 6 ore ne-ar ajuta să devenim mai fericiți în viața personală, nu doar mai productivi la muncă. “Un astfel de program mai concentrat, ne-ar oferi posibilitatea să acordăm acele 2 ore în plus pe zi familiei, vieții personale și am fi mai mulțumiţi de noi deoarece am reuși să obținem rezultatele dorite într-un timp mai scurt. Să nu uităm că la ora actuală, ocupăm locuri fruntașe în UE în ceea ce privește numărul de ore lucrate, dar trăim mai prost, din punct de vedere financiar, decât restul europenilor. Trebuie să admitem, odată pentru totdeauna, că modul în care muncesc românii este unul deficitar, avem tradiția în a sta multe ore la muncă, dar munca efectivă este mult mai mică. Dacă se va implementa noul model, cred că vom ajunge să apreciem mai mult timpul petrecut la muncă și l-am trata mult mai responsabil”, declară psihologul Dan Ivănescu.  
 
Programul de lucru de 15 ore pe săptămână, gândit pentru 2030, fezabil dacă tehnologia și mentalitățile vor evolua concomitent  
 
Tema numărului optim de ore de lucru a tot fost dezbătută, în decursul istoriei, de diverși specialiști, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma că, în anul 2030, numai adevărații “workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe săptămână. Psihologul Ivănescu crede că acest plan pentru viitor este unul fezabil dacă îl coroborăm cu gradul de evoluție a tehnologiei şi a mentalităţii societăţii. “Dacă tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie să alocăm atât de multe ore. Desigur, există și reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajaților și alte sarcini dacă aceștia le vor termina în cele 3 ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evoluția, deoarece ține de cum vor evolua mentalitățile societății peste un deceniu sau două. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre ca ne vorbea domnul Keynes”, conchide psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.  
 
Persoană de contact  
 
Dan Ivănescu  
Președinte  
Asociația Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții  
0732065411  
 
Transmite:  
 
Dr. Tănase TASENŢE  
Director General  
Plus Communication  
25 ianuarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Tănase TASENŢE - SUNT ROMÂNII PREGĂTIŢI PENTRU PROGRAM DE 6 ORE DE MUNCĂ? / Tănase Tasenţe : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1851, Anul VI, 25 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Tănase Tasenţe : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tănase Tasenţe
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!