CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Tănase Tasenţe         Ediţia nr. 1790 din 25 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Tănase TASENŢE - 25 NOIEMBRIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE ELIMINARE A VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creaţiei,  
este o armă împotriva vieţii” (Psiholog)  
 
Cu ocazia Zilei Internaţionale de eliminare a violenţei împotriva femeilor, din data de 25 noiembrie, Centrul ReCreation Life trage un puternic semnal de alarmă cu privire la violenţa domestică, în special violenţa asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în ţară noastră. În acelaşi timp, psihologul Maria Verdi, directorul Centrului, afirmă că, în foarte multe familii din România, percepţia relaţiei bărbat - femeie a rămas aceeaşi ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forţei.  
 
“Indiferent de gradul de dezvoltare a societăţii, creierul uman funcţionează ca acum 2.000 de ani, iar sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau chiar “Sindromul Stockholm” sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite să râmână lânga partenerul agresor. Există încă femei cu o educaţie precară, care au învăţat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat şi să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, declară psihologul Maria Verdi (foto).  
 
***  
 
Violenţa asupra femeii – cauze psihosociale şi efectele sale genetice  
 
Violenţa domestică este prezentă atât în familiile cu educaţie precară, cât şi în familiile evoluate, iar în cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăţilor de a domina femeile. “În familiile sărace, bărbaţii sunt violenţi din cauza unor nevoi nesatisfăcute, care generează frustrare şi agitaţie. Hranirea deficitară, proasta alimentaţie, lipsa hranei şi consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenţă în familie. De cealaltă parte, în familiile cu situaţie financiară mai bună şi cu un nivel superior de educaţie, competiţia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecăruia, lipsa comunicării şi a timpului necesar cuplului, cauzează tensiune. Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate paşnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violenţă fizică. Nu există categorii sociale în care violenţa domestică să nu fie un risc, aceasta predomină în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educaţie, situaţie financiară, vârstă sau religie”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.  
 
În altă ordine de idei, specialistul afirmă că violenţa în familie se transmite şi generaţiilor viitoare, până la a treia generaţie, deoarece purtăm în genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferându-le urmaşilor noştri, prin mecanisme genetice.  
 
Cum escaladează o banală ceartă în familie şi cum se ajunge la violenţă?  
 
Psihologul Maria Verdi este de părere că violenţa verbală sau fizică poate începe de la o comunicare deficitară, iar aceasta poate escalada din acuze, ţipete până la forma cea mai gravă, şi anume violenţa fizică, care poate pune în pericol viaţa victimei. “În momentul în care agresorul vrea să profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori foloseşte argumente false pentru a genera o ceartă, care poate escalada în violenţă verbală, emoţională, psihică, socială, economică şi chiar sexuală. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai gravă. Orice femeie este unică şi modul în care ea trăieşte şocul, ne dă indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, bătute, ameninţate, urmărite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot ieşi. Trauma se intensifică când victima este nevoită să locuiască mulţi ani împreună cu agresorul, este supusă la un şir nesfârşit de abuzuri. În urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu să conştientizeze că ea trăieşte iadul, din cauza ataşamentului faţă de agresor”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.  
 
Primul contact cu violenţa, îl găsim în zona parentală, spune specialistul, iar femeile care apelează la terapie pentru violenţele din cuplu, conştientizeză pe parcursul terapiei că au fost supuse violenţei în timpul copilărie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de bază (mâncare, somn), control permanent de către părinţi etc. “De cele mai multe ori, femeile abuzate au văzut violenţa la tatăl care o certa sau o bătea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon între părinţi. Mai târziu, aceste fete, când devin femei, atrag în viaţa lor un partener agresiv - pasiv sau violent, pentru că la nivel inconştient, creierul recunoaşte un bărbat pe măsura scenariului de viaţă parental”, spune psihologul Verdi.  
 
Cum poate fi combătută violenţa împotriva femeilor?  
 
Psihologul Maria Verdi consideră că nu putem repara nimic folosind aceeaşi energie, aşadar nu putem combate violenţa prin violenţă, ci prin compasiunea, înţelegerea şi consilierea persoanelor abuzate. “Avem nevoie de cât mai multe centre care să educe şi să consilieze familia, copiii şi femeia. Avem nevoie de centre care să adăpostească femeia în situaţiile de urgenţă, este vitală protecţia socială a mamei şi a copilului, dar este imperios necesar să creăm condiţiile dezvoltării personale a fiecărei femei, a tinerelor, împreună cu posibilitatea vindecării traumelor trecutului”, spune Verdi. În acelaşi timp, remarcă psihologul, este nevoie să educăm bărbaţii, astfel încât ei să conştientizeze că forţa lor interioară creşte când energia lor masculină este canalizată pentru protecţia şi iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le creşte stima de sine, nu în acest mod îşi demostrează că sunt bărbaţi. Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creaţiei, este o armă împotriva vieţii. Femeile au nevoie şi au dreptul la siguranţă acasă, la şcoală, la locul de muncă, pe stradă. Această societate poate fi vindecată prin introducerea cadrelor necesare care să armonizeze relaţia bărbat-femeie, protejând fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastră, a tuturor şi suntem responsabili să ne aducem contribuţia pentru instaurarea siguranţei şi protecţiei femeii”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.  
 
Transmite,  
 
Dr. Tănase TASENŢE  
Director General  
Plus Communication  
0725.465.508  
 
Persoană de contact  
Maria VERDI  
Psiholog-psihoterapeut integrativ  
Directorul Centrului ReCreation Life  
0726.310.094  
25 noiembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Tănase TASENŢE - 25 NOIEMBRIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE ELIMINARE A VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR / Tănase Tasenţe : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1790, Anul V, 25 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Tănase Tasenţe : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tănase Tasenţe
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!