CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Panseuri Egotiste
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PANSEURI EGOTISTE  
 
(Convenționale și neconvenționale)  
 
Apud volumul de proză scrisă  
 
„Acronimele lui Pascal” de Luminița Zaharia,  
 
apărut la editura „Semne”-București  
 
 Autoarea practică o proză greu de definit, cu elemente de stranietate. La lectură prozele se parcurg precum niște snoave/fragmente urmuziene, dar în realitate identificăm profunzime care îndeamnă la meditație. Pentru asimilarea ideilor și impresiilor imagistice sunt necesare lecturi repetate cu mintea limpede.  
 
 Textele sunt, de fapt, poeme în proză, înnobilate cu influențe poetice (chiar poeme întregi), precum și „simulări” reușite de inspirație teatrală, sub forma de scene/tablouri aferente stilului dramaturgic. Autoarea denotă totodată o fantezie debordantă.  
 
 Stilul în care este scrisă cartea întrunește toate atuurile de originalitate (fără dor și poate), plin de umor, subînțelesuri și paradoxuri, având drept corolar optimismul și dragostea de viață.  
 
 Personajul emblemă care creează coeziunea prozelor, suveica în jurul căreia se desfășoară acțiunile mimate sau sugerate, este Pascal, întruchipare translatată a filozofului bine cunoscut „trestia cugetătoare”, un adevărat alter-ego al autoarei (pedalând pe cameniolismul acronimic al personajului).  
 
 În subtext, se trefilează influențe fine, bine asimilate și strunite din Urmuz, Jerom K. Jerom, Jaroslav Hašek, Jules Renard (vezi „Morcoveață”), Scedrin-Saltîkov, Tudor Arghezi, Marin Sorescu, Fănuș Neagu (vezi tendința metaforelor în cascadă), tehnica limerick-ului și adierile eleno-latine ale emoticonului.  
 
 Metaforele îndrăznețe (chiar în răspăr) sunt arborescente și au originalitate necăutată, chiar dacă uneori se forțează limitele acestui procedeu artistic.  
 
 Scriitoarea valorifică creator „teoria jocurilor” (nu cea matematică, ci cea stilistică), ceea ce imprimă un ritm de „stacatto” schițelor din volum.  
 
 Orice subiect abordează/tratează se transformă în poezie. Sesizăm influențe, sub acest aspect, ale curentelor din poezia actuală americană.  
 
 Importantă este și intruziunea ironiei și implicarea coordonatelor „comediei umane”. Unele „personaje” sau „fantoșe de personaje” sunt definite/caracterizate prin nume și prenume semnificative în stil caragialesc.  
 
 Camuflat sub povara paradoxului și metaforizării, se întrevăd și aspecte legate discret de familia autoarei, chiar și unele nuanțe intime tranfigurate.  
 
 Este evidentă poliglosia, o caracteristică a literaturii mondiale actuale.  
 
 Prin inserarea de teorii și termeni științifici sau de altă natură, scriitoarea face dovada că stăpânește și alte domenii și că valorifică noțiuni cu anumită rezonanță în mod creator în conturarea categoremelor și syncategoremelor. De altfel, se știe că ideea nu este nimic dacă nu este încorporată într-un cuvânt: „Lekton”.  
 
 „Personajele” sunt de fapt întrupări ale unor idei, sentimente, dorințe și angoase, îmbrăcate în haina diafană a delicateței și eternului feminin.  
 
O trecere succintă, dar analitică, a acestor caracteristici identificate de autorul acestor rânduri, conduce spre concluzia firească că în doamna Luminița Zaharia se identifică o adevărată scriitoare, cu nerv și har.  
 
Prozatoarea face parte, și domnia sa, din categoria „trestiilor cugetătoare”, îmbinând latura sensibilă și fragilă (efemeritatea ființei umane) și cea a unei inteligențe creatoare profund conturate, îmbinate cu umorul și ghimbușlucurile (firește poetice) ale zglobiei Colombina sau neastâmpăratului Petrucchio sau ale jonglerului, cu aspectele contorsionate ale existenței, incluzând portofoliul sentimentelor și emoțiilor.  
 
29.04.2019, București Tănase Grosu  
 
Referinţă Bibliografică:
Panseuri Egotiste / Tănase Grosu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3041, Anul IX, 29 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Tănase Grosu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tănase Grosu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!