CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Ştefania Oproescu         Ediţia nr. 2344 din 01 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

Ştefania OPROESCU - ÎN APĂRAREA DOMNULUI PATAPIEVICI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Măcar pentru că l-am mai citit pe Eminescu şi după ce-am terminat şcoala, măcar pentru că citesc de mult timp şi România Literară printre alte publicaţii de gen, renunţ la ezitarea de a-mi face publice părerile asupra unei teme care face valuri şi va mai face. Războiul dintre generaţiile literare. Renunţarea la ezitări a fost influenţată în mare măsură de Nicolae Manolescu. Pentru că, oricât s-ar strădui domnia sa, nici n-ar avea cum să recunoască „autoritatea profesională şi morală” a unui cititor. Când spun asta mă gândesc la Nicolae Manolescu cel din vremea când era cititor al revistei pe care o „venera”. Nu ca acum, când, în calitate de director nu mai are disponibilitatea de a-şi face din ea o „icoană”. Nu vor exista aşadar între noi nici „polemici”, nici „discuţii” provocate de „nepotriviri de opinii”. M-am liniştit. N-am cum să-i provoc domnului Manolescu vreo infimă paralizie. Nici ura, nici frica, nu ajung să ne cuprindă.  
 
În editorialul din nr. 15 /2012 al revistei România Literară: „Cui i-e frică de Pleşu şi Patapievici?” domnul Nicolae Manolescu îi ia apărarea lui H. Patapievici, cel atacat la Timişoara în 2012, când i s-a acordat Premiul Academiei Române. Atitudine firească şi justificată de o îndelungată prietenie şi colaborare literară. De fapt, nici nu-i ia propriu-zis apărarea, decât plasându-l în categoria elitelor.  
 
Plecând de la particular: „ura oarbă pe care câţiva indivizi şi de cultură şi de scrupule, o nutresc faţă de intelectuali de valoarea unor Andrei Pleşu şi H. R. Patapievici (mă surprinde că le acordă atenţie) domnul Manolescu extinde afurisenia asupra întregii generaţii viitoare: „Dacă nu vrem să murim trebuie să descoperim cât mai curând leacul. Nu-mi fac iluzia că-l vom descoperi pe durata generaţiei noastre deja expirate. Ceea ce mă îngrijorează însă este că generaţia care ne urmează nu pare să fie conştientă că e la fel de bolnavă”. Am înţeles citind Biblia, că n-am voie să-mi pun întrebări. Aici, am voie? Cred că o „generaţie expirată” nu mai are resurse de a produce modele şi de a da sfaturi.  
 
Constat cu amărăciune că domnul Manolescu, în calitate de reprezentant al elitelor culturale, nu caută soluţii şi dă verdicte. Şi parcă de o vreme încoace, are ce are cu generaţia care urmează şi în special cea vorbitoare de limbă română. Despre bătrâneţea tinerilor de azi m-a determinat să scriu în numărul trecut, tot un verdict al domnului Manolescu. Privitor la actualii internauţi, trăitori în „era plagiatului” şi care „vor fi profesorii de mâine”. Mă nedumereşte şi acum atitudinea de renunţare a unor „modele”, dar atitudinea de educare cu „varga” îmi pare mai toxică.  
 
Şi totuşi, domnul Manolescu are o soluţie personală, pe care o recomandă şi celor pe care-i apără. Să nu citească ce spun ne-elitele. Cum ar veni, să-şi bage capul în nisip, pe partea vulnerabilă. Probabil mai uşor de aplicat de la mare distanţă de locul faptei.  
 
Îmi amintesc de un personaj dintr-un film, candidat la o funcţie importantă în stat, care era sfătuit de staff-ul de campanie electorală să-şi publice singur nişte poze nu tocmai onorante din perioada teribilismelor adolescentine şi pe care opoziţia se pregătea să le lanseze. Ca gest de asumare conştientă, de matură recunoaştere, de îndreptare, de educare prin sinceritate, nu prin ascunderea gunoiului sub preş. Din acest unghi de vedere, apreciez mai mult gestul „masochist” al domnului Pleşu de a publica în editorial comentariile negative despre sine culese de pe blooguri şi site-uri riscând un nou curent de opinie nefavorabil. Este atitudinea unui om convins de puterea lui şi care ţine să traverseze cu ochii deschişi fenomenul numit vocaţie asumată, indiferent de turbulenţele din parcurs.  
 
Se poate ca Nicolae Manolescu, ocupat cu multe alte proiecte, să nu mai facă aşa cum spune, „o icoană” din revista pe care o conduce şi să minimalizeze fără intenţie impactul unui editorial. O fi bântuit de aceleaşi temeri care l-au îndemnat pe Dumitru Păcuraru să nu mai scrie editoriale cărora nu le mai vede rostul. (Revista Poesis Internaţional nr. 7 – dec. 2011). Şi pe care Ion Mureşan a reuşit să-l întoarcă din drum. Aşa că a decis să rămână:”în rândurile celor care, cu mai mult sau mai puţină încrâncenare, după cum bate vântul, îşi dau cu părerea despre cele mai năstruşnice subiecte.”  
 
Referinţă Bibliografică:
Ştefania OPROESCU - ÎN APĂRAREA DOMNULUI PATAPIEVICI / Ştefania Oproescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2344, Anul VII, 01 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ştefania Oproescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefania Oproescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!