CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

ÎNCHINAREA ÎN DUH ȘI ADEVĂR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cea mai mare nevoie a omului s-a dovedit a fi aceasta: de a iubi şi a fi iubit. De altfel, iubirea înseamnă o mare suferinţă pentru cel pe care îl iubeşti. Suferința aduce lacrimi care pot fi lacrimi de pocăință, lacrimi de întristare, lacrimi de bucurie. Sufletul îndrăgostit e blând, smerit şi plin de răbdare. Acolo unde este iubire domneşte pacea şi înţelegerea. Dacă dragoste nu este nimic nu e, iar dacă dragoste nu am, nimic nu sunt. Iată de ce momentele vieţii în care trăieşti cu adevărat sunt acelea în care faci lucrurile în spiritul iubirii. Numai acel om care este capabil de iubire este doritor de fapte bune, de fapte eroice până la sacrificiu suprem. De fapt, a iubi înseamnă a trăi viaţa celuilalt. Putinţa de a trăi noi înşine în sufletul altuia este singura şi adevărata valoare omenească. Cea mai mare binecuvântare pentru un om, în această viaţă este aceea ca o altă persoană să-l poarte în gând, în suflet, în rugăciune toată viaţa şi dincolo, în veşnicie. 
  
Creştinul trăitor al credinţei ortodoxe, care face voia lui Dumnezeu, care are măsura tuturor lucrurilor, care are cumpătare în toate, care aduce închinare lui Dumnezeu în duh şi adevăr, are drept masă îmbelşugată contemplarea lucrurilor, drept băutură paharul înţelepciunii, iar ca odihnă pe Domnul Iisus Hristos. Creştinul ortodox care este cumpătat, care are măsura lucrurilor şi care se predă în mâinile Domnului Iisus Hristos, primeşte o inimă plină de pace, bucurie şi multă lumină dumnezeiască. El nu se întristează, nu este invidios pe alţii, nu are mânie, ci mulţumeşte tot timpul lui Dumnezeu pentru ce are şi pentru ce nu are. Un astfel de om este bine primit oriunde şi oricând, ceilalţi oameni bucurându-se de prezenţa lui. El poate face ca lumea să fie mai bună, tocmai datorită faptului că face parte din ea. Este o mare binecuvântare să ai un astfel de prieten. Un om în care lucrează toate darurile Duhului Sfânt, care are pacea și liniștea sufletului, care strălucește în lumina dumnezeirii, a cărui tăcere uimește și a cărei prezențe odihnește. Un astfel de om este un adevărat mărturisitor al credinței creștine autentice. Dumnezeu m-a învrednicit să cunosc astfel de oameni, nu sunt mulți, dar important este faptul că ei există. 
  
Creştinul autentic se deosebeşte de ceilalţi prin atitudine, gesturi, comportament, dar şi prin modul cum îşi îndeplineşte misiunea sa zilnică, fie că este la locul de muncă, în familie sau societate. Prin vorbele sale dă dovadă de înţelepciune, prin faptele sale, prin lucrurile de calitate pe care le face la locul de muncă, prin harul care-l răspândeşte în jurul său, el face dovada faptului că tot ce face şi spune este îmbrăcat în haina înţelepciunii, pentru că toate le dedică lui Dumnezeu. Omul priceput la toate este omul lui Dumnezeu. 
  
Creştinul trăitor al credinţei ortodoxe se mustră pe sine, nu aşteaptă pedeapsa lui Dumnezeu pentru un păcat sau altul. Mare lucru este ca omul să se mustre pe sine. Ce înseamnă aceasta? Adică să ne cunoaştem nimicnicia, slăbiciunile, neputinţele şi neiscusinţele. De ce? Pentru că numai astfel ne vom da seama că noi nu suntem în stare sau nu suntem vrednici de dragostea lui Dumnezeu, de familia pe care o avem, de slujba pe care o avem, de prietenii pe care îi avem etc. Un om care aleargă toată viaţa după funcţii, grade, titluri, ranguri nu se cunoaşte pe sine şi, mai mult, nu le va avea niciodată. Cel ce face voia Tatălui, nu ia aminte la greşelile şi păcatele altora, ci se uită la ale sale, căindu-se necontenit pentru ele; el cugetă şi se mustră pe sine. 
  
Creştinul ortodox care îşi taie voia sa şi face voia lui Dumnezeu, nu judecă pe nimeni şi nimic. El vede întotdeauna partea plină a paharului, partea bună a lucrurilor. Există şi o vorbă: „În orice lucru rău este şi un bine”. El vede acest bine şi nimic rău. De pildă, mergi la o văduvă şi vezi casa în dezordine, nu te aprinzi şi spui: „Vai, vai, ce dezordine, cum de stai aici femeie?”. Ci, cumpătat, cu blândeţe îţi spui în sinea ta: „Doamne, ce femeie rugătoare, tot timpul îl dedică rugăciunii!”. Sau te supără un vecin, nu sari imediat la gâtul lui, ci, cumpătat, calm, îţi spui următorul lucru: „Iată, Dumnezeu îl iubeşte aşa cum este!”. Nejudecarea este binecuvântarea lui Dumnezeu pentru cel care face voia Sa. 
  
Creştinul care are credinţă puternică nu se îngrijorează, nu se teme şi nu se tulbură de nicio situaţie neprevăzută, pentru simplu fapt că el s-a încredinţat Domnului. Închinarea în duh se referă la curăţia sufletului şi a minţii, presupunând o permanentă mişcare lăuntrică a inimii şi a gândului. Dumnezeu fiind duh, adică netrupesc, înseamnă că şi închinarea trebuie să fie netrupească, adică fără patimi, fără păcate. Prin excelenţă, credinţa creştină ortodoxă este una duhovnicească centrată pe duh. Există chiar şi o cultură a duhului. 
  
Închinarea în adevăr se referă la răstignirea patimilor trupeşti, adică să lepezi şi să sacrifici poftele cele iraţionale, să te răstigneşti pe tine însuţi. Iată ce ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur referitor la aceasta: „Dacă cele mai înainte erau tip (prefigurare), tăierea împrejur, arderile de tot, sacrificiile, acum nu va mai fi aşa, ci totul va fi în adevăr. Căci nu trupul trebuie tăiat împrejur, ci gândurile cele rele ...”. Inchinarea în duh şi adevăr este un dar al lui Dumnezeu care i se dă celui care face voia Sa. 
  
Omul credincios care are smerenie şi pocăinţă, care îşi plânge păcatele în fiecare zi, care moare şi înviază zilnic, care ştie să se bucure de lucrurile cele mici şi fără importanţă, care se consideră sub toată zidirea lui Dumnezeu, care are o măsură în toate lucrurile, unul ca acesta se cunoaşte pe sine şi a ajuns la maturitatea duhovnicească deplină. Practic, în sens duhovnicesc, aceasta înseamnă să te cunoşti pe tine însuţi și să ai o închinare în duh și adevăr. 
  
Ștefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNCHINAREA ÎN DUH ȘI ADEVĂR / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3754, Anul XI, 11 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!