CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

OBICEIURI STRĂVECHI ALE ROMÂNILOR, DE ANUL NOU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul Nou, la români, se sărbătoreşte în mai multe feluri, în funcţie de evenimentele care au loc, dar mai ales ţinând cont de obiceiurile tradiţionale din fiecare zonă. Astfel, în Sudul şi Sud-Estul României, la cei care au bebeluş, Anul Nou se sărbătoreşte respectând un ritual străvechi, de pe vremea geto-dacilor: “Datul de grindă” al copilaşului. 
  
“Datul de grindă” se păstrează din vremea geto-dacilor şi se celebrează de Anul Nou, la bebeluşi, în primii trei ani de viaţă. La început, acest ritual s-a săvârşit de către preot, dar numărul de copii fiind mare, s-a dat dezlegare pentru oficierea acestui ritual de către moaşa copilului, naş sau chiar tatăl. 
  
Se spune că liderul militar al geto-dacilor petrecea ore bune de consiliere religioasă şi nu numai cu Marele Preot. Odată, i-ar fi spus lui Zamolxe: “ Sunt vremuri grele pentru popor şi ne aşteaptă perioade şi mai vitrege, războaie şi alte nevoi. Mă gândesc cu amărăciune la faptul că se nasc din ce în ce mai puţini băieţi şi aceştia sunt cam piperniciţi. Or, pentru a face faţă năvălirilor barbare, avem nevoie de bărbaţi înalţi şi puternici. Ce să facem?” 
  
Zamolxe s-a rugat şi Dumnezeu i-a spus să facă acest ritual: “Pentru săvârşirea ritualului este nevoie de o masă, un fier, o pâine împletită, trei bănuţi. Cel care oficiază slujba se spală pe mâini, ia copilul de subţiori şi îl aşază cu picioruşele pe bucata de fier, după care îl ridică până sus, la grindă, apropiindu-l cu creştetul capului, spunând; fie ca acest prunc să fie sănătos şi să crească înalt până la grindă şi puternic ca fierul. Aceasta se face de trei ori, după care îl dă pe copil părinţilor. Acest ritual să se facă în prima zi din an, la orele dimineţii şi să se repete în primii trei ani de viaţă ai copilului”. 
  
Acest obicei este din moşi-strămoşi, la început s-a făcut numai la băieţi, dar după un anumit timp s-a extins şi la fete. Interesant este că se păstrează până în zilele noastre. Din păcate, sunt unele locuri unde această tradiţie s-a pierdut. De fapt, istoricul Herodot avea să descrie poporul dacilor ca fiind “cei mai viteji şi mai drepţi” dintre traci. 
  
De la Zamolxe se păstrează şi se practică şi astăzi mai multe ritualuri. De altfel, într-unul din dialogurile lui Socrate, acesta povesteşte cum a învăţat de la un preot al lui Zamolxe faptul că mai întâi trebuie purificat sufletul şi apoi vindecat trupul. Această idee geto-dacă se va regăsi în practica isihasmului de mai târziu. 
  
De exemplu, ritualul de stimulare a curajului ostaşilor era sfinţirea cu apă din Dunăre, obicei care se oficiază şi în zilele noastre, la Bobotează. 
  
Un An Nou cu sănătate, pace şi speranţă de mai bine! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
OBICEIURI STRĂVECHI ALE ROMÂNILOR, DE ANUL NOU / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3653, Anul X, 31 decembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!