CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Muntele credinței
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Credința este un dar de la Dumnezeu făcut omului, pe care acesta are obligația să-l păstreze cu sfințenie și să-l crească. Credința este nădejdea împlinirii celor făgăduite. Credința poate crește prin rugăciune, cu cât ne rugăm mai mult, credința devine puternică, de neclintit. Necredinţa, în schimb, în atotputernicia lui Dumnezeu şi încrederea orgolioasă şi inconştientă în supremaţia omului erau deziderate ale vremurilor comuniste, impuse voinţei omeneşti. Unul dintre cei mai mari teologi ruşi, Pavel Evdochimov, a surprins, la vremea respectivă, în câteva cuvinte, esenţa necredinţei: “Structura mental şi afectivă a vremii noastre este specific atee…”. Astăzi, din păcate, asistăm la creşterea indiferenţei oamenilor faţă de religie, faţă de Dumnezeu, dar şi la o campanie de denigrare a creştinismului, în special, a ortodoxiei. 
  
Astăzi, la Sfânta Liturghie, omul cu copilul lunatec a dat un răspuns, devenit celebru, Mântuitorului Hristos: ”Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”. Biserica Ortodoxă, în mod deosebit, prin călugării de la Muntele Athos a trecut, în ultimele decenii printr-un calvar al acuzaţiilor de tot felul: de la practicarea homosexualităţii până la droguri şi fraude. Până în prezent, nici o acuzaţie nu a fost argumentată, dovedită şi supusă dezbaterii serioase opiniei publice şi Bisericii Ortodoxe. Muntele Athos este considerat bastionul credinţei ortodoxe în spaţiul European, nu numai prin originalitatea şi isihasmul ortodox practicat, dar şi prin numeroasele intervenţii la mai mule Organizaţii şi Structuri Europene şi, nu numai, pentru menţinerea creştinismului şi a ortodoxiei în contextul globalizării.. Este cunoscut faptul că Muntele Athos are un statut privilegiat, adică majoritatea vieţuitorilor sunt cetăţeni ai locului, că monahii de aici practică isihasmul, vârful de lance al credinţei ortodoxe, că nu le este permis accesul femeilor în zonă. În plus, în ultimele două decenii, câteva mănăstiri mari, printre care şi Vatopedi, au cunoscut un progres duhovnicesc, dar şi material. 
  
Acestea, dar şi altele au stârnit invidia guvernului grec care a pus în practică un plan diabolic de denigrare a liderilor spirituali, de a pune stăpânire pe Muntele Athos şi de a-l transforma într-o regiune, exclusiv turistică. Această dispută între statul grec şi Muntele Athos persistă de mai bine de douăzeci de ani, iar de acest lucru nu sunt străini nici liderii importanţi ai Uniunii Europene. Unul din lideri s-ar fi exprimat în felul următor: “Ia mai terminaţi odată cu ciorile din Muntele Athos şi faceţi o zonă turistică de lux unde să ne simţim şi noi bine!” 
  
În primul rând, autorităţile din Grecia sunt într-un proces mai vechi cu Mănăstirea Vatopedi ca urmare a unor retrocedări imobiliare controversate. Acum câţiva ani, doi demnitari greci au fost obligaţi să demisioneze din acelaşi motiv. În al doilea rând, mulţi susţin că tristul eveniment cu arestarea unui părinte stareţ, de acum câțiva ani, chiar în preajma Praznicului Naşterii Domnului, este o ofensă adusă celei mai puternice mănăstiri din Muntele Athos şi, implicit, la adresa ortodoxiei. 
  
Pe de o parte, este cunoscut faptul că monahii fac trei legăminte monahale, printre care şi cel al sărăciei, lipsa lucrurilor materiale, iar, pe de altă parte, nu se poate ascunde lucrul acesta, şi anume că unii din călugări, pentru a supravieţui, alţii pentru ceva mai mult, exercită activităţi comerciale. 
  
Astăzi, mulți se întreabă, pe bună dreptate, dacă la Muntele Athos mai există creidnță sau doar creștinism comercial. Aşa s-a ajuns că, în momentul de faţă, sunt două extreme în Muntele Athos: sunt câteva mănăstiri mari cu condiţii deosebite, de lux, şi majoritatea mănăstirilor, schiturilor şi chiliilor, care abia au cu ce să supravieţuiască. Aceasta nu înseamnă că harul şi binecuvântarea teritoriului Patroanei spirituale Fecioara Maria s-ar fi împuţinat. Nu, sub nici o formă, oricare ar fi slăbiciunile omeneşti. 
  
În joc se află altceva, de o calitate aparte. Este vorba de credinţa creştină care este şi ea supusă profundelor schimbări ale timpurilor pe care le trăim, precum şi la pervertirea acesteia în mai multe moduri, din punct de vedere filosofic. Odată cu creştinismul, istoria va pune din nou faţă în faţă raţiunea şi credinţa, argumentaţia filosofică şi încrederea nu în oameni şi în lucrurile pe care le fac aceştia, ci în revelaţiile evanghelice. 
  
Cu toate acestea, deşi “a crede că mai credem”, cum zicea filosoful Gianni Vattimo dă o nuanţă de necredinţă credinţei, răspunsul poate fi aici şi acum: “Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!” (Marcu 9, 24). 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Muntele credinței / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3516, Anul X, 16 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!