CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Aniversari >  

ÎNDEMN LA UNITATE ȘI CONȘTIINȚĂ PATRIOTICĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La 29 iulie, în fiecare an, românii sărbătoresc Imnul Naţional. Un popor trăieşte şi rămâne în istorie prin modul de gestionare, păstrare și valorificare a patrimoniului naţional şi a dimensiunii sale de unitate, naţiune, conştiinţă patriotică, tot ceea ce înseamnă demnitate, onoare şi glorie pentru neam şi ţară. Mai au nevoie românii de unitate şi conştiinţă patriotică? Oare câte repere naţionale ne mai fac să tresăltăm de bucurie? Mai sunt românii suverani, în țara lor? 
  
Nevoia de a apropia timpurile, fie ele mai îndepărtate, fie mai apropiate, în special pe acestea din urmă, o resimţim, astăzi, tot mai acut, când trecem prin momente de încercări datorate crizei Pandemiei de Corona Virus, crizei economice mondiale, dar și problemelor interne. 
  
Pe de o parte, istoria este plină de învăţăminte, pe care poporul şi conducătorii nu trebuie să le uite. Trecutul nostru este temelia pe care se înalţă, cu demnitate, drepturile şi năzuinţele noastre. Pe de altă parte, acest trecut ne arată că temeiul existenţei noastre, adesea apărată cu armele, a constat şi constă − vital − în unitate, în conştiinţa patriotică ce ne-a făcut să rezistăm, chiar şi atunci când la capătul drumului stătea sacrificiul suprem. 
  
Apoi, existenţa şi durata poporului român îşi găsesc expresia cea mai adâncă şi totodată sprijinul cel mai solid şi în chintesenţa Imnului Naţional. Aceasta demonstrează limpede faptul că imnul este biografia noastră de stăpâni şi suverani ai plaiurilor primitoare, pe care nu le-am târguit cu nimeni, niciodată. 
  
În plus, din seva acestuia s-au hrănit întotdeauna sentimentele majore şi veşnice ale românului, care i-au luminat necontenit cărările, adeseori întortocheate, ale istoriei. El face parte din zestrea de cultură, spiritualitate şi civilizaţie a poporului român. 
  
Deoarece în ultimii ani s-au produs câteva confuzii, trebuie să facem câteva precizări legate de imnul naţional. În primul rând, autorul muzicii imnului naţional este Anton Pann, poet şi un mare pasionat de folclor, deşi sunt voci care spun că autorul de drept al imnului ar fi compozitorul-dascăl Gheorghe Ucenescu. 
  
Mai circulă şi varianta precum că autorul muzicii ar fi chiar Andrei Mureşanu, poet, jurnalist, traducător. În realizarea muzicii, Anton Pann s-a inspirat din minunatul imn religios „Din sânul maicii mele”. În al doilea rând, versurile aparţin lui Andrei Mureşanu, din poezia „Un răsunet”, iar versurile poeziei „Din sânul maicii mele” nu aparţin nicidecum lui Anton Pann, ci marelui poet Grigore Alexandrescu. 
  
Oricum, din iarna anului 1989, „Deşteaptă-te române” a devenit imnul naţional al românilor, eliberaţi de sub ideologia comunistă, iar din 1998, în baza Legii nr. 99/1998, la 29 iulie, românii sărbătoresc Ziua Imnului Naţional „Deşteaptă-te române”. 
  
Deşteaptă-te române, oriunde te-ai afla! 
  
Doamne, ajută! 
  
Comandor (r) Ștefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNDEMN LA UNITATE ȘI CONȘTIINȚĂ PATRIOTICĂ / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3498, Anul X, 29 iulie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!