CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

CORONAVIRUS - RĂZBOI FĂRĂ NUME, INAMIC FĂRĂ CHIP
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Începutul mileniului al treilea a fost puternic zdruncinat de către cel mai mare flagel al omenirii – Corona Virus cunoscut, de altfel din 1960. Periodic, la interval de câţiva ani, apare câte un nou virus, fie unul dintre cei vechi existenţi, fie o mutaţie a vreunului dintre aceştia, aşa cum a apărut şi Corona Virus, în anul 2019, în China, care produce boala COVID-19. Aceşti viruşi fac ravagii în rândul omenirii, înregistrându-se sute şi mii de morţi. Numai zilele acestea, sau înregistrat sute de morţi în Italia, Spania, Iran etc. 
  
Ce este virusul Corona? 
  
Specialiştii în domeniu spun că este un virus cu ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute încă din 1960, la oameni şi animale (păsări, mamifere). Se numeşte “noul corona” fiindcă au mai fost infecţii cunoscute în 2002 (SARS-cov) şi în 2012 (MERS-cov). Noul Corona Virus are simbolul SARS-cov-2 şi determină boala COVID-19. El a început în Wuhan în 2019, decembrie şi s-a răspândit în întreaga lume. „Suntem într-o situaţie în care omenirea se află constant, de mii de ani, dacă nu, de zeci de mii de ani practic, deci avem o situaţie care se întâmplă la 10, 20, 30 de ani şi care se va repeta şi în viitor. Înainte am avut gripă, gripă porcină, gripă aviară, după aceea am avut Ebola, după aceea am avut SARS şi acum avem coronavisul, COVID 2019. Deci, este o situaţie cu care ne întâlnim şi ne vom întâlni întotdeuna, trebuie să ne aşteptăm la lucrul ăsta şi nu este ceva neapărat de care să ne înspăimântăm, din prima clipă”, a spus Mihai Netea, medic infecţionist şi profesor de biologie experimentală. 
  
„Coronavirusul este un virus care provine de la un animal, la fel cum toate cele 80% dintre viruşi au venit de la animale. Trebuie să fim un pic atenţi la interacţiunea cu animalele şi nu trebuie să mâncăm animale bolnave. Practic 80% din infecţiile pe care noi le avem, la un moment dat în istorie, au fost luate de la animale. Acesta este un nou exemplu şi vor fi multe exemple şi în continuare. Acesta este un proces natural într-un fel, şi noi dăm virusuri şi infecţii animalelor, şi ele ne dau nouă”, a mai spus dr. Mihai Netea. 
  
Care sunt victimele acestui virus? 
  
Victimele acestui Coronavirus, ne spun specialiştii sunt în special, oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătăţii, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din cauza unor comorbidităţi, cum le numesc specialiştii – oameni care au diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii, aceia sunt mai susceptibili să facă formele mai grave ale bolii. O altă posibilă explicaţie, ar fi timpul de vaccinare, copiii fiind vaccinaţi în primii ani de viaţă, este mult mai aproape şi din această cauză ei sunt încă protejaţi. Sunt încă în perioada de protecţie a vaccinurilor pe care le-au primit în primii ani de viaţă. 
  
Care sunt caracteristicile lui Coronavirus? 
  
Coronavirus vine de nicăieri, de unde nu te aştepţi, nu are chip, întotdeauna te i-a prin surprindere şi ne găseşte nepregătiţi. Acţionează rapid şi se înmulţeşte foarte repede, după sistemul “în reţea”. În principal, nu alege victimele, dar unii oameni sunt mai expuşi, în special, cei peste 65 de ani, nu ţine cont de frontiere şi este foarte violent. Totuşi, unii specialişti spun că Coronavirus ar suporta modificări, în ceea ce priveşte puterea lui, de la o ţară la alta. Aşa a apărut ideea, cum că în România ar fi o formă mai uşoară de manifestare a acestuia. 
  
Îngrijorător este faptul că victimele acestui “inamic nevăzut” cresc de la o zi la alta, cu un ritm alarmant, la fel şi decesele, din rândul acestora. Îmbucurător este faptul că oamenii se pot vindeca de această boală şi că în China, de câteva zile, nu s-a mai înregistrat nicio îmbolnăvire cu COVID-19. 
  
Asadar, cine este Corona Virus şi cum te poţi proteja împotriva lui? Spălân-du-te pe mâini, cât mai des, evitând deplasările inutile, evitând contactul cu alte persoane şi cel mai important lucru: Stai acasă! 
  
Stefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
CORONAVIRUS - RĂZBOI FĂRĂ NUME, INAMIC FĂRĂ CHIP / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3368, Anul X, 21 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!