CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

FĂ-ŢI `BISERICĂ` ÎN CASA TA!`
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Vreau deci ca bărbaţii să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie şi fără şovăire.” (I Timotei 2, 8) 
  
Trăim vremuri tulburi, încărcate de amărăciune şi tristeţe. De când cu epidemia Coronavirus, s-au luat o serie de măsuri şi s-au impus mai multe restricţii printre care şi aceea de a nu merge la Biserică, mai mult de 100 de persoane şi de a rămâne cât mai mult acasă. Înţelepciunea populară spune că “în orice rău există şi un bine”, numai că acest bine trebuie căutat. Aşa a apărut ideea că omul, chiar dacă nu merge la Biserică, îşi poate face un “altar” de rugăciune, la el acasă, într-un colţ de cameră. Rugăciunea poate fi personală, sau individuală, dar şi comună, adică ne putem ruga împreună toţi membrii familiei. Putem zice un “Tatăl nostru”, “Crezul”, un psalm, o catismă, putem citi din Biblie câteva versete sau chiar un capitol, iar pentru cei mai râvnitori, acatiste, paraclise, canoane etc. Ne putem ruga din cărţile de rugăciune sau în mod liber cu ceea ce ne pune Hristos în gând, în momentele respective. Putem citi, de asemenea orice literatură religioasă, care ne poate zidi duhovniceşte. 
  
Iată, bunăoară, mulţi oameni, în tinereţe, au călătorit cu ideea de a se face călugăr, alţii care şi-au pus întrebări asupra sensului vieţii şi au fost atinşi de dorul dumnezeirii, iar cei mai puţini dintre aceştia au încercat să înţeleagă de ce unii tineri aleg calea monahală. De această ispitire am fost lovit şi eu la vârsta de 18 ani, la terminarea liceului. Citisem multe cărţi ortodoxe şi am purtat discuţii cu diferite persoane interesate de viaţa duhovnicească, cu preoţi şi chiar cu călugări. Unul din paznicii liceului fusese călugăr şi a fost dat afară din mănăstire cu Decretul din 1959. La el am văzut pentru prima dată Psaltirea, Ceaslovul şi Acatistierul şi tot el mi-a stârnit râvna pentru o viaţă duhovnicească îmbunătăţită şi m-a îndrumat să merg la mănăstirea Sihăstria din Moldova, unde sunt duhovnici iscusiţi, eu fiind din Constanţa. Zis şi făcut. Am dispărut de acasă o săptămână, pe care am petrecut-o la mănăstirea Sihăstria. Am nimerit la spovedanie la Părintele Paisie Olaru. Eram cu prietenul meu, Dumitru Ulezu, actualul duhovnic al Mănăstirii Agapia Veche, Părintele Dionisie. Primul a intrat la spovedanie, Dumitru şi Părintele i-a spus că trebuie să se facă monah. Într-o săptămână, Mitică, cum îi spuneam noi a intrat frate la Mănăstirea Dervent din Dobrogea. Mie, Părintele mi-a spus: „Tinere, tu nu eşti pentru mănăstire, mergi înapoi în lume. Tu eşti pentru căsătorie, vei avea familie, vei avea soţie, vei avea copii. Fă-ţi biserică în casa ta, în inima ta, în sufletul tău, în mintea ta, iar spre bătrâneţe, cu voia lui Dumnezeu vei gusta şi din potirul călugăriei”. Dacă Părintele Paisie îmi spunea să rămân la mănăstire, rămâneam. Dar nu a fost să fie. Şi aşa, m-am întors acasă din călătoria mea iniţiatică, care mi-a marcat întreaga fiinţă şi toate demersurile mele spirituale, pe parcursul vieţii. 
  
Rugăciunea este pentru suflet ceea ce este hrana pentru trup. Ea este ridicarea minţii şi a voii către Dumnezeu, pentru a ne închina Lui cu smerenie, a L preamări pentru slava Sa cea mare, a I mulţumi pentru binefacerile revărsate asupra noastră. Rugăciunea este o scară pe care ne suim cu mintea şi cu inima la cer, iar Dumnezeu coboară la noi şi ne împărtăşeşte harul Său sfinţitor, care este tot atât de folositor vieţii duhovniceşti cum este ploaia cea binefăcătoarea pentru pământul însetat. Fiind hrana sufletului, rugăciunea nu trebuie să lipsească din cugetul şi din inima noastră niciodată. Apostolul Pavel ne învaţă: „Rugaţi vă neîncetat”. Rugăciunea trebuie să pornească din credinţa noastră sinceră către Domnul Iisus şi din dragostea către semenii noştri. Ea trebuie să fie făcută în duh de pace, cu evlavie, cu smerenie şi cu stăruinţă, căci: „Mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului” (Iacob 5, 16). Ea este izvor de sfinţenie şi de tărie duhovnicească, ne apropie de Dumnezeu şi de semenii noştri, înfrumuseţează viaţa noastră, întoarce pe cei rătăciţi la pocăinţă, iar celor slabi în credinţă le dă nădejde şi putere. 
  
Rugăciunea este un dar dat oamenilor, pentru a se apropia de Dumnezeu şi de a se împărtăşi de roadele credinţei celei adevărate care uneşte cerul cu pământul şi pe Dumnezeu cu oamenii. Omul are nevoie de Dumnezeu întotdeauna, în viaţă şi în moarte. Noi avem trebuinţă de Dumnezeu în orice stare ne am afla: în rău sau în bine, în sărăcie sau în bogăţie, tineri sau bătrâni, învăţaţi sau simpli. „Nevoia de Dumnezeu se exprimă prin rugăciune, scrie Alexis Carrel. Ea este un strigăt de durere, cerere de ajutor, imn de dragoste. Ea nu constă într o recitare tristă de cuvinte cărora nu li se pricepe sensul. Efectul ei este aproape întotdeauna pozitiv. Totul se petrece ca şi cum Dumnezeu ne ar auzi şi ne ar da un răspuns direct. Se produc evenimente neaşteptate: echilibrul mental se restabileşte; sentimentul de izolare, de neputinţă şi de inutilitate a eforturilor noastre dispare. Lumea îşi abandonează nedreptatea şi cruzimea faţă de noi şi devine prietenă. O putere creatoare apare în noi înşine. Rugăciunea dă puterea de a suporta grijile şi supărările, de a spera atunci când nu mai există motive logice pentru speranţă, de a rămâne în picioare în faţa catastrofelor.” 
  
Mare este taina rugăciunii! Prin rugăciune toate le putem face. Însuşi Mântuitorul ne o spune în Evanghelia Sa: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.” (Matei 7, 7) „Şi orice veţi cere întru numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul”; „Şi toate câte veţi cere rugându vă cu credinţă, veţi primi.” (Matei 21, 22). 
  
„Fă-ţi Biserică în casa ta, în inima ta, în sufletul tău...”, aşa cum frumos spunea unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei româneşti, Părintele Paisie Olaru de la Sihla. 
  
Doamne ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
FĂ-ŢI `BISERICĂ` ÎN CASA TA!` / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3365, Anul X, 18 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!