CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

CUM POATE FI CUNOSCUT DUMNEZEU?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul Simeon Noul Teolog zice un lucru înfricoşător: “Cine nu L-a văzut pe Dumnezeu în viaţa aceasta, nu-L va vedea nici în cealaltă”, iar Sfântul Grigore Palama afirmă că “participarea la Slava lui Dumnezeu, vederea luminii necreate nu li se dăruiesc oamenilor la întâmplare, ci numai acelora care au două trăsături de caracter: sunt întâriţi, în mod special în credinţa lui Dumnezeu şi au fost înălţaţi deasupra nimicniciei fiinţei umane”. 
  
Viziunea crestina asupra Cosmosului nu este o noutate pentru teologii ortodocși și isihastii secolului al XIV-lea, nici o inovatie a Sfantului Grigorie Palama, caci ea are o traditie mai veche printre Sfinții capadocieni, Dionisie Areopagitul si Maxim Marturisitorul. 
  
In aceeasi ordine de idei, nu putem vorbi de ordinea desavarsita a lumii, ca expresie a intelepciunii lui Dumnezeu, fara a face referire la viziunea crestina si, in mod special, la cea ortodoxa asupra Cosmosului. 
  
Astfel, Sf. Dionisie Areopagitul, unul din stalpii de lumina ai crestinismului, vede intregul Univers, vazut si nevazut, constituit dupa normele universale ale Bisericii: o Liturghie Cosmica inaintea Creatorului. 
  
In cartea sa "Despre ierarhia cereasca”, ne prezinta ca model de structura organizationala universala – ierarhia, investita cu ordine, stiinta si lucrare. Distingem in lucrarea sa doua ierarhii: Ierarhia Cereasca constituita din lumea nevazuta, adica ingerii si Ierarhia Bisericeasca formata din lumea vazuta, adica oamenii. Precum si faptul ca intre universul ingerilor si universul oamenilor nu exista nici o prapastie, ci o comuniune continua de participare la viata vesnica cu Dumnezeu. 
  
Apoi, Sfantul Maxim Marturisitorul, unul din marii aparatori ai ortodoxiei, consolideaza ideea conform careia intregul Cosmos are un model liturgic: intregul este prezent in fiecare parte, iar partile nu alcatuiesc Unitatea prin simpla insumare, ci dupa principiul Sfintei Treimi. 
  
Un alt stalp de lumina al Bisericii Ortodoxe, Sfantul Grigorie Palama ne vorbeste in operele sale despre energiile divine necreate, prin care Dumnezeu comunica permanent cu lumea creata: "Dumnezeu este numit lumină nu după esenta Sa, ci după energia Sa”. Oamenii pot cunoaste aceste energii sub forma harului divin, a bunatatii, şi a dreptatii si, nu numai. 
  
"Natura dumnezeiasca trebuie sa fie numita in acelasi timp cognoscibila si intr-un anume inteles incognoscibila; ajungem la impartasirea de natura lui Dumnezeu si, totusi, ea ramane cu totul inaccesibila. Trebuie sa le afirmam pe amandoua deodata si sa pastram antinomia lor ca pe un criteriu al slavei", ne spune Sfantul Grigorie Palama. Acesta este nivelul maxim la care cunoasterea umana poate ajunge, deoarece esenta Creatorului ramane totusi, necunoscuta. 
  
Asadar, la cele spuse putem afirma ca Dumnezeu a creat lumea printr-un act de iubire, dar nu a abandonat-o, ci ii poarta de grija, acum si pana la sfarsitul veacurilor, iar crestinii sunt chemati la unirea harica in Hristos prin dumnezeiasca Sfanta Liturghie. 
  
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul! 
  
Fiţi purtători de lumină! Fiţi copii ai luminii! Fiţi purtători de Hristos! Amin. 
  
Doamne ajuta! 
  
Stefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
CUM POATE FI CUNOSCUT DUMNEZEU? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3361, Anul X, 14 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!