CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

CALEA DAMASCULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
„Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să‑şi ia crucea şi să‑Mi urmeze Mie.” (Matei 16, 24)  
  
Cea mai elocventă lucrare sfinţitoare de “chemare a lui Hristos”, nu poate fi alta, decât aceea de convertire a lui Pavel, pe drumul Damascului. Ea este mai mult decât o chemare, mai mult decât o convertire, este o minune a lui Dumnezeu, în faţa căreia orice cugetare, oricât de înălţătoare ar fi, se dovedeşte neputincioasă în faţa evidenţei. Este cel mai mare act de credinţă, cea mai mare iubire şi cea mai mare lucrare făcută de Dumnezeu, în această direcţie.  
  
Arătarea lui Hristos, pe drumul Damascului, n-a fost numai o simplă modalitate de convertire a lui Pavel, nici o simplă experienţă creştină autentică trăită, ci a reprezentat un izvor de inspiraţie pentru gândirea hristică şi pentru mult roditoarea activitate duhovnicească a viitorului apostol al lui Hristos. Atunci, pe drumul Damascului, Pavel a primit pacea sufletului, a aflat sensul vieţii lui şi a descoperit sensul lumii în care trăia.  
  
De altfel, toată teologia lui Pavel, întreaga lui învăţătură, osteneală şi stăruinţă în propăvăduirea Evangheliei lui Hristos, toată înflăcărarea, tot patosul şi zelul său în urmarea neclintită a credinţei creştine, toată dragostea, dăruirea şi jertfa lui, nu este altceva decât expresia acelei bogăţii nemărginite, tăinuită în experienţa trăită pe drumul damascului, care poate fi rezumată în trei cuvinte: Hristos în mine.  
  
Experienţa unică trăită de Pavel pe drumul Damascului, demonstrează faptul că hotărârea unei personae de a da un alt sens existenţei propriieste expresia unei transformări interioare profunde, percepute şi formulate numai şi numai de el. Este vorba de o luptă interioară puternică, de acceptere de bună voie a unor renunţări lumeşti, de schimbarea modului de a fi şi de a gândi. Nu este un lucru uşor de făcut şi nu este la îndemâna oricui. Este ceea ce avea să mărturisească mai târziu: “Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine!”. Iată, înălţimea duhovnicească la care poate fi ridicat un om prin acceptarea chemării lui Hristos. Desigur, se poate pune întrebarea ce l-a determinat pe Pavel să îmbrace cămaşa lui Hristos? Numai Pavel ştie şi poate spune adevărul în această situaţie. Ceilalţi pot face supoziţii sau speculaţii iresponsabile în această problemă.  
  
Referinţă Bibliografică:
CALEA DAMASCULUI / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3312, Anul X, 25 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!