CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

CUVÂNTUL SE NAŞTE ÎN TĂCERE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Cuvintele sunt o liniştire a tăcerii. Sunt unii oameni care vorbesc tăcând. Vorbirea e dulce ca mierea, dar tăcerea e scumpă ca aurul. Bine e a vorbi, dar mai bine este a tăcea. Iată de ce este mai mult iubită tăcerea, decât vorbirea fără rost. Să dăm înţelesul adevărat al cuvintelor şi să le îmbrăcăm cu o mireasmă duhovnicească. Numai aşa ne folosim de cuvinte, atât noi, cât şi celor cărora ne adresăm prin cuvinte. Un element important în procesul comunicării îl constituie tăcerea. Omul primeşte un mare dar de la Dumnezeu, capacitatea de a asculta cu mare răbdare pe alţii, precum şi posibilitatea comunicării nu numai prin cuvânt. În acest caz este semnificativă pilda din Pateric cu cei trei ucenici veniţi în vizită la un „Avvă”; unul din ucenici nu a vorbit şi cu toate acestea între el şi “Avvă” a avut loc un proces al comunicării, o altfel de cunoaştere, o cunoaştere prin tăcere. Sfântul Zosima spunea că pentru a învăța să vorbim „bine și fără greșeală”, trebuie să învățăm mai întâi a tăcea.  
  
Tăcerea din adâncul inimii. Sunt anumite prezenţe şi anumite cuvinte care alină durerea şi suferinţa omului. Despre tăcerea din adâncul inimii ne vorbeşte Părintele Dumitru Stăniloae: „Durerea comunicată prin cuvânt se micşorează, căci povara ei este preluată de altul sau e relativizată de acela. A avea un om lângă tine înseamnă a avea o putere, care micşorează puterea durerii proprii. În acelaşi timp, fiecare îşi comunică prin cuvânt misterul său sau adâncul incomunicabil. Aceasta se vede în neputinţa de a face pe altul să simtă durerea lui aşa cum o simte el. E un mister cum poţi simţi durerea altuia, dar n-aş putea-o simţi fără cuvântul prin care mi-o comunică, iar durerea trezită în mine e altfel decât durerea trăită de el. În cuvânt vine în mine celălalt cu durerea lui, dar totuşi nu se confundă cu mine”. Iată, cum cuvintele realizează o deschidere reală spre noi posibilităţi, alternative şi opţiuni, până la adâncul incomunicabil din noi. Practic, dincolo de cuvinte este tăcerea.  
  
Există şi o zicală: „Dacă tăceai, filosof rămâneai!”. Avva Pimen învăța aşa: „De își va aduce omul aminte de cuvântul scris că din cuvintele tale te vei îndrepta și din cuvintele tale te vei osândi, va alege mai mult tăcerea”. Sfinţii Părinţi considerau tăcerea ca fiind o virtute. Iată, de pildă, Sfântul Ioan Scărarul ne portretizează chipul înnobilat al virtuții tăcerii: ea este „mamă a rugăciunii”; ne izbăvește de sub robia gândurilor rele; păzește „focul dumnezeiesc” ce arde tainic în inima creștinilor; apără sufletul împotriva duș­manilor săi; este „prietenă a lacrimilor” de pocăință; ne amin­tește de moarte; se opune atitudinii îndrăznețe; este „tovarășă a isihiei (liniștii)”. Într-un cuvânt, tăcerea este „progres nearătat al virtuții, suire tăinuită spre Dumnezeu”. Sfântul Antonie cel Mare spunea că doar tăcând înțelegem, și numai după ce am înțeles e bine să grăim, pentru că „în tăcere mintea naște cuvântul”.  
  
Ştefan Popa  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CUVÂNTUL SE NAŞTE ÎN TĂCERE / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3306, Anul X, 19 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!