CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Nicio zi fără rugăciune
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Apostolul Pavel îndeamnă pe creştini să se bucure: „Bucuraţi-vă pururi în Domnul. Şi iarăşi vă zic: bucuraţi-vă” (Filipeni 4, 4).  
  
Într-adevăr, bucuria curată este roada prezenţei Sfântului Duh în inima omului (Galateni 5, 22), iar dobândirea prezenţei Duhului Sfânt şi a bucuriei în inimă se face prin rugăciune. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă a pus prima între rugăciunile începătoare, pe aceea a invocării Duhului Sfânt, Împărate ceresc, Mângâietorule…  
  
Rugăciunea, ca prezenţă şi lucrare a Sfântului Duh în om, aduce mângâiere, pace, bucurie, ea ne uneşte cu Sfânta Treime, izvorul bucuriei şi vieţii veşnice, dar şi cu Biserica lui Hristos din toate timpurile şi din toate locurile. Fără rugăciune, nu există Biserică, nu există viaţă creştină. Când pierdem bucuria şi pacea sufletului este semnul sigur că nu ne mai rugăm cum trebuie sau cât trebuie.  
  
Pe de o parte, rugăciunea şi dreapta credinţă sunt cele două coordonate în cadrul cărora trebuie să‑şi trăiască viaţa duhovnicească creştinii ortodocşi. Rugăciunea este legătura noastră permanentă cu Dumnezeu care ne menţine cugetele treze şi ne înalţă sufletele. Când ne rugăm, noi suntem însoţiţi de sfinţi prin rugăciunile lor, după cum ni se arată în descoperirea făcută de Sfântul Ioan: "… şi fumul tămâii s‑a suit din mâna îngerului înaintea lui Dumnezeu împreună cu rugăciunile sfinţilor". Dar modelul cum trebuie să ne rugăm şi ce trebuie să cerem în rugăciunile noastre îl avem în rugăciunea "Tatăl nostru...", care ne‑a fost transmisă prin ucenicii Mântuitorului care i‑au spus: "Doamne învaţă‑ne să ne rugăm".  
  
Pe de altă parte, pentru a arăta legătura dintre bucurie şi rugăciune, Apostolul neamurilor ne îndeamnă: „Bucuraţi-vă neîncetat! Rugaţi-vă neîncetat!” (I Tesaloniceni 5, 16-17). Creştinul ortodox trebuie să se roage cât mai mult fiindcă rugăciunea aduce multă iubire sfântă în inimă, ne uneşte cu Dumnezeu, ne ajută să vedem în fiecare om un frate şi în fiecare frumuseţe a naturii un dar al lui Dumnezeu. Rugăciunea ne ajută să înfruntăm greutăţile vieţii şi să pregustăm, încă din viaţa aceasta, tăria şi bucuria Învierii şi a vieţii veşnice. Ea ne inspiră pentru cuvântul frumos şi pentru fapta bună.  
  
Aşadar, rugăciunea este maica tuturor virtuţilor. Rugăciune este izvor nesecat pentru că din ea izvorăsc toate virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea, dragostea, smerenia, milostenia, bunătatea, înţelepciunea, priceperea etc. Nu în ultimul rând, rugăciunea este şi un medicament, atât pentru suflet, cât şi pentru trup. Rugăciunea este izvor de bucurie, dar este şi o taină.  
  
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Amin!  
  
Doamne, ajută!  
  
Ştefan Popa  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nicio zi fără rugăciune / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3305, Anul X, 18 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!