CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

EU, DIMINEAŢA, VORBESC CU DUMNEZEU!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Orice om din această lume, ar dori ca la prima oră a dimineţii să poarte un dialog al sincerităţii cu cea mai iubită persoană din univers. Cine ar putea fi această persoană? Dumnezeu. Şi cum s-ar putea realiza această minune? Prin rugăciune. Bineînţeles că ne putem ruga oriunde şi oricând, numai că rugăciunea de dimineaţă este specială şi foarte importantă. Este mai mult decât hrana spirituală necesară sufletului pentru o zi. Rugăciunea din zorii zilei, mult folos duhovnicesc aduce şi, nu numai. 
  
În primul rând, nu ştim dacă va urma o altă zi, aşa cum, de altfel, ne atenţionează şi Sfântul Grigorie cel Mare „Nu uita ceasurile tale de rugăciune că nu ştii ce va urma”. Altfel spus, să nu amânăm pentru mâine ceea ce putem înfăptui astăzi, pentru că nu ştim ce ne poate aduce ceasul sau ziua de mâine. Omul modern, din zilele noastre, din păcate, s-a obişnuit cu această amânare a realizării lucrurilor, de pe o zi pe alta, ignorând faptul că fiecare lucru îşi are timpul lui, aşa cum frumos ne învaţă şi înţeleptul rege Solomon „Fiecare lucru are vremea lui!”. 
  
În al doilea rând, faptul că rugăciunea de dimineaţă îţi sporeşte încrederea, stima de sine, siguranţa în vorbire şi relaţionare cu ceilalţi, fie cu membrii familiei, fie cu rudele, fie cu prietenii sau cu colegii de serviciu. Dintre foloasele rugăciunii de dimineaţă amintim: creşterea potenţialului spiritual personal al iertării şi al iubirii; o cunoaştere şi o viziune mai profundă asupra lucrurilor şi fenomenelor lumii; o energie pozitivă şi un impuls al inspiraţiei divine; o atenţie sporită şi dorinţa lucrului bine făcut; o dispoziţie bună de a lucra şi de a comunica cu ceilalţi; disponibilitate de a ajuta persoanele care ne cer acest lucru; creşterea posibilităţii înţelegerii şi a răbdării; un apetit sporit pentru muncă şi nu de lenevire; o trezvie permanentă asupra stării sufleteşti; o disponibilitate spirituală de a avansa pe treptele urcuşului duhovnicesc etc. 
  
În al treilea rând, putem vorbi de o oportunitate unică de a purta un dialog spiritual cu o persoană specială, cu Dumnezeu. Cine ar dori să rateze acest moment unic şi special? Nimeni. Într-adevăr, întâlnirea cu Dumnezeu în rugăciune, în zorii zilei, este un mare privilegiu care nu trebuie ratat, indiferent de situaţie. De fapt, singura şi adevărata prietenie a omului este legătura tainică cu Dumnezeu, în rugăciune. 
  
Apoi, nu trebuie să neglijăm modalitatea prin care se poate realiza acest dialog spiritual cu divinitatea. În acest sens, este bine să precizăm faptul că Ortodoxia oferă o gamă largă şi variată de rugăciuni. Există o tradiţie veche şi bogată a rugăciunilor de dimineaţă, de seară şi de noapte. Raportându-ne la timpul liturgic, putem aminti de slujbele religioase ale ortodoxiei de dimineaţă (Proscomidia, Sfânta Liturghie), de seară (Vecernia, Privegherea), de noapte (Miezonoptica). Amintim şi de existenţa acatistelor pentru fiecare sfânt, precum şi a canoanelor de rugăciune zilnice, care sunt date cu binecuvântarea preotului sau a duhovnicului. Mai mult de atăt, există posibilitatea ca fiecare creştin să se roage cu cuvintele lui, în mod liber sau să îşi aleagă, după sufletul lui şi în funcţie de timpul avut la dispoziţie, un mănunchi de 2-10 rugăciuni, de asemenea, cu binecuvântarea preotului sau a duhovnicului. Bineînţeles că ar fi bine ca fiecare creştin să poată îndeplini porunca Apostolului Pavel „Rugaţi-vă neîncetat!”, dar având în vedere vremurile grele pe care le trăim, când totul se face pe fugă, recomandarea noastră este ca fiecare credincios să ţină cont de scopul vieţii duhovniceşti (cum se află şi unde doreşte să ajungă), de disponibilitatea spirituală şi de timpul avut la dispoziţie. Să nu uităm faptul că rugăciunea este o obligaţie morală şi spirituală a omului. Mai mult, rugăciunea constituie hrana spirituală pentru suflet şi, aşa cum ne îngrijim, zilnic, de trup, tot aşa, avem obligaţia să ne îngrijim şi de suflet, care este comoara cea mai de preţ a fiinţei umane. 
  
Doamne, Iisuse Hristose, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul! 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
EU, DIMINEAŢA, VORBESC CU DUMNEZEU! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3190, Anul IX, 25 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!