CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

DORURILE POETEI EMILIA ATABA

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După „Gândurile unui suflet”, volum de versuri publicat în anul 2017, poeta Emilia Ataba, care este de origine română, dar care trăieşte de 26 de ani în Israel, reuşeşte să ne uimească cu un nou volum de poezii intitulat „Dorul străinătăţii”, apărut anul acesta la prestigioasa editură clujeană Ecou Transilvan, atât prin originalitate, cât şi prin frumuseţea versurilor. Cartea este însoţită de o prefaţă a poetului clujean Ion Cristofor. 
  
Versul este simplu, dar încărcat de emoţii, sentimente şi trăiri intense. Evocarea cu patos a sentimentului înstrăinării, lirismul poemelor şi parfumul spiritual fac ca acestea să pătrundă, în mod direct, înlăuntrul sufletului omenesc. 
  
Poeta Emilia Ataba îşi priveşte propria viaţă prin ochii Cerului. Ea foloseşte un titlu îndrăzneţ „Dorul străinătăţii”. Spun aceasta deoarece cuvântul dor se găseşte numai în limba română, fiind unic în scrierea mondială. Cuvântul dor nu există într-o altă limbă. Chiar şi aşa cuvântul dor nu poate fi exprimat în cuvinte, el se trăieşte în tăcere de către fiecare dintre noi. Totuşi, poezia deschide o poartă către cer, făcând posibilă o exprimare poetică a dorului. În acest sens, dorul este o stare lăuntrică fiinţială a setei de cunoaştere, de frumuseţi şi bucurii adevărate, pe care le ştim din experienţa vieţii, dar care, din păcate, nu pot fi atinse. 
  
În poezia Emiliei Ataba întâlnim mai multe doruri: dorul de părinţi, de fraţi, de rude, dorul de locurile natale, dorul de ţară, dorul copilăriei. Dar, mai întâlnim un dor special, care ar fi caracteristic călugărilor, poeţilor şi scriitorilor, dar, nu numai şi anume dorul după Cer. Dorul după Cer al poetei Emilia Ataba este o tainică, liniştită şi plină de iubire cufundare în divinitate, a cărei lumină şi căldură pătrunde sufletul. De aceea, îndrăznesc să spun că poezia doamnei Emilia Atabei este profund spirituală, abordând tematici religioase precum: iubirea, jertfa, crucea, credinţa, virtutea, lumina, viaţa, moartea, dar mai ales sufletul şi trupul. 
  
Asemenea poetului Tudor Arhgezi, doamna Emilia Ataba în poeziile sale îl caută pe Dumnezeu, caută să umple un gol spiritual, caută un „acolo”, caută un „acasă”, caută printre stele, caută să redescopere copilul din ea, care între timp a crescut. Şi, într-adevăr există un spaţiu al fiinţei noastre, anii copilăriei, există un loc al sacrului, există un topos al copilului din noi. Există un „acolo” al bucuriei inocente de copil, al sentimentului profund, care cuprinde toate simţurile, emoţiile şi trăirile intense, care copleşeşte sufletul şi care face ca timpul să stea pe loc. 
  
În acest sens, există sentimente profunde ale bucuriei adevărate pe care divinitatea le încorporează în sufletul copilului, spre încântarea şi înâlţarea fiinţei umane. Iată de ce anii copilăriei sunt cei mai frumoşi ani din viaţa omului, iar cel mai frumos loc din lume este locul naşterii. Se spune chiar că există un „cordon ombilical” invizibil între om şi locul naşterii şi o tradiţie cum că omul ar trebui să meargă cel puţin o dată la şapte ani la locul naşterii pentru a se reîncărca cu energie. 
  
Dorul de ţară, în poezia Emiliei Ataba, înseamnă dor de tot ceea ce este frumos, de valorile sufletului românesc, de cultură, de obiceiurile şi tradiţiile spiritului românesc. Dorul de patrie, în poezia Emiliei Ataba, este dorul de pragul casei în care s-a născut, dorul de vatra focului, de umbra stejarului din curte, de florile grădiniţei, dorul de foşnetul pădurii, de murmurul izvorului, de mirosul florilor de cireşi, dorul de glasul mamei şi de poveştile bunicilor. 
  
Şi-a spus poezia Emiliei Ataba ultimul cuvânt? Nicidecum. Dar, întorcându-mă la problematica spirituală, cu greu am putea să nu recunoaştem că, aici, ea şi-a atins ultima măsură: Cum n-oi mai cere soarelui lumină / crescând din propria-mi tulpină, / voi strânge-n piept sămânţa norocoasă, / care să mă întoarcă în dulcele „acasă”. 
  
Mulţumim pentru minunatele poeme! 
  
Bine ai venit acasă, poeta Emilia Ataba! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
DORURILE POETEI EMILIA ATABA / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3183, Anul IX, 18 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!