CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

ZBORUL, CE FERICIRE!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Scriitorul Tudor Arghezi l-a căutat toată viaţa pe Dumnezeu, iar sculptorul Constantin Brâncuşi a cercetat şi a căutat toată viaţa să înţeleagă esenţa zborului. S-a luptat mult timp cu ideea zborului, iar în cele din urmă a început să creeze păsări prin meşteşugul sculpturii, având să afirme faptul că el nu a creat păsări, ci zboruri. Cu toate că păsările create de el nu au reuşit să zboare, precum păsările făcute din lut ale copilului Iisus, Constantin Brâncuşi a reuşit totuşi să atingă cerul prin operele sale de artă. El nu se opreşte aici, ci merge mai departe, creditând ideea salvării omenirii prin Artă.  
  
Într-adevăr, astăzi, când lumea este stăpânită de un duh al deşertăciunii şi al pustiirii, fiind plină de răutate, duşmănie, urâciune, minciună, cruzime şi conflicte, avem destule argumente să-i dăm dreptate maestrului Brâncuşi. Lumea nu mai poate fi salvată cu sabia, nici cu puşca, nici cu tunul, nici cu racheta, lumea poate fi salvată prin cultură, educaţie, artă. Aşa precum poeţii, sau sculptorii, şi piloţii sunt nădejdea înălţării omului pe verticală.  
  
Altădată, maestrul Brâncuşi a văzut un vultur în înaltul cerului şi uimit de frumuseţea şi măreţia zborului a exclamat: „Zborul, ce fericire!”  
  
De fapt, ce pot vorbele să spună despre măreţia şi frumuseţea zborului? Când ajungi să îţi întinzi aripile de “Pasăre Măiastră”, să-ţi odihneşti privirea ore nesfârşite pe “Coloana fără sfârşit”, să îţi aduni gândurile la “Masa Tăcerii” şi să-ţi umezeşti buzele la “Poarta Sărutului”, când faci toate aceste lucruri, simţi cum te ridici la cer şi pluteşti printre nori, simţi că zbori. Asemenea pilotului care ajunge să cunoască şi să se împrietenească cu cerul, să vorbească cu avionul şi să-i mângâie aripile argintii, să se înmiresmeze cu parfumul frumuseţii divine, să se hrănească din cuminţenia cerului şi să se prindă în horă cu norii care îl însoţesc, să admire cu uimire panorama de vis a unei văi acoperită de un ocean verde şi cea a munţilor încărcaţi de zăpadă.  
  
Când simţi şi trăieşti magia zborului, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nici cea mai mare plăcere, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, deoarece trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, “omul cerului” rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai văzut acolo, sus...? Tăcere, tăcere, ... taină fără sfârşit.  
  
De aceea, zborul rămâne totuşi o picătură pe obrazul universului.  
  
CER SENIN!  
  
La mulţi ani, aviatorule, oriunre te-ai afla!  
  
 
  
Comandor (r) Ştefan Popa  
  
Referinţă Bibliografică:
ZBORUL, CE FERICIRE! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3119, Anul IX, 16 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!