CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

`JOS PĂLĂRIA!`
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Plouă şi este frig. Primele ore ale dimineţii pe una din cele mai circulate artere rutiere ale Clujului. Maşinile se strecoară pe lângă autobuze, una câte una, oprind în dreptul unei clădiri. La fiecare autoturism, un om cărunt, cu mustaţă, trecut de şaizeci de ani, dar încă sprinten, cu o privire ageră, se repede la fiecare maşină să deschidă portiera, făcându-i semn fiecărui copil să intre în clădire. Atent la fiecare mişcare, nu permite intrarea în clădire a persoanelor străine.  
  
  • Cine este omul acesta? încerc să întreb o persoană ce aştepta în staţie.
  • Este portarul Şcolii, un om foarte grijuliu, cu copiii, în special. Un om care îşi face datoria cu responsabilitate.
Pe de o parte, am ajuns să ne minunăm, de fiecare dată, când întâlnim câte o persoană care dă semne de normalitate, care îşi îndeplineşte sarcinile din fişa postului cu rigoarea omului corect, cinstit, responsabil, care are un comportament şi o atitudine civică adecvată în diverse situaţii, care sare în ajutor atunci când situaţia o cere, care dă dovadă de modestie şi sinceritate, care împrăştie o mireasmă de umanitate. De ce? Când toţi ar trebui să fim modele pentru copiii noştri, pentru tinerii noştri.  
  
Din păcate, trăim într-o societate bulversată, în care anormalitatea a devenit, pentru cei mai mulţi, normalitate. O societate dominată de minciună, de ură, dezbinare şi croită pe multă vulgaritate. Oamenii nu se mai salută, nu se mai respectă şi, mai grav, nu se mai duc cu drag la serviciile lor, iar plata muncii depuse lasă mult de dorit. Abia le ajung banii de pe o zi pe alta. Nu mai vorbim de bani pentru dezvoltare personală, pentru cultură, concediu, recreere, distracţii etc. De aici şi nepăsarea oamenilor în exercitarea misiunii primite.  
  
Pe de altă parte, oamenii nici nu dau semne că ar dori măcar să participe la schimbarea societăţii prin modul personal de a acţiona în diverse împrejurări (familie, şcoală, serviciu), de a se implica public în diverse proiecte care vizează comunitatea, în a da semnale clare de normalitate, în a respecta normele civice şi de umanitate, în a fi primul care face pasul diferenţierii (în sensul bun) faţă de ceilalţi membri ai comunităţii şi faţă de societate în ansamblul ei.  
  
Din fericire, aceste exemple de conduită exemplară, aceşti oameni minunaţi cu bun simţ, cu credinţa lucrului bine făcut, cu disponibilitate şi bunătate, cu gesturi simple de umanitate ne dau speranţa că se poate şi altfel, că numai prin determinările noastre societatea va progresa spre mai bine. De aceea, când îi întâlnim pe oamenii aceştia, precum domnul TEODOR ARIEŞAN, nu putem decât să ne bucurăm, să ne înclinăm în faţa lor şi, eventual, să ne scoatem pălăria. Jos pălăria!  
  
Mulţumim, cu acest prilej, conducerii Şcolii Gimnaziale „Ioan Bob”, îndeosebi doamnei directoare IRINA ALEXE, întregului corp profesoral, pentru profesionalism şi pentru atenţia deosebită pe care le-o acordă şcolarilor, în mod deosebit celor din clasele primare.  
  
Ştefan Popa  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
`JOS PĂLĂRIA!` / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2991, Anul IX, 10 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!