CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

MIRACOLUL MARII UNIRI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Unirea tuturor românilor într-o singură ţară cu numele de România a fost un vis măreţ şi îndrăzneţ. De-a lungul istoriei, acest vis măreţ a lucrat în minţile şi vieţile românilor, dar mai ales în conştiinţa acestora şi în gândirea politică şi strategică a comandanţilor politici şi militari ale celor trei provincii româneşti, dar nu numai. Transilvania, provincia istorică a românilor, locul în care, cu mai bine de 500 de ani în urmă, Ştefan cel Mare a izbândit unirea celor trei provincii româneşti, iar cu mai bine de 400 de ani în urmă, Mihai Viteazul reuşea unirea celor trei provincii româneşti. Pe data de 1 decembrie 1918, visul românilor a devenit realitate. Trebuie însă să amintim că miracolul unirii românilor nu era posibil fără susţinerea politică internaţională a ţărilor occidentale democratice. 
  
Veniţi la Alba Iulia! „Lăsaţi pe o zi grijile voastre acasă, căci în această zi vom pune temelia unui viitor bun şi fericit pentru întreg neamul românesc“. Acesta este îndemnul de veacuri, hrănit de generaţii care cheamă pe toţi românii în cetatea Bălgradului. Cele zece zile care au premers Adunării de la Alba Iulia au fost potrivit expresiei celui mai autorizat analist al ei, academicianul Ştefan Pascu, „cele mai entuziaste, mai înfrigurate şi mai emoţionante din istoria de până atunci a Transilvaniei“. 
  
Miracolul Marii Uniri a românilor din 1 Decembrie 1918 a rămas adânc întipărit în conştiinţa şi fiinţa neamului românesc. Au fost momente de neuitat încărcate de adânci sentimente de emoţie, lacrimi, bucurie şi fericire deplină, saluturi şi îmbrăţişări frăţeşti şi camaradereşti, însoţite de ţipete şi urlete de bucurie şi veselie. Oamenii aveau în ochi râuri de emoţie şi fericire. Se îmbrăţişau unii cu alţii, dansau o „horă mare“. În inima celor prezenţi vibra inima întregii ţări, iar pe buzele tuturor era un singur şi drag cuvânt: ROMÂNIA. „Domnea peste tot atâta însufleţire − mărturisea un participant − încât numai cine a fost prezent acolo îşi poate imagina cum a fost“. „Mă întreb − mărturisea peste decenii un alt participant − dacă urmaşii noştri vor putea înţelege sfântul entuziasm care vibra în toate fibrele fiinţei neamului“. 
  
Pe data de 1 decembrie 1918, naţiunea română sărbătoreşte 100 de ani de la Marea Unire. Centenarul Unirii reprezintă un moment istoric de referinţă adânc întipărit în inima fiecărui patriot autentic, în sufletul fiecărui român, oriunde s-ar afla. Un veac de istorie. 
  
Un popor trăieşte prin istoria lui. Nevoia de a apropia timpurile, fie ele mai îndepărtate, fie mai apropiate, în special pe acestea din urmă, o resimţim, astăzi, tot mai acut, când trecem prin momente de încercări datorate prefacerilor interne şi internaţionale atât de complexe, când strădaniile individuale şi colective se cer susţinute de argumente care să dea forţă şi curaj, perseverenţă şi înţelepciune paşilor noştri spre mai bine. 
  
Cu alte cuvinte, istoria este plină de pilde şi învăţăminte, pe care conducătorii şi poporul nu trebuie să le uite. Trecutul nostru este temelia pe care se înalţă, cu demnitate, drepturile şi năzuinţele noastre. Iar acest trecut ne arată că temeiul existenţei noastre, adesea apărată cu armele, a constat şi constă − vital − în unitate, credinţă şi nădejde întru binele românilor şi a scumpei noastre ţări, în conştiinţa activă care ne-a făcut să nu renunţăm, chiar atunci când la capătul drumului stătea ameninţătoare moartea. 
  
Iată de ce, Centenarul Marii uniri trebuie să constituie un moment de bucurie, dar şi de reculegere, în care întregul neam românesc îşi îndreaptă gândurile de mulţumire şi de recunoştinţă spre iluştrii înaintaşi, spre toţi aceia care, fără a-şi precupeţi sângele şi viaţa, s-au jertfit pentru desăvârşirea unităţii naţionale a statului român. Este de apreciat faptul că iată într-un veac de ani, cetăţenii României au demonstrat din plin respectul şi dragostea nepreţuită pentru neam şi ţară şi nu au lăsat ca acest simbol al românismului şi al patriotismului autentic să fie întinat de politicianismul ieftin al unor conducători vremelnici. 
  
În pragul Centenarului Marii Uniri, este importantă unitatea, trăirea şi bucuria sufletească sinceră a participanţilor la manifestările organizate cu ocazia acestui mare eveniment din viaţa românilor, la Alba Iulia, în Bucureşti şi în toate municipiile şi judeţele teritoriului românesc, dar şi în afara graniţelor, pentru cei aproximativ trei milioane de români. 
  
Fie ca fiecare român, oriunde s-ar afla să poarte în suflet un gând curat, un sentiment înâlţător, o lacrimă de bucurie, un strop de fericire, o speranţă de mai bine, să se oprească o clipă şi să audă ecoul arcului de timp al unui vis măreţ – Miracolul Marii Uniri. 
  
Slăvit să fii în veci, pământ binecuvântat, ROMÂNIA! 
  
La mulţi ani, române, oriunde te vei afla! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
MIRACOLUL MARII UNIRI / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2881, Anul VIII, 20 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!