CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

O CARTE CARE TE PUNE PE GÂNDURI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eram în autobuz şi deodată aud o voce puternică: „Domnule, nu coborâţi pentru că este ultima staţie? În acel moment, am realizat faptul că sunt în autobuz şi că nu am coborât la timp. Terminasem cartea de citit şi am rămas pe gânduri. Într-adevăr, volumul „Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului”, scrisă de neamţul Klaus Kenneth este o carte care te pune pe gânduri. Traducerea din limba germană a acestei minunate cărţi a apărut la Editura Agnos din Sibiu. Deodată, cartea îţi stârneşte curiozitatea şi intri, încetul cu încetul într-o stare revelatoare. Te întrebi: unde mă aflu?, din punctul de vedere spiritual, bineînţeles. Dacă tu trebuie să cauţi Adevărul sau nu cumva El te caută pe tine? Care este adevăratul sens al vieţii? Cine este Adevărul? Eu sunt pe Cale? 
  
„Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului” este mai mult decât o autobiografie, mai mult decât povestea biruinţei lui Klaus Kenneth asupra vieţi şi asupra morţii: este un urcuş spiritual, un far călăuzitor, dar şi o deosebită combinaţie între sacru şi profan, între păgânism şi creştinism, între adevăr şi minciună, din care ţâşneşte puternic o lumină, Hristos. 
  
Cu toate că această carte este controversată şi nu respectă canoanele cărţilor bisericeşti ortodoxe, iese din tiparul ortodox, iar criticile nu au întârziat să apară cu acuze şi condamnări „la moarte”, totuşi, „Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului” scoate în evidenţă principiul potrivit căruia forţa motivatoare a fiinţei umane este căutarea Adevărului. De altfel, în Vechiul Testament găsim: „Mă veţi căuta şi Mă veţi găsi, dacă mă veţi căuta cu toată inima voastră” (Ieremia 29, 13). 
  
Experienţa cutremurătoare a vieţii lui Klaus Kenneth, acurateţea relatării acţiunilor sale, sinceritatea şi patosul căutării Adevărului, ne face să credem că avem de-a face cu o întâlnire dramatică cu Dumnezeu a omului aflat într-o situaţie limită. Este o situaţie inedită, chiar imposibilă care iese din rânduielile credinţei ortodoxe, dar să nu uităm de faptul că lui Dumnezeu îi place imposibilul şi că judecata Lui diferă mult de aşa-zisele păreri ale oamenilor, fie ei şi călugări. Dumnezeu are un plan cu fiecare om, El poate face un sfânt dintr-un om rău famat, chiar criminal, aşa cum de altfel, întâlnim şi în ortodoxie. La Dumnezeu, imposibilul nu există. 
  
Pe de o parte, este posibil, ca în unele situaţii, credinţa ortodoxă să capete o uşoară exagerare în ceea ce priveşte smerenia. Să fim smeriţi..., dar cât..., nimeni nu a îndrăznit să pună barieră smereniei. Pe de altă parte, Hristos ne vrea oameni puternici, fermi, hotărâţi, gata să facem saltul în veşnicie. Să nu confundăm smerenia cu dreptatea şi demnitatea, cum ne spunea Părintele Iustin Pârvu, să luptăm pentru demnitatea noastră, să nu ne lăsăm călcaţi în picioare. 
  
Spre deosebire de mulţi alţi existenţialişti, Klaus Kenneth nu este nici ateu, nici nihilist, nici pesimist. Dimpotrivă, pentru un scriitor care a avut de-a face din plin cu omniprezenţa suferinţei şi a forţelor răului, el împărtăşeşte o viziune plină de speranţă şi încredere în depăşirea situaţiilor limită, găsirea echilibrului fiinţial, metanoia, despătimirea şi în cele din urmă, îndumnezeirea. 
  
Recomand „Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului” pentru că este scrisă din experienţa vieţii trăite personal şi nu din ceea ce au trăit alţii, pentru că este o carte cu zvâc, scrisă pe înţelesul tuturor, pentru că se concentrează asupra problemei fundamentale existenţiale ale fiinţei umane şi pentru că dă un răspuns întrebării: Cine este Adevărul? Hristos. Este meritorie atât din punct de vedere spiritual, cât şi din punct de vedere filozofic şi oferă o altfel de viziune a credinţei creştine ortodoxe. 
  
Mulţumim pentru carte, domnului Klaus Kenneth, mulţumim Editurii Agnos şi, nu în ultimul rând, traducătorilor acestui volum. Rămâne, însă la final, impresia generală, cea care contează cel mai mult: o carte care te pune pe gânduri. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
O CARTE CARE TE PUNE PE GÂNDURI / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2505, Anul VII, 09 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!