CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Războiul şi filosofia – întuneric şi lumină, într-o nouă carte
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După „Despre lovitura de stat şi apărarea împotriva ei” (2009), „Strategie pentru viitorul României” (2015), domunl general-maior Victor Strîmbeanu reuşeşte să ne uimească cu noua sa carte, „Un război ciudat” apărută în anul 2016, atât prin originalitatea ideilor, cât şi prin trăirea sentimentelor şi emoţiilor prezentate. Prin aceasta, aviatorul Victor Strîmbeanu dezvoltă şi actualizează celebrul înţeles al filosofiei războiului din perspectiva umanului, şi mai puţin al războinicului, reamintindu-ne că adevărata filosofie a războiului este aceea de a-l convinge pe adversar să vină la negocieri.  
  
Volumul de faţă este un breviar al interogărilor celui care voieşte ca, deopotrivă, să propăvăduiască pacea şi umanismul în lume, dar şi filosofia războiului prin negociere şi dacă e cazul, dincolo de toate acestea. Bine ar fi să trăim timpul în care liderii militari ai lumii să vadă dincolo de război “filosofia negocierilor”, adică viaţa întru binele şi progresul omenirii. Faptul că războiul nu duce decât la sărăcie, umilinţă, mizerie, distrugere. De remarcat este faptul că întregul volum este străbătut de firul roşu al principiului vieţii, al binelui, al umanului şi, nu al morţii şi al distrugerii.  
  
O pată de sânge pe zăpada imaculată, proaspăt aşternută peste pământul chinuit al Afganistanului, ar arăta probabil ca sângele primului om nevinovat vărsat pe suprafaţa planetei, sângele lui Abel, pată a vinovăţiei universale, strigată până în străfundurile Universului, până la Dumnezeu, de oglinda imensă. Poate aşa va auzi, poate aşa va vedea sângele nevinovat, păcatul originar multiplicat în Afganistan, zilnic, de trei mii de ani, în milioane de exemple, oameni nevinovaţi, cărora presupuşi semeni întru raţiune le aştern peste ochi pânza întunericului veşnic. "Ca orice popor umilit de istorie, afganii nu cer mult. Doar un dram de respect şi recunoaştere. Exact asta le-am oferit noi, românii”, ne mărturiseşte cu o mâhnire sufletească comandantul militar Victor Strîmbeanu. Şi-a spus filosofia ultimul cuvânt? Credem că nu, “dar întorcându-ne la pregătire pentru război, cu greu am putea să nu recunoaştem, că, aici, ea şi-a atins ultima măsură” Ce va urma?  
  
Felicitări pentru viziune, pentru curaj, pentru tenacitate, perseverenţă şi sinceritate. Patrie şi Onoare! Cer senin!  
  
Comandor (rz.) Ştefan Popa  
  
Referinţă Bibliografică:
Războiul şi filosofia – întuneric şi lumină, într-o nouă carte / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2170, Anul VI, 09 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!