CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Ce il desparte pe om de Dumnezeu?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omul, de când se naşte şi până moare este supus greşelii şi păcatului. Unii oameni îşi recunosc greşelile şi încearcă să se îndrepte. Alţii, în schimb, nu recunosc reşelile, spunând că ei nu au păcate, n-au furat, n-au făcut crimă etc. Din fericire, în ultima vreme, tot mai mulţi oameni îşi recunosc greşelile şi cer ajutorul divinităţii pentru a se îndrepta.  
  
Potrivit învăţăturii creştin-ortodoxe, înainte de venirea Mântuitorului, între om şi Dumnezeu se crease o prăpastie adâncă. Sfinţii Părinţi susţin că trei lucruri îl despart pe om de Dumnezeu: Firea omenească – omul a fost creat de Dumnezeu şi ca orice creatură are un început şi un sfârşit; Păcatul – omul în păcat se naşte şi cu păcatul se luptă toată viaţa; Moartea – omul ca orice vietate de pe pământ care are viaţă, se naşte, trăieşte şi moare.  
  
Dumnezeu a desfiinţat această prăpastie prin trimiterea Fiului Său, Iisus Hristos care şi-a asumat jertfa pe cruce, murind pentru păcatele fiecărui om de pe pământ. Cu alte cuvinte, noi, oamenii am fost răscumpăraţi prin jertfa lui Hristos. Prin Iisus, omul nu mai moare ci are viaţă veşnică. Ceea ce i-a rămas omului de făcut este să se boteze în credinţa creştină şi să îl primească pe Hristos ca mântuitor personal. Credinţa creştină ortodoxă distinge trei etape distincte prin care trebuie să treacă omul pentru a ajunge la maturitatea duhovnicească: naşterea omului din părinţi trupeşti; naşterea în baia botezului şi educarea în credinţă; nevoinţa personală a omului şi creşterea duhovnicească pentru a-şi însuşi darul lui Dumnezeu şi pentru determinarea lui în planul veşnic.  
  
Adevărul este că acest lucru nu este aşa de simplu şi nici uşor. Viaţa omului este o luptă şi o jertfă. Omul, dintotdeauna, dar mai ales în zilele noastre, este supus unui bombardament continuu al greşelilor prin mulţimea gândurilor care vin de la diavol. Omul greşeşte conştient şi inconştient. De multe ori, binele care îl facem se întoarce împotriva noastră ca fiind, de fapt, o greşeală. Viclenia diabolică nu are margini şi nici nu oboseşte, atacându-ne din toate părţile, la fiecare pas, la fiecare gând. Până şi stresul lumii moderne e trimis tot de la Satana. În acest sens, întrebat fiind, Părintele Porfirie, de unde este stresul, el a răspuns: “Stresul vine de la diavol, nu din altă parte. Este unealta modernă a diavolului cu care îi atacă pe oameni, învrăjbindu-i unii împotriva altora: nu se mai înţeleg copii cu părinţii, frate cu frate şi soră cu soră”.  
  
Din păcate, astăzi, multe din greşeli sunt făcute de oameni pe fondul stresului. Sfinţii Părinţi vorbesc despre adevărate bătălii duse cu gândurile şi chiar despre un război nevăzut. Aşa au apărut o serie de strategii de apărare împotriva duhurilor rele. Iată, un strateg în aplicarea modalităţilor de înfruntare a duhurilor rele, Sfântul Ioan Colov, ne dă următorul sfat: “Sunt asemenea unui om care şade sub un copac mare şi vede multe fiare şi târâtoare venind spre el. Şi când nu va putea să lupte împotriva lor, aleargă sus în copac şi scapă. Aşa şi eu stau în chilia mea şi văd cugetele cele viclene venind împotriva mea. Atunci, eu mă urc în copacul vieţii, la Dumnezeu, prin rugăciune şi mă izbăvesc de vrăjmaşul”.  
  
Aşadar, să îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne împovăreze cu încercări peste puterile noastre, să ne ajute să trecem cu bine peste obstacolele vieţii, dar cel mai mult, să ne ferească de cea mai mare greşeală a vieţii, de greşeala veşnică: să mori fără Hristos. Amin.  
  
Am scris în numele Sfintei Treimi. Amin.  
  
Ştefan Popa  
  
Referinţă Bibliografică:
Ce il desparte pe om de Dumnezeu? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2164, Anul VI, 03 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!