CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

TE PORT ÎN SUFLET, PĂRINTE PAISIE!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La 18 octombrie 1990, a trecut la cele veşnice regretatul Părinte PAISIE Olaru de la Sihla. Prin plecarea la cele veşnice a Părintelui Paisie, am pierdut un stâlp de nădejde al Bisericii Ortodoxe, un susţinător al trăirii creştine ortodoxe autentice, un mare duhovnic, un adevărat patriot, un iubitor de Dumnezeu şi poporul credincios. Practic, Părintele Paisie reprezintă ultimul bastion din galeria Marilor Preoţi Ortodocşi Români, din fericire, contemporani cu noi. Veşnica pomenire a Părintelui Paisie, din neam în neam! Amin! 
  
Secretul Părintelui Paisie: coborârea omului sub toată zidirea lui Dumnezeuşi iubirea aproapelui. Cea mai mare nevoie a omului s-a dovedit a fi aceasta: de a iubi şi a fi iubit. De altfel, iubirea înseamnă o mare suferinţă pentru cel pe care îl iubeşti. Sufletul îndrăgostit e blând, smerit şi plin de răbdare. Acolo unde este iubire domneşte pacea şi înţelegerea. Dacă dragoste nu este nimic nu e, iar dacă dragoste nu am, nimic nu sunt. Iată de ce momentele vieţii în care trăieşti cu adevărat sunt acelea în care faci lucrurile în spiritul iubirii. Numai acel om care este capabil de iubire este doritor de fapte bune, de fapte eroice până la sacrificiu suprem. De fapt, a iubi înseamnă a trăi viaţa celuilalt. Putinţa de a trăi noi înşine în sufletul altuia este singura şi adevărata valoare omenească. Aşa trăia Părintele Paisie, trăia viaţa plină de amărăciune, de durere şi suspin a creştinilor care veneau la chilia lui şi-i cereau binecuvântare. La plecare, erau uşori precum fulgii de nea şi plini de duhul păcii şi al bucuriei. Aşa era Părintele Paisie. 
  
Sunt oameni hărăziţi de Dumnezeu care indiferent unde s-ar afla pe globul pământesc şi în constelaţia stelară aceştia poartă cu ei o lacrimă a suferinţei, un strop de iubire, un licăr de lumină, o scânteie a divinităţii, o speranţă a mântuirii, un model cristic şi lasă o urmă de OM îndumnezeit! Un astfel de om se poate regăsi în regretatul monah, PAISIE Olaru! Astfel de oameni te luminează, te întăresc în credinţă, îţi dau pacea şi tăria de a merge mai departe pe calea mântuirii! Asemenea oameni, te “contaminează” cu pacea, armonia şi iubirea lui Hristos, cu dorul dumnezeirii, cu râvna pentru o luptă de jertfă împotriva patimilor omeneşti! 
  
După Spovedanie, părintele Paisie spunea o rugăciune de binecuvântare: „Domnul Dumnezeu, Preamilostivul, să vă binecuvinteze; Domnul să vă ajute, Domnul să vă miluiască, Domnul să vă păzească de tot răul, Domnul să vă umple de bucurie duhovnicească; Domnul, ca un bun şi iubitor de oameni, să vă ierte de păcate şi în rai, cu drepţii, să vă primească! Binecuvintează, Doamne, pe robii Tăi aceştia, şi rugăciunea lor, şi dragostea lor, şi credinţa lor, şi bucuria lor, şi smerenia lor, şi răbdarea lor! Binecuvintează, Doamne, osteneala lor, şi căsuţa lor, şi pâinea lor, şi copiii lor, şi viaţa lor, şi sfârşit bun le dăruieşte, iar dincolo, un colţişor de rai le rânduieşte, că binecuvântat eşti în veci. Amin!“. 
  
Ca fiinţă muritoare, iubesc absolutul, încerc să înţeleg infinitul şi caut explicaţii simple pentru misterele lumii. Caut să desluşesc tainele ascunse ale vieţii pentru a-mi hrăni sufletul şi filosofia pentru a crea tot ce-mi doresc. Descopăr astfel că viaţa noastră însăşi e vis, mit, realitate, absolutul e „necondiţionatul limitat”, misterul mă eliberează de neliniştile mărginirii mele, filosofia e o pregătire pentru moarte şi faptul că iubirea este forţa creatoare care poate învinge moartea. 
  
Un gând pios, o rugăciune şi o lacrimă pentru Părintele iubit! 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
TE PORT ÎN SUFLET, PĂRINTE PAISIE! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2118, Anul VI, 18 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!