CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

PĂRINTELE PROFESOR DOREL MAN - UN SEMN, UN GÂND, UN DRUM FRUMOS
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 28 iulie 2016, Părintele profesor dr. Dorel Man, a trecut la cele veșnice, la numai 63 de ani. Părintele era conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, având o experienţă de 20 ani la catedră şi o vechime de 40 ani de slujire preoţească. Luni, 1 august, în jurul orei 12.00, la Parohia “Naşterea Domnului”, slujba înmormântării oficiată de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. 
  
Părintele profesor Man Dorel a fost un traitor, un mărturisitor şi un slujitor devotat al credinţei creştine ortodoxe, cel care s-a închinat lui Dumnezeu în duh şi adevăr, cel care a avut drept masă îmbelşugată contemplarea lucrurilor, cel care a avut drept băutură paharul înţelepciunii, iar ca odihnă pe Domnul Iisus Hristos. 
  
Sunt oameni hărăziţi de Dumnezeu care indiferent unde s-ar afla pe globul pământesc şi în constelaţia stelară aceştia poartă cu ei o lacrimă a suferinţei, un strop de iubire, un licăr de lumină, o scânteie a divinităţii, o speranţă a mântuirii, un model cristic şi lasă în urmă un semn, un gând, un drum frumos. Un astfel de om se putea regăsi în Părintele Dorel Man. Un om deschis, comunicativ, prietenos, generos, având simţul umorului, un prieten de nădejde pe umărul căruia puteai plânge şi căruia puteai să-i spui toate necazurile şi durerile. Un preot devotat, un duhovnic iscusit, un profesor-prieten al tinerilor studenţi, disponibil şi dornic să ajute pe oricine, oricând. Se bucura de bucuriile altora şi plângea alături de cei ce treceau prin diferite încercări, încurajându-i şi rugându-se pentru ei. Aşa era Părintele Dorel Man. 
  
Există oameni care au diferite roluri şi meniri în viaţa noastră. Unii dintre aceştia, au rolul de “învăţători” pentru că ei vin să te înveţe ceva. Aceştia apar când te aştepţi mai puţin, iar simpla lor prezenţă te răscoleşte, te coboară sau te înalţă, dar lecţiile învăţate din întâlnirea cu ei sunt foarte puternice. Ei dispar la fel de repede din viaţa ta, precum au apărut, în momentul în care ţi-ai învăţat lecţia. Alţi oameni, apar cu rol de însoţitori în această viaţă, precum îngerii păzitori. Ei apar atunci când inima ţi-e deschisă pentru a-i primi sau pur şi simplu i-ai primit ca pe un dar de la divinitate. Ei poposesc mai mult în viaţa ta, uneori sunt lângă tine întreaga viaţă, chiar dacă nu sunt prezenţi fizic. Şi, mai sunt unii oameni, care au o anumită răutate în ei. Cu aceştia trebuie să fim mai îngăduitori, mai răbdători, mai buni. Până la urmă, orice om, bun sau rău, are chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Pentru mine, Părintele Dorel Man a fost un profesor, un sfătuitor, un prieten. Mergi la Domnul, în pace, părinte drag! 
  
Adeseori, în discuţiile noastre, părintele atrăgea atenţia asupra unui lucru important: “Nu înălţimea duhovnicească pe care o atingi contează, nici duhovnicul pe care l-ai avut, nici experienţa rugăciunii, ci ceea ce rămâne în sufletul tău din părtăşia personală cu Dumnezeu!”. 
  
„O, Om!” 
  
O, om, ce mari răspunderi ai 
  
De tot ce faci pe lume, 
  
De tot ce spui în scris sau grai, 
  
De pilda ce la alţii dai, 
  
Căci ea, mereu, spre iad sau rai 
  
Pe mulţi o să îndrume. 
  
................................................. 
  
Deci nu uita!... Fii credincios 
  
Cu grijă şi cu teamă 
  
Să laşi în urmă luminos, 
  
Un semn, un gând, un drum frumos, 
  
Căci pentru toate, neîndoios, odată vei da seamă. 
  
Sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor! 
  
Dumnezeu să-l odihnească în pace! 
  
Veşnica lui pomenire. 
  
Comandor (rz.) dr. Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
PĂRINTELE PROFESOR DOREL MAN - UN SEMN, UN GÂND, UN DRUM FRUMOS / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2039, Anul VI, 31 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!