CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

„Cad şi mă ridic, cad şi mă ridic!”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi, mai mult ca oricând, avem de-a face cu o avalanşă a căderilor. Zi de zi, ceas de ceas, auzi, a căzut cutare, a căzut cutare. Nu mai vorbim de mass-media, care merge din căderi în căderi, nicio urcare. Acesta e rolul ei. de îndobitocire a oamenilor. Rar, în sărbători, mai auzi câte o veste bună, o ridicare. Desigur, că e vorba de căderile şi urcările duhovniceşti. Trăim în era căderilor. Paradoxal, avem de-a face şi cu o explozie cerească de har dumnezeiesc, înmulţindu-se vindecările miraculoase prin credinţă. Acolo unde există întuneric, e şi o scânteie de lumină, acolo unde păcatul se înmulţeşte, harul sporeşte. În mâlul acela stricăcios şi în balta urât mirositoare, de acolo vezi că răsare un nufăr alb-gălbui strălucitor. Aşa se întâmplă şi în viaţa duhovnicească, de acolo, de unde te aştepţi mai puţin, ţâşneşte harul. 
  
Sfinţii Părinţi ai Filocaliei, marii duhovnici de ieri şi de azi, susţin cu o singură voce, vocea lui Hristos, că până la căderea finală există mai multe trepte ale căderii. Părerea proprie despre un anumit lucru că este bun sau rău, mai mult rău. Părerea că orice ar fi te vei descurca. (Aici, pericolul cel mai mare îl reprezintă judecarea altor persoane. Sunt întâmplări adevărate care ne avertizează cu privire la judecarea altora. Câţi dintre noi a vorbit pe unul sau pe altul despre o anumită cădere, despre un anumit păcat şi la nici o lună de zile persoana respectivă a făcut acelaşi păcat. Adică, păcatul trage păcatul). Încrederea în propriile tale forte, că vei invinge singur orice obstacol. (Dacă primeşti gândul încrederii în sine, spune Sfânta Scriptură, urmează căderea. Dacă ai căzut din credinţă, chiar şi în gând, spun Sfinţii Părinţi, să te aştepţi la căderi grabnice, din ce în ce mai mari). Folosirea tehnologiei până la dependenţa de aceasta, adică înlocuirea realităţii înconjurătoare cu virtualul. În curând, oamenii nu vor mai comunica decât prin mijloace tehnologice. Deja a apărut fenomenul când două persoane sunt în acelaşi magazin, sau chiar unul lângă altul şi vorbesc pe mobil. (De curând, am întrebat un copil de 10 anişori în faţa casei, arătându-i un pom fructifer. „Nu ştiu” a răspuns copilul. Este un cireş. „Nu cred. Că nu seamănă cu pomii din jocurile mele de pe calculator”, spune cel mic). Renunţarea la mărturisire, la spovedanie, din orgoliu, de ce să ştie altul păcatele mele? Oricum, cei care nu merg la spovedanie, mai devreme sau mai târziu vor merge la psiholog sau psihiatru, dar pierde vindecarea sufletească, iertarea păcatelor. Căderea totală va fi atunci când oamenii vor primii cip-urile, pentru că aceasta înseamnă lepădarea de Hristos şi căderea din harul lui Dumnezeu. 
  
Soluţia pentru rezolvarea căderilor diferă de la caz la caz, de la duhovnic, la duhovnic. Un tânăr merge la un duhovnic şi-l întreabă: „Părinte, ce să fac ca să mă mântuiesc?” „Căsătoreşte-te cu o prostituată, arată-i calea lui Hristos şi te vei mântui! Asta să faci!” Peste şapte ani, cine erau cei mai căutaţi din acea parte a lumii, pentru sfat duhovnicesc: prostituata şi tânărul. Aţi văzut ce poate face ascultarea de duhovnic! O soluţie generalizată ar putea fi aceasta: Să ai un duhovnic, de care să asculţi ca de Dumnezeu. Mulţi caută duhovnici mari, fără a şti că renumele unui duhovnic îl dau ucenicii acestuia, care fac ascultare faţă de duhovnic. Mulţi duhovnici au devenit cunoscuţi datorită fiilor lor duhovniceşti. Părintele Cleopa spunea că nu mai avem duhovnici buni pentru că nu mai sunt fii duhovniceşti. Aici e marea tragedie. Să te pocăieşti, să renunţi la păcate, să-ţi schimbi viaţa. Să participi la Sfânta Liturghie, duminică de duminică şi în sărbători. Ţinerea celor patru posturi de peste an rânduite de Biserică şi mâncare de post în zilele de luni, miercuri şi vineri ale fiecărei săptămâni. Studiul biblic, zilnic. Să ai un program de rugăciune, zilnic măcar rugăciunile începătoare. Să nu uiţi să faci milostenie. Sună telefonul: „Ce faci frate?” „Cad şi mă ridic, cad şi mă ridic, asta fac, frate”. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
„Cad şi mă ridic, cad şi mă ridic!” / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2001, Anul VI, 23 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!