CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Cine este Duhul Sfânt?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Duhul Sfânt este puterea, voinţa, energia, dinamica lui Dumnezeu. Duhul Sfânt este a treia persoană a Sfintei Treimi. El este Dumnezeu adevărat, întocmai ca şi Tatăl şi Fiul, precum este cris în Sfânta Scriptură, cu prilejul mustrării lui Anania: „Pentru ce a umplut satana inima ta, ca să minţi Duhul Sfânt? N-ai minţit oamenilor, ci lui Dumnezeu” (Fapte 5, 3-4). Faptul că Duhul Sfânt este una în fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul reiese şi din învăţătura Domnului Iisus Hristos, când porunceşte să ne botezăm: „în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei 28,19). 
  
„Domnul de viaţă făcător” 
  
Duhul sfânt este „Domnul de viaţă făcător”, pentru că împreună cu Tatăl şi cu Fiul, El crează şi stăpâneşte toate şi, îndeosebi, pentru că el dă oamenilor viaţă duhovnicească, împărtăşindu-le prin Sfintele Taine, harul dumnezeiesc; îi curăţeşte pe oameni de păcate şi-i sfinţeşte, pregătindu-i astfel pentru viaţa veşnică. Duhul Sfânt poartă denumirea de „Domn”, întocmai ca şi Tatăl, ca şi Fiul, pentru că numirea de „Domn” este unul dintre apelativele ce se adresează lui Dumnezeu, Stăpânul nostru. 
  
„Care din Tatăl purcede” 
  
Cuvintele „Care din Tatăl purcede” ne arată că Sfântul Duh îşi are cauza din Tatăl, ca şi Fiul. Dacă Fiul s-a născut din Tatăl, Duhul Sfânt purcede din Tatăl. Cum este însă purcederea şi care este deosebirea dintre purcedere şi naştere nu cunoaştem noi, oamenii, ci o mărturisim aşa cum ne-a învăţat Mântuitorul. 
  
„Care a grăit prin prooroci” 
  
Expresia „Care a grăit prin prooroci” înseamnă că Duhul Sfânt a insuflat pe sfinţii prooroci şi scriitori ai Sfintei Scripturi, luminându-le mintea să înţeleagă adevărurile descoperite de Dumnezeu, să le vestească şi să le scrie fără greşeală, fără răstălmăcire. Proorocirea însăşi, adică „vederea” celor viitoare cu privire la viaţa şi învăţătura Domnului Iisus Hristos, la evenimentele din istoria Bisericii şi la sfârşitul veacurilor, este un dar al Duhului Sfânt, după cum ne spune Evanghelia: „Niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţiţi ai lui Dumnezeu au grăit purtaţi fiind de Duhul Sfânt” (II Petru 1,21). 
  
Cum arată Duhul Sfânt? 
  
Biblia ne arată câteva chipuri în care S-a făcut văzut Sfântul Duh în lume: 
  
„în chip de porumbel” la Botezul Domnului (Matei 3; Marcu 1; Luca 3); 
  
„în chip de limbi ca de foc” la Sărbătoarea Pogorârea Duhului Sfânt (Rusalii) (Fapte 2,3); 
  
„în chip de lumină” la sărbătoarea Schimbării la Faţă (Matei 1,7). 
  
„în chip de adierea vântului”, ca un Mângâietor, în cazul Sfântului Prooroc Ilie şi a altor prooroci şi sfinţi ai lui Dumnezeu. 
  
Duhul Sfânt se arată şi astăzi în roadele Sale, care sunt: dragostea, bucuria, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia (Gal. 5, 22; Efes. 5,9). 
  
Un lucru se impune de precizat şi anume faptul că Sfântul Duh purcede numai de la Tatăl, aşa cum avem mărturisirea Sfântului Sinod Ecumenic de la Constantinopol, la anul 381, prin cei 150 de Părinţi prezenţi, care au întregit Simbolul Credinţei (Crezul) cu ultimele cinci articole. 
  
Şi, nu în ultimul rând, să avem mare grijă privind păcatele împotriva Duhului Sfânt, care sunt foarte grele şi ne pot aduce mare pagubă şi trupului, dar mai ales sufletului. Cine huleşte pe Duhul Sfânt îl huleşte, de fapt, pe Dumnezeu. Să avem mare grijă cu vorbirea de rău a preoţilor, care sunt purtători de Duh Sfânt. Orice creştin care are o viaţă duhovnicească adevărată este purtător de Duh Sfânt. 
  
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinarea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Amin. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Cine este Duhul Sfânt? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1998, Anul VI, 20 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!