CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Înălţarea ca o întoarcere „Acasă”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 9 mai 2016, la 40 de zile de la Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă prăznuieşte două mari sărbători, Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Cer, una dintre cele mai vechi şi mai mari sărbători creştine, fiind cunoscută de poporul credincios sub denumirea de Ispas şi Ziua Eroilor, când în toate bisericile, mănăstirile şi schiturile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii neamului românesc. 
  
În conformitate cu învăţătura credinţei ortodoxe, Hristos s-a înălţat la Cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceştia să nu se lase copleşiţi de durerea despărţirii. Învierea şi Înălţarea sunt două acte mântuitoare distincte, dar aflate în strânsă legătură. Nu se poate vorbi de Înălţarea Domnului fără a face referire la Înviere şi invers. În Hristos omul este condus de Dumnezeu spre îndumnezeirea în care se află El. Înălţarea Domnului ne dăruieşte, pe de o parte, o victorie asupra limitelor fiinţei umane, pe de altă parte, o readucere la starea dumnezeirii. Mai mult, această mare taină ne aduce la o împăcare cu noi înşine şi cu Dumnezeu. 
  
Potrivit celor spuse de Sfântul Ioan Hrisostom, „în această zi, când Iisus Hristos s-a suit la Ceruri, neamul omenesc s-a împăcat, din nou, cu Dumnezeu. Acum s-a încheiat o minunată pace, care mai înainte părea imposibilă. Căci cine ar fi nădăjduit că Dumnezeu iarăşi se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Domnul era vrăjmaş al oamenilor, ci pentru că omul era uşuratic la minte, nu pentru că Stăpânul era aspru, ci pentru că robul era nemulţumit”. 
  
De ziua Înălţării la Ceruri a Mântuitorului, Noul Testament consemnează: „doi bărbaţi au stat înaintea lor în haine albe, care au zis: bărbaţi galileeni, ce staţi căutând spre cer? Acest Iisus, care s-a înălţat de la voi la cer, aşa va veni, precum l-aţi văzut mergând la cer” (Fapte I, 10-11). Cei doi bărbaţi erau îngerii care îi încredinţa pe ucenici despre înălţarea la cer a Mântuitorului, ca aceştia să nu creadă că El a fost luat la cer precum Ilie. Acesta a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, în timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o căruţă de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, „şade pe nor”. 
  
Aşadar, Înălţarea Domnului este, prin excelenţă, o trezire spirituală a tuturor credincioşilor şi a fiecăruia în parte, o conştientizare a poziţiei fiecărui creştin faţă de chemarea divină şi începerea propriei ascensiuni în lucrarea duhovnicească personală. Este o întoarcere „acasă”, dar nu în înţelesul comun al termenului, ci, ca un loc privilegiat în Ceruri. La fel şi pentru ceilalţi Apostoli, nu e vorba de un loc obişnuit, comun, ci de un „Acasă” care-i aşteaptă la capătul unei înălţări. Este momentul îndumnezeirii naturii noastre omeneşti şi al participării trupului nostru trecător la bunurile veşnice, mai presus de fire, o călătorie în lumina lăuntrică a sufletelor noastre. Prin Înălţare, noi, creştinii ortodocşi ne întoarcem „acasă” în lăuntrul fiinţei noastre, pregătindu-ne să păşim împreună cu Domnul Iisus Hristos în veşnicie. 
  
Hristos s-a înălţat! 
  
Adevărat s-a înălţat! 
  
În veci, să fiţi slăviţi, eroi ai neamului românesc! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Înălţarea ca o întoarcere „Acasă” / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1986, Anul VI, 08 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!