CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Ce este deochiul şi cum poţi scăpa de el?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ai avut vreodată stări de rău, ameţeli sau chiar vedenii? Dacă da, una din cauze ar putea fi aceea că aţi fost deochiat de o anumită persoană cu care aţi venit în contact. Acest fenomen, mistic sau nu, se poate întâlni atât la oameni, cât şi la animale. 
  
Toate popoarele, şi cele moderne şi cele vechi, au crezut şi cred că privirea ochilor are o putere magică şi periculoasă, care nu se poate înlătura decât numai prin nişte ritualuri particulare. Această credinţă în influenţa pe care o poate exercita ochiul, credinţa în deochi, se urcă în vremurile vechi până la indieni. Ea este răspândită în Scoţia, Britania, Franţa, Portugalia, Spania, Polonia şi, mai cu seamă, în Italia. Teama de o privire malefică este atât de răspândită, încât a dat naştere unui întreg folclor, de la legende şi explicaţii paranormale, până la tratamentele preventive şi curative, cu gesturi şi obiecte protectoare, descântece şi vrăji cu tăciuni aprinşi. 
  
Dincolo de încercările nereuşite pentru explicarea acestui fenomen, cercetările făcute de diverşi specialişti ce îmbină ştiinţa cu misticismul, care atribuie privitului diverse manifestări energetice (bioenergie), interacţiunea cu undele cerebrale, impregnarea unei stări bolnăvicioase direct în subconştientul “victimei” printr-un transfer de energie negativă etc., nimeni nu a putut explica în termeni ştiinţifici ce se întamplă cu adevărat. Realitatea este că, deocamdată, nimeni nu ştie ce este cu adevărat deochiul, dar mulţi cred în el, atribuind cu uşurinţă o stare de rău, apărută subit, acestui enigmatic fenomen. 
  
Pe de o parte, credinţa populară, consideră deochiul ca fiind un transfer misterios de energii necunoscute între cel care deoache şi victima sa. Folclorul românesc conţine multe descântece de deochi, acesta fiind considerat în popor o boală indusă prin magie de o simplă uitătură invidioasă. Deochiul este o vrajă care poate fi provocată şi involuntar de către persoane care deţin această “putere”. Persoanele deochiate încep să se simtă rău, să aibe dureri de cap şi senzaţii de somnolenţă, stări de vomă, de febră şi de vlăguire. Pe scurt, o stare generală foarte proastă. Se mai spune că unele deochiuri nu trec de la sine şi, fără rugăciuni şi descântece, pot duce chiar la moarte, în special la bebeluşi şi copii. 
  
Unii îl consideră pur şi simplu un fenomen paranormal – el există, dar nu poate fi explicat în termenii cunoaşterii ştiinţifice actuale. Cel mult, poate fi explicat în termeni de magie. Alţii, pozitiviştii sceptici, îl explică - fără dovezi ştiinţifice, dar într-un spirit ştiinţific -, ca pe o influenţă de natură energetică asupra organismului victimei şi vorbesc despre unde cerebrale, despre curenţii bioelectrici ai corpului sau ceva asemănător, încercând să împace încă-necunoscutul cu ceea ce e deja cunoscut, cu rezervele de rigoare. Sunt şi păreri cum că ar exista aşa numiţii vampiri energetici care, cu sau fără voie, pot suge energia altor persoane. 
  
Pe de altă parte, Biserica ne atrage atenţia că trebuie să fim conştienţi de faptul că există cele două realităţi: Dumnezeu şi satana. Dumnezeu vrea să ne mântuiască, în timp ce satana nu doreşte mântuirea noastră, ci vrea să ne ducem cu toţii în infernul cel veşnic. De aceea, întinde tot felul de curse omenirii pentru a prinde pe cât mai mulţi. Printre aceste curse se numără cele ale ocultismului, ale vrajitoriei etc. Dintre toate definiţiile deochiului date de Părinţii Bisericii mi s-a părut interesantă cea a Sfântului Vasile: “Deochiul este o acţiune a diavolului săvârşită de oameni pizmaşi”. 
  
Apoi, medicina ne spune despre deochi că este o boală numită demonofobia sau frica de spirite. Oamenii atinşi de aceasta boală reuşesc să-şi autosugestioneze diferite stări pe care ajung, în cele din urmă, să le traiască cu adevărat. Astfel, în psihologie controlul minţii oponentului se dă la nivelul privirii, de aceia şi multe domenii de activitate ce presupun interacţiunea cu alţi oameni este recomandat să nu se privească direct în ochi, ci undeva deasupra nivelului ochilor. Acest lucru se întamplă deoarece superioritate sau inferioritatea se judecă pe moment (instinctiv) în funcţie de puterea privirii celuilalt, iar în negocieri acest lucru poate fi fatal. 
  
Trei metode pentru a scăpa de farmece şi de deochi: 
  
1. Rugăciunea 
  
Cea mai eficace metodă împotriva deochiului râmâne rugăciunea. Acest lucru demonstrează şi faptul că fenomenul vine din partea unor energii negative sau de la satana. Se recomandă rugăciunea unversală, Tatăl nostru, care se poate rosti de 3, 5, 7 sau 9 ori, de fiecare dată număr impar. Nu are importanţă numărul de rugăciuni, ci sinceritatea creştinului care va ţine cont de sfaturile esenţiale date de către preot. Pentru cei evlavioşi, se pot face slujbe de sfinţire a caselor de către preot, prilej cu care se pot citi mai multe rugăciuni, molitfe (ale Sfântului Vasile cel Mare). Biserica recomandă ca rugăciune pentru deochi rugăciunea specială a Sfântului Ciprian, un fost mare vrăjitor care, s-a convertit la ortodoxie, devenind episcop. 
  
2. Protecţie proprie 
  
Se spune, de regulă, că persoanele care au ochii de culoare deschisă (verzi sau albaştri) au aceste “abilităţi” de a deochea alte persoane, printr-o simplă privire. Este recomandat a nu se privi drept în ochii unor astfel de persoane, ci undeva deasupra ochilor. Bătrânii spun că te poţi feri de deochi dacă porţi o rămuşoară de busuioc, o bijuterie din aur sau o aţă roşie. Te mai fereşte de deochi lenjeria îmbrăcată pe dos, un căţel de usturoi sau un pacheţel de sare pe care-l porţi la tine. Dacă totuşi deochiul te-a prins şi îţi dai seama de asta, este bine să te gândeşti şi să te concentrezi asupra unui moment fericit din viaţa ta şi, retrăindu-l, scapi de vrajă. 
  
3. Descântece 
  
Pentru vindecare grabnică, pe loc, se recomandă descântecul pe care îl poţi face tu singur sau apelezi la o altă persoană care face acest lucru. Cel mai răspândit descântec este stinsul cărbunilor sau al beţelor de chibrituri care se face în felul următor: 
  
Se ia un pahar cu apă şi dacă aveţi cărbuni incinşi se pun câţiva cărbuni în apa respectivă. Dacă nu aveţi cărbuni încinşi atunci luaţi 3, 5 sau 7 beţe de chibrituri (să fie fără soţ) pe care le aprindeţi pe rând. Lăsaţi beţişorul să ardă aproape până la capăt şi apoi îl lăsaţi să se stingă în paharul cu apă. Beţele de chibrituri trebuie aprinse deasupra paharului cu apă şi cât timp ard faceţi semnul crucii cu ele. Faceţi asta cu fiecare chibrit în parte sau cu toate odată. Dacă se lasă la fund cărbunii atunci sunteţi deochiat. Dacă beţele arse stau pe veritical înseamnă că va deochiat un bărbat iar dacă sunt pe orizontală va deochiat o femeie. După aceea, beţi trei înghiţituri din apa respectivă, înmuiaţi degetele în paharul cu apă şi daţi pe faţă, pe mâini şi pe picioare. Apoi stai cinci minute întins pe spate şi vei observa cum dispare acea stare de rău şi durerile de cap. 
  
Aşadar, fie că este vorba de deochi, fie că este vorba de demonofobie sau vampirism, cel mai bine ar fi să nu avem de-a face cu un astfel de fenomen. Dar, dacă el există cu adevărat, e bine să fim precauţi. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Ce este deochiul şi cum poţi scăpa de el? / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1751, Anul V, 17 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!