CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Sfânta Cuvioasa Parascheva – o fereastră deschisă către Cer
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În fiecare an, la 14 octombrie, Ortodoxia ţine marele praznic al Cuvioasei Parascheva, sfânta la care credincioşii români au o mare evlavie. Cu acest prilej, are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje ale drept-credincioşilor români, la catedrala mitropolitană a Iaşului, unde se păstrează moaştele sfintei. Acesta este cel mai reprezentativ pelerinaj creştin din România, dar şi din centrul Europei. 
  
Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe sfinţii ei încă de la înfiinţare şi îi va preţui până la sfârşitul veacurilor, stabilind, în calendar, zi de sărbătoare pentru fiecare dintre ei. Viaţa şi minunile fiecărui sfânt au fost consemnate din primele veacuri creştine şi se păstrează până în zilele noastre, sub forma sinaxarelor, proloagelor, mineielor, acatistelor, din care se citesc zilnic la slujbele religioase. 
  
Aceste scrieri vechi aveau un rol deosebit în mărturisirea de credinţă, în întărirea comunităţilor creştine, în impulsionarea trăirii creştine autentice, dar şi în lămurirea problemelor esenţiale ale credinţei creştine. Acestea constituiau adevărate pilde, o mângâiere şi o nădejde pentru cei care doreau să-l urmeze pe Hristos. Aşa a făcut şi tânăra Parascheva: şi-a luat crucea şi l-a urmat pe Hristos. 
  
De obicei, sărbătorile creştine au în ceremonialul lor două părţi, una creştină şi cealaltă folclorică. În ajunul hramului, se oficiază slujba de priveghere, seara, la care este prezent ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul sfântului sărbătorit, ocrotitor al sfântului locaş, citirea Molitfelor Sfinţilor Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur, Miezonoptica, Psaltirea, alte citiri şi cântări. Alteori, cu prilejul hramului, se oficiază şi slujba Sfântului Maslu, pentru vindecarea de boli a credincioşilor prezenţi. 
  
Sfânta Parascheva a trăit la începutul secolului al XI-lea în satul Epivat de lângă Constantinopol. Ea s-a născut într-o familie credincioasă şi bogată. Încă din anii copilăriei, fetiţa Parascheva este împodobită, dar nu cu îmbrăcăminte, pentru că hainele sale, de multe ori le dădea săracilor, ci cu trei virtuţi creştineşti: fecioria, milostenia şi râvna pentru rugăciune. 
  
În ziua hramului Sfintei Parascheva, la catedrala mitropolitană ieşeană se slujeşte Sfânta Liturghie arhierească, urmată de o agapă, după un vechi obicei al creştinismului, chiar în zorii acestuia, când după fiecare Sfântă Liturghie, creştinii se bucurau împreună în jurul mesei cu bucate. În ceea ce o priveşte pe Sfânta Parascheva de la Iaşi, prin minunile pe care le face celor care-i cer ajutorul, prin vieţile schimbate ale miilor de credincioşi, se poate afirma, fără exagerare, că pe sfintele ei moaşte nu s-a zidit numai o biserică din piatră, ci şi una duhovnicească, unindu-i pe fiii ei spirituali în jurul raclei sale. 
  
De altfel, credincioşii ortodocşi vin la Iaşi, la Maica Parascheva, ca la mama lor duhovnicească, cerându-i ajutor pentru problemele lor, iar pe cei cu credinţă puternică, aceasta le alină suferinţele, vindecarea bolilor grave şi facerea de minuni. 
  
Oricum ar fi, cu greu ai să găseşti pe cineva asemenea pustnicei Parascheva care, pentru dragostea de Hristos, să iubească pe aproapele său cu adevărat şi aşa cum trebuie să-l iubească. Din acest motiv, Sfintei i se mai spune şi grabnic-ajutătoarea şi mult-folositoarea, numărându-se printre sfinţii cinstiţi cum se cuvine de Biserica Ortodoxă şi cu o mare evlavie din partea credincioşilor. 
  
Aşadar, Sfânta Cuvioasă Maica Parascheva – lumina lumii şi sarea pământului – te rugăm, deschide o fereastră către cer, asupra tainei milosteniei, curăţirii inimii, luminării sufletului şi unirii omului cu Dumnezeu. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Sfânta Cuvioasa Parascheva – o fereastră deschisă către Cer / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1744, Anul V, 10 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!