CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Lumina taborică
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În fiecare an, la 6 august, creştinii ortodocşi prăznuiesc una dintre cele mai mari sărbători creştine – Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos pe muntele Tabor. Domnul Iisus Hristos le spusese odată ucenicilor săi că va veni timpul când El va trebui să moară la Ierusalim. Dar ucenicii Lui, care năzuiau să-l proclame împărat, nu se puteau împăca deloc cu gândul acesta. 
  
Pe de o parte, o mâhnire adâncă le cuprinsese inimile ucenicilor săi la vestea că Mântuitorul va trebui să meargă la Ierusalim şi va fi supus la mari suplicii de către bătrânii, marii preoţi şi cărturarii ţării, apoi va fi omorât şi a treia zi va Învia. Pe de altă parte, perspectiva Învierii lui Iisus nu le oferea acestora mângâierea spirituală, ne-înţelegând destul de bine pilda cuvintelor Lui. 
  
Peste câteva zile, Iisus Hristos îi luă cu El pe ucenicii săi Petru, Iacov şi Ioan şi-i duse pe un munte înalt, Tabor. Aici, sub privirile lor uimite înfăţişarea Lui se schimbă deodată: faţa îi străluci ca soarele şi hainele îi deveniră albe precum lumina. În acest timp, ca printr-o minune apărură în toată slava lor, Moise şi Ilie. 
  
Impresionat şi tulburat de ceea ce se întâmplase, Petru spuse următoarele cuvinte: „Doamne, ce bine că suntem aici! Ce-ar fi să facem trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise şi una pentru Ilie. Dar, nu sfârşi bine cuvintele, că un nor luminos îl acoperi şi din el se auzi o voce: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care Mi-am pus toată dragostea Mea, de El să ascultaţi!”. 
  
Înspăimântaţi de moarte la auzul acelei voci, ucenicii căzură cu feţele la pământ, moment în care Mântuitorul se apropie de ei, îi atinse cu mâna şi le spuse: „Ridicaţi-vă şi nu vă temeţi!”. Apoi, când ucenicii îşi înălţară ochii de la pământ, nu-L mai văzură decât pe Mântuitorul singur pe vârf ul muntelui. 
  
În cele din urmă, în timp ce coborau muntele, Domnul Iisus Hristos le porunci astfel: „Să nu spuneţi nimănui ce aţi văzut astăzi, până când Fiul omului va învia din morţi” (Matei 17, 1-9). 
  
Aşadar, ridicaţi-vă din noianul păcatelor voastre şi nu vă temeţi de mărturisirea credinţei în Hristos Domnul, nu vă temeţi de vremurile grele ce vor veni, nu vă temeţi de ziua de mâine şi nici de prigoana anticreştină, pentru că Mântuitorul rămâne cu voi până la sfârşitul veacurilor! Amin! 
  
Cu toate că praznicul Schimbării la Faţă este în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, Biserica Ortodoxă, în această zi, dă pogorământ, binecuvântare şi dezlegare la peşte. 
  
Aşadar, Harul luminii pe care o împrăştie pe Muntele Taborului face imposibilă cuprinderea minţii omeneşti, fiind o energie necreată – lumina taborică. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Lumina taborică / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1679, Anul V, 06 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!