CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Sfântul Ilie, altfel
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sărbătorit în luna lui cuptor, la 20 iulie, de trei dintre marile religii ale lumii, creştinismul, iudaismul, islamismul, Sfântul Ilie este unul dintre marii proroci prezentaţi de Biblie, dar şi un personaj mitic. În folclorul românesc şi international circulă tot felul de legende tragice, referitoare la personajul biblic, Sfântul Ilie. 
  
Potrivit unor specialişti ai folclorului românesc, Ilie ar fi fost un om de o bunătate ieşită din comun, dar, uneori, iute la fire, pe care diavolul îl cerceta destul de des. Odată a venit la Ilie şi i-a poruncit să-şi ucidă părinţii, altă dată a primit porunca de a-şi omorî propriile surori. Şi aşa, Ilie a ajuns, la un moment dat, să aibă o revelaţie, să conştientizeze păcatul înfăptuit şi să se pocăiască, luându-şi asupra sa diferite canoane, care mai de care mai grele, dar şi caudate. Astfel, un timp s-a ferecat într-un bordei vreme de 40 de ani. Apoi, şi-a impus şi alte cazne, printre care şi aceea de a merge în genunchi, pentru a căra apă cu gura şi a uda un lemn putred sau canonul de a se arunca în flăcările unui rug aprins, vreme de 9 ani. Şi multe, altele. 
  
Dumnezeu văzând pocăinţa sinceră şi cu mari regrete pentru păcatele înfăptuite, credinţa lui puternică, dar şi râvna neobosită pentru a urma canoane grele, dincolo de putinţa fiinţei umane, i s-a făcut milă de el şi a hotărât să-l cerceteze. Dumnezeu a hotărât să-l înalţe pe Ilie deasupra tuturor prorocilor şi sfinţilor, ridicându-l la Cer într-un car de foc tras de doi sau patru cai înaripaţi şi un bici de foc cu care să-i “mângâie” pe toţi diavolii pe care îi întâlneşte în cale şi înzestrându-l cu o putere straşnică în cer, încât ascultau de el până şi vânturile, furtunile şi chiar fulgerele şi trăsnetele. Aşadar, Sfântul Ilie devenise, în scurt timp, spaima tuturor diavolilor. 
  
Se spune că Dumnezeu i-a dat în subordinea Sfântului Ilie şi pe îngerii drăceşti, cei care căzuseră de sub ascultarea lui Dumnezeu şi care se credeau ei, însăşi, dumnezei. Aşa de puternic devenise Ilie, încât atunci când o legiune de îngeri îndrăciţi au construit un turn până aproape de cer, cu scopul de a ajunge la Dumnezeu, a despicat cerul în două, făcându-i ţăndări şi turnul, dar şi pe drăcuşori. Aşa de pornit era Ilie împotriva diavolilor, încât era hotărât să încalce chiar şi porunca lui Dumnezeu prin care îl ruga să mai lase “câţiva drăcuşori de sămânţă” pentru păcatele oamenilor. 
  
Neascultarea, dar mai ales forţa tiranică a Sfântului Ilie, cu care despica cerul în două, stârpea femeile şi animalele şi zguduia tronul dumnezeiesc, a dus la hotărârea lui Dumnezeu de a-l pedepsi pe Ilie: i-a paralizat o parte a trupului, i-a luat o mână, un picior, un ochi şi o ureche. Şi, aşa se termină una dintre legendele personajului biblic, Sfântul şi Prorocul Ilie Tesviteanul. 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Sfântul Ilie, altfel / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1659, Anul V, 17 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!