CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

“ZBORUL…, CE FERICIRE!”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Şi zborul are cântecul lui: ca să-l auzi trebuie să te înalţi pe vârful sufletului, să închizi ochii şi să-ţi deschizi inima. Şi să nu te sperie vuietul dinlăuntrul ei!” 
  
Ca fiinţă muritoare, iubesc absolutul, încerc să înţeleg infinitul şi caut explicaţii simple pentru misterele lumii. Caut să desluşesc tainele ascunse ale zborului pentru a-mi hrăni sufletul şi filozofia pentru a crea tot ce-mi doresc. Descopăr astfel că zborul însăşi e vis, mit, realitate, absolutul e „necondiţionatul limitat”, misterul mă eliberează de neliniştile mărginirii mele, filozofia e o pregătire pentru moarte şi faptul că iubirea este forţa creatoare care poate învinge moartea. 
  
Zborul, ca orice vis are tendinţa de a se transforma în realitate. Acesta a fost unul dintre cele mai arzătoare şi îndrăzneţe visuri pe care le-a avut omul, încă de la începuturile sale. Această năzuinţă a omului de a se avânta spre înalt, spre necunoscut, şi-a găsit, de-a lungul existenţei omenirii, o vie reflectare în mituri şi legende: de la păsările şi animale mitice, zei şi eroi zburători până la încercările inocente de imitare a zborului păsărilor. 
  
Cel mai reprezentativ rămâne, totuşi, acela al lui Icar, simbol al eroismului şi jertfei umane pentru înfăptuirea zborului. În mitologia greacă, Dedal şi fiul său, Icar, au folosit aripi de ceară şi pene pentru a evada de pe insula Creta. Căldura soarelui a întrerupt zborul deasupra Mării Egee şi Icar s-a înecat. 
  
Pe de o parte, cine nu a privit vreodată o pasăre pe cer, minunându-se şi totodată, gândindu-se că zborul e un lucru destul de simplu? Dintru început, oamenii visau că într-o zi şi ei vor putea zbura precum păsările. Pionierii aviaţiei mondiale, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, au înţeles că pentru a putea zbura trebuie, mai întâi, să înţeleagă filosofia zborului, cum pot zbura păsările? Aşa au descoperit ei că aripile păsărilor nu sunt nişte suprafeţe netede, ci curbate, ceea ce permite aerului să producă o diferenţă de presiune deasupra şi sub aripi, ceea ce creează o forţă numită „portanţă”. 
  
Pe de altă parte, cu toate că zborul a pătruns în inimile multor oameni, puţini sunt aceia care au crezut cu toată fiinţa lor în transformarea acestui măreţ vis în realitate. Printre aceştia se numără şi fraţii Wright care, din fragedă copilărie visau să zboare. Credinţa lor a fost atât de mare, încât într-o zi au zburat cu un planor, realizând primul zbor motorizat. 
  
Apoi, cred în zbor aşa cum cred în răsăritul soarelui. Nu pentru că îl văd, ci pentru că îl trăiesc şi îl simt până în măduva oaselor. Credinţa în puterea şi măreţia zborului declanşează un război lăuntric ce dă naştere la o forţă, o energie creativă de neimaginat. În această situaţie, se poate spune, pe drept cuvânt, că orice vis poate deveni realitate, chiar şi zborul. Totul este credinţă, voinţă, inspiraţie, perseverenţă şi îndrăzneală indiferent de obstacolele pe care le întâmpini. Restul este pricepere şi talent. În această idee, se pare că Cerul nu este de partea celor indiferenţi şi fricoşi, ci dă un avânt incredibil celor îndrăzneţi. 
  
Cu toate acestea, zborul, visul celor îndrăzneţi, merge mai departe! 
  
Puterea mistică a zborului, în mare parte, nu se poate exprima prin sentimente, pentru că atunci când simţi şi trăieşti magia zborului, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, omul cerului rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai simţit şi ce ai văzut acolo..., sus? De altfel, ce ar putea vorbele să spună despre ceruri şi oameni, despre piloţi şi zboruri, pentru că cel mai frumos discurs despre albastrul cerului este zborul. “Zborul…, ce fericire!” 
  
Zboruri line şi orizonturi senine, dragi camarazi! 
  
Cer senin! 
  
Comandor (rez.) Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
“ZBORUL…, CE FERICIRE!” / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1657, Anul V, 15 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!