CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

ESCADRILA ALBA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La 25 iunie 1940, în urmă cu 75 de ani, s-a înfiinţat, în mod oficial, prima Escadrilă Sanitară din România, la iniţiativa prinţesei Marina Ştirbei. Aceasta a fost creată după modelul organizaţiei finlandeze „Lotta Sward” şi şi-a început activitatea încă din anul 1939, la cererea Ministerului Aerului. În acel moment nimeni nu ştia că Escadrila sanitară cunoscută ca „Escadrila Albă”, avea să devină o legendă memorabilă a celui De-al Doilea Război Mondial. Din această Escadrilă făcea parte tânăra aviatoare Mariana Drăgescu, dar şi aviatoarele Virginia Duţescu, Nadia Russo, Marina Ştirbei, Irina Burnaia şi Virginia Tomas. 
  
În anul 1935, Mariana Drăgescu, la frumoasa vârstă de 23 de ani, obţine brevetul de pilot, aflându-se printre puţinele femei din România care se puteau bucura de o asemenea realizare. După obţinerea brevetului de pilot, lucrează la Aeroclubul Regal al României până în anul 1938, când are onoare de a cunoaşte unele personalitaţi ale aviatiei franceze. De asemenea, în anul 1938 au loc, la Galaţi, manevre militare, la care este invitată să participe, alături de alte 4 aviatoare, având misiunea de a simula lupte aeriene. Din nefericire, nu a mai fost nevoie să simuleze luptele, deoarece acestea deveniseră cât se poate de reale – începuse cel de-al Doilea Război Mondial. 
  
Aviatoarea Mariana Drăgescu a participat, alături de colegele sale, la cel de-al Doilea Război Mondial, pe ambele fronturi, cu un avion sanitar care avea misiunea să transporte raniţii de pe linia frontului. Escadrila Albă a salvat de la moarte peste 1.500 de soldaţi. Tinerele aviatoare nu aveau timp să se gândească la nimic, nici la moarte. "Nu ştiu dacă ne era frică, Nu aveam vreme să ne gândim la asta. Dar niciun moment nu ne-a trecut prin cap să renunţăm. Eram fericite că ne aflam în linia întâi, că putem fi de folos”, mărturisea, peste ani, Mariana Drăgescu. Ceea ce este interesant, faptul că aceste femei tinere şi frumoase nu erau numai pilot, ci şi medic, iar uneori chiar preot pentru răniţii şi muribunzii frontului. 
  
Tuturor doamnelor care au făcut parte din legendara “Escadrila Albă” şi, nu numai, zboruri senine şi line în “Escadrila din Ceruri” şi veşnică pomenire din neam în neam! 
  
Comandor (r) Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
ESCADRILA ALBA / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1639, Anul V, 27 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!