CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

Odată am zburat în Cosmos
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mâine, 13 mai 2015, municipiul Cluj-Napoca îl primeşte pe cosmonautul Dumitru Prunariu, cetăţean de onoare al capitalei culturale şi spirituale a Transilvaniei. În cadrul acestui eveniment, în Cluj-Napoca, capitala europeană a tineretului pe anul 2015, se vor desfăşura mai multe activităţi culturale printre care Expoziţia de fotografie “Dumitru Prunariu – Primul român în Cosmos” şi Astrosimpozionul „UNIVERSitarium”. Ambele activităţi au fost organizate de către Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) în colaborare cu Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronautice, Filiala Cluj-Napoca. 
  
Vernisajul expoziţiei de fotografii aeriene şi cosmice realizat în colaborare cu domnul căpitan-comandor (rez.) Laurenţiu Buzenchi va fi găzduit de Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului şi Facultatea de Fizică din cadrul UBB şi se va deschide la ora 10.00. Simpozionul pe teme de astronautică va fi găzduit de Aula Magna a UBB şi va începe la ora 11.00. Pe lângă domnul gen. mr. (rez.) dr. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române şi invitat special, la acest eveniment sunt aşteptate personalităţi ale municipiului printre care: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, Gavril Toderean, membru corespondent al Academiei Române, Liviu Mircea, cercetător ştiinţific etc. 
  
Omul este net superior tuturor vieţuitoarelor planetei Pământ. Pe acesta nu-l sperie nimic, nici măreţia Pământului, nici adâncurile mărilor şi oceanelor, nici imensitatea spaţiului aerian şi cosmic. Nimicnicia omului, dar şi neştiinţa acestuia îl determină să creadă că într-o zi va descoperi acea graniţă a spaţiului, la care visează mereu. Primul pas a fost făcut prin trimiterea primului satelit în spaţiul cosmic la 4 octombrie 1957, Sputnik 1. 
  
Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu este primul român care a zburat în Cosmos. Prin participarea sa la misiunea româno-rusă Soyuz 40 din perioada 14-22 mai 1981, el a deschis calea zborului spre cosmos a românilor. 
  
Misiunea Soyuz 40 a constituit pentru România un moment de importanţă epocală, incuzând-o în cercul select al statelor participante la complexul proces de cunoaştere a Universului. La momentul zborului, Dumitru-Dorin Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. În prezent, numărul acestora a crescut la peste 450. 
  
Cu toate că expediţia în spaţiul cosmic a fost de scurtă durată aceasta a presupus un parcurs circumterestru de 5. 260. 000 de kilometri. 
  
Pentru reuşita misiunii sale, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a primit decoraţia de erou al RSR şi decoraţia de erou al URSS. De asemenea, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. 
  
Predestinat sau nu pentru zborul cosmic, astăzi, gl. mr. av. dr. Dumitru-Dorin Prunariu îşi aminteşte, cu plăcere, că la grădiniţă a făcut un desen cu un satelit deasupra casei bunicilor, apoi, în clasele primare, a proiectat şi ansamblat un avion pe masa din bucătărie, iar astăzi, privind albastrul cerului, generalul îşi aduce aminte: odată am zburat în Cosmos. 
  
Comandor (rez.) Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Odată am zburat în Cosmos / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1593, Anul V, 12 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!