CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

IN MEMORIAM CĂPITAN-COMANDOR CORNELIU-GABRIEL TITIANA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În data de 08.12. 2014, orele 12.30, camaradul nostru, căpitan-comandor CORNELIU-GABRIEL TITIANA a trecut la cele veşnice, după o mare şi neaşteptată suferinţă, la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti. El şi maistrul militar Valentin Bora au fost singurii supravieţuitori în urma tragicul accident aviatic care a avut loc în data de 21 noiembrie 2014, când un elicopter IAR-330H a explodat în aer la verticala localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, pe timpul executării unei misiuni de căutare-salvare (SAR) şi evacuare aero-medicală. 
  
Căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, în vârstă de 46 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Era pilot instructor clasa I pe aeronava IAR-330H, îndeplinea funcţia de comandant de patrulă în cadrul Escadrilei 713 Elicoptere din Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii şi avea la activ 1.300 de ore de zbor. El era unul dintre cei mai buni piloţi militari pe elicoptere din cadrul Forţelor Aeriene Române, pilot format în cadrul Escadrilei 132 Elicoptere din Cluj-Napoca, un expert în misiuni SAR, un adevărat camarad, un om modest cu o sensibilitate aparte. 
  
Puţini dintre noi ştim că piloţii sunt creaţi de divinitate mai mult pentru cer decât pentru pământ, de aceea ei mai sunt numiţi şi oamenii cerului. Osteneala pilotului care brăzdează înaltul cerului, odată ajuns acolo sus, este răsplătită din belşug, din bunătatea şi fericirea dumnezeirii. 
  
Când ajungi să vezi şi să cunoşti cerul, să te hrăneşti cu parfumul frumuseţii depline şi să bei din roua norilor cu care te însoţeşti, să admiri cu uimire panorama de vis a unei văi acoperită de un ocean verde şi cea a munţilor încărcaţi de zăpadă, când simţi şi trăieşti clipe de nedescris, nici o glorie a pământului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezintă importanţă pentru tine, în acele momente, căci trăieşti clipele veşniciei. Nu de puţine ori, omul cerului rămâne fără cuvinte la întrebarea: ce ai văzut acolo, sus...? Tăcere, tăcere, ... taină fără sfârşit. 
  
În pilot, societatea modernă regăseşte în cele din urmă vechiul pact teosofic care a compensat întotdeauna puterea prin asceză, plătind divinităţii cu moneda „fericirii” umane. Aşa că pilotul este într-o situaţie care comportă în atât de mare măsură un aspect vocaţional, încât ea însăşi este preţul unor macerări prealabile, al unor demersuri iniţiatice, menite să-l pună la încercare pe ucenic (trecerea prin camera de altitudine, prin cea de centrifugare...). 
  
Talentul pentru zbor se slefuieşte, dar nu se câştigă, nici măcar nu sporeşte prin studiu; cu el te naşti. Cât despre puterea de a îndura, ni se spune că, aşa cum se petrec lucrurile în orice iniţiere, ea nu este de ordin fizic: triumful asupra încercărilor prealabile este, la drept vorbind, rodul unui dar spiritual. 
  
Piloţii sunt dotaţi pentru zbor aşa cum alţii sunt aleşi de Dumnezeu. Dar, deşi au vocaţie şi slujesc un ideal nobil al omenirii, din nefericire, oamenii cerului sunt ca frunzele. Iar frunzele, oricât de joviale ar fi primăvara, cad. Zborul rămâne... 
  
Profund îndureraţi, noi toţi foştii lui camarazi din cadrul Escadrilei de elită a Forţelor Aeriene Române, Escadrila 132 Elicoptere din Divizia 59 Aviaţie, aducem un ultim omagiu colegului nostru Corneliu-Gabriel Titiana, care tocmai a plecat la Escadrila Cerească. Transmitem sincere condoleante familiei, rudelor, prietenilor! Dumnezeu sa-l ierte! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Vesnica pomenire! 
  
Mergi cu bine şi în pace, dragul meu camarad, Corneliu-Gabriel Titiana! 
  
Comandor (rz.) Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM CĂPITAN-COMANDOR CORNELIU-GABRIEL TITIANA / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1438, Anul IV, 08 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!