CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Îngerul - o altfel de prezenţă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Biserica Ortodoxă a rânduit în calendarul bisericesc o sărbătoare specială, dar nu dedicată sfinţilor, nici oamenilor, ci soborului de îngeri. Astfel, anual, la data de 8 noiembrie, ortodocşii îi prăznuiesc pe Arhanghelii Mihail şi Gavril, precum şi soborul tuturor puterilor cereşti. Am zice noi, o sărbătoare a îngerilor, a acelor fiinţe nevăzute, spirituale, dar care ne călăuzesc paşii şi viaţa permanent. Biserica îi numeşte mesageri ai voinţei divine, trimişii lui Dumnezeu către noi, oamenii, spre ajutor şi îndrumare. 
  
Într-adevăr, dacă privim la Orizont sau dacă privim în sus la Zenit, acolo e un spaţiu special al absolutului, un spaţiu al lui Dumnezeu cu îngerii lui de lumină care se împărtăşesc permanent din pocalul veşniciei. Există un „acolo” al cunoaşterii, un altul al credinţei, dar şi unul special al iubirii veşnice – lumea îngerilor. Dumnezeu a făcut atât lumea noastră, cea a oamenilor, cât şi o altă lume mai specială, cea a îngerilor, din iubire, pentru a se împărtăşi împreună din pocalul luminii şi al iubirii veşnice. 
  
Astfel, Dumnezeu i-a creat pe om şi pe înger din iubire şi doreşte ca omul, coroana creaţiei Sale, să dobândească mântuirea şi nicidecum să ajute la popularea infernului. În acest sens, Dumnezeu a trimis îngerii pe pământ, să-i ajute şi să-i călăuzească pe oameni pe calea mântuirii. 
  
Cu toate acestea, există gândiri omeneşti care-i atribuie fiinţei omeneşti principiul dualităţii. Astfel, potrivit lui George Minois, „salvarea omului constă în renunţarea la afirmarea exagerată a unei laturi a persoanei sau a alteia. Reluând într-o formă opusă fraza lui Pascal, dar fiind de fapt de acord cu el, putem spune că omul este înger şi fiară; cine vrea să fie numai înger sau numai fiară ajunge în iad”. 
  
Aş spune că omul este o fiinţă specială, a cărei existenţă este dominată de doi îngeri: unul bun, iar celălalt rău. Cei doi îngeri sunt permanent într-o competiţie de a-l atrage pe om de partea unuia sau a celuilalt, fără a îngrădi în vreun fel liberul arbitru al omului. 
  
De asemenea, există o permanentă comunicare între om şi îngeri prin aşa-zisele stări sau atitudini spirituale sau duhovniceşti. Când omul este îndrumat către o faptă bună şi o împlineşte pe aceasta înseamnă că s-a făcut simţită prezenţa îngerului bun, când omul este ispitit şi cade în acea ispită e semnul lucrării celui rău. 
  
De cele mai multe ori, e foarte greu să deosebeşti duhurile bune de cele rele, pentru că îngerul cel rău are o inteligenţă diabolică şi abilităţi senzoriale de comunicare perfide şi de multe ori te îmbie la o stare confuză, asemănătoare unei stări duhovniceşti şi derutează în luarea deciziei. De aceea, Sfinţii Părinţi ne îndeamnă permanent la luciditate şi vigilenţă maximă asupra duhurilor celui rău. 
  
Conform tradiţiei ortodoxe, Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Aşa cum ne relatează textele biblice, Arhanghelul Mihail a însoţit poporul ales în pământul făgăduinţei, dar şi cele zece pedepse, a fost păzitorul oştilor lui Isus Navi, a stins cuptorul celor trei tineri din Babilon, a păzit pe Daniil în groapa cu lei şi tot el a dat biruinţă lui Ghedeon în luptă. Arhanghelul Gavril a vestit naşterea Maicii Domnului, a fost primul care a rostit numele lui Iisus, i-a dat nume lui Ioan Botezătorul şi le-a descoperit magilor taina întrupării Mântuitorului. 
  
În spiritualitatea ortodoxă sunt cunoscuţi un număr de şapte Arhangheli: Mihail, Gavril, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil. Mihail, care se tâlcuieşte "cine este Dumnezeu", fiind voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. Gavril, care înseamnă "omul lui Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri. El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune. 
  
Rafail, care se tâlcuieşte „Dumnezeu a vindecat”, al treilea arhanghel, este tămăduitor al neputinţelor omeneşti. Uriil (Dumnezeu este lumina mea) este luminător al celor întunecaţi. Salatiil (rugătorul) este îngerul care se roagă fierbinte pentru neamul omenesc. Gudiil (omul slavei) este îngerul care aduce veşnic slavă lui Dumnezeu şi celor ce se nevoiesc la fapte bune. Varahiil, (cel ce binecuvântează), ultimul arhanghel, este aducător de binecuvântare dumnezeiască pe pământ. 
  
Prezenţa îngerilor şi lucrarea acestora în viaţa omului a fost şi rămâne o provocare şi pentru noi, oamenii mileniului al III-lea. Hierofaniile nu pot fi decât o certitudine, aşa cum, de pildă, existenţa divinităţii a şters orice urmă de îndoială. A fi şi a nu fi, aceasta e lumea îngerilor, o prezenţă prin absenţă, o altfel de prezenţă. Manifestarea îngerilor în viaţa omului este o experienţă unică, copleşitoare şi mistică. Fiecare om, într-un fel sau altul, poate simţi prezenţa îngerilor, fie prin aşa-zisele stări duhovniceşti, fie prin gândul cel bun sau, la cei mai norocoşi, prin arătările îngerilor în vise sau reverii. 
  
Aşadar, să privim mai des dincolo de Zenit, acolo unde fiinţele spirituale vieţuiesc în pace şi iubire, luându-le ca model de urmat şi, în acelaşi timp, chemându-le în ajutor, ori de câte ori simţim nevoia. Fie ca celor mai multe persoane din viaţa noastră să le putem spune: „tu eşti un înger!”. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Îngerul - o altfel de prezenţă / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1407, Anul IV, 07 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!