CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Morţii cu morţii, vii cu vii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
An de an, pe data de 1 noiembrie, credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocşi, protestanţi, reformaţi din Transilvania, Banat şi Maramureş celebrează „Luminaţia”, considerată a fi o sărbătoare a morţilor. Se spune că în această noapte sufletele morţilor vizitează lumea celor vii. În această noapte, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină datorită lumânărilor aprinse pentru cei morţi. 
  
De la sărbătoarea Halloween-ului la celebrarea Luminaţiei (Ziua Morţilor), trecerea pare că s-a făcut aproape pe nesimţite. Totuşi, de la o noapte sub semnul beznei şi al (h)orror-ilor la cea a luminii şi a rugăciunii, de la chefuri şi voie-bună, la plânsete, jale şi morţi, trecerea este cam bruscă. 
  
Originile Luminaţiei 
  
Luminaţia, cunoscută în popor şi sub denumirea de Ziua Morţilor este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul şi Sud-Vestul teritoriului românesc. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană şi cele Protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinţilor se ține în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian. În bisericile orientale, anume cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean. În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoţii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea morţilor. 
  
Tradiţii şi obiceiuri 
  
Datorită faptului că, în general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor sâmbăta, unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Morţilor nu pe 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie. Conform tradiţiei, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi numai acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morţi, numai de bine” se respectă cu sfinţenie, cel puţin la cimitir. Interesant este faptul că indiferent de religie, credincioşii ies în întâmpinare rudelor şi prietenilor adormiţi, cu flori şi lumânări. 
  
Potrivit tradiţiei Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice,o parte din sufletele celor morţi care nu au fost sfinţi ajung în purgatoriu unde se curăţă de păcate pentru a putea intra în rai. Chiar dacă este sărbătoare catolică, Ziua Morţilor este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposaţilor. Oricum ar fi, Luminaţia e o zi deosebită, o zi de suflet pentru creştini, prilej de meditaţie şi de rugăciune, de respect pentru cei morţi, iar imaginea cimitirului iluminat te îndeamnă la reculegere şi aducere aminte, te face să te gândeşti că moartea nu este moarte, ci e tot viaţă, dar altfel. 
  
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Ziua Tuturor Sfinţilor în prima duminică de după Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfinţilor, dar şi a celor adormiţi din neam în neam. De asemenea, în credinţa populară a românilor, mai avem parte de o noapte a celor morţi, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin ungerea uşilor şi a ferestrelor cu usturoi. 
  
De obicei, credincioşii merg în ziua precedent la cimitir, la mormintele rudelor şi execută activităţi administrative: smulg şi aruncă buruienile, mătură şi spală, se primeneşte crucea, se pun flori, candele şi lumânări. 
  
Simbolurile Luminaţiei 
  
Printre simbolurile Zilei Morţilor se pot enumera lumânările, candele şi florile. Dar, simbolul suprem al sãrbãtorii rãmâne însã lumânarea. Cimitirele comunităţilor se transformă pentru câteva ore în adevărate mall-uri, deoarece sunt puternic luminate şi invadate de mulţimi de oameni. Acesta este şi un prilej de întâlnire şi comunicare cu rudele şi prietenii, dar şi aducere aminte de cei morţi, de lucrurile pe care le-au făcut cât au fost în viaţă, mai mult de cele bune, pentru că valoarea unui om se dă după faptele pe care le săvârşeşte, dar şi după respectul pe care îl manifestă faţă de cei răposaţi. Un călugăr franciscan explică semnificaţia “Luminaţiei” ca fiind “o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi. 
  
De la credinţă la afacere 
  
Din păcate, de la religie la afacere nu este decât un pas. Comercianţii nu pierd acest prilej de a face rost de ceva bani, ci îl fructifică la maxim. Se pregătesc, din timp, de cantităţi enorme de produse cerute de eveniment: flori de toate felurile şi la toate preţurile, candele şi lumânări, de la cele mai simple, la cele mai sophisticate. Spre exemplu, coroniţele care se vor regăsi pe fiecare mormânt le putem găsi, atât în varianta cu flori naturale, cât si din material plastic care rezistă un timp mai îndelungat şi au un preţ redus. 
  
Oferta e mai mult decât bogată iar preţurile variază între 10 si 30 de lei pentru cele naturale sau 5-9 lei pentru cele artificiale. Crizanteme galbene, albe, roţii, mov, portocaliu le zăreşti la tot pasul, în prejma cimitirelor, preţurile la buchete pornind de la 3 lei şi ajungând până la 10 lei, iar la ghivece, de la 10 lei la 30 lei. “Sunt zile care ne aduc profit, pentru că oamenii doresc să cinstească cum se cuvine memoria celor dragi”, declară un întreprinzător. 
  
Ca de altfel, mai toate sărbătorile religioase, din ultimii douăzeci de ani, au devenit adevărate mine de aur pentru comercianţii din majoritatea statelor europene şi nu numai. Produsele cerute de fiecare sărbătoare, în parte, trec ca pâinea caldă. În cazul de faţă, morţii cu morţii, iar vii cu vii. În cele din urmă, tindem să dăm crezare filosofului care zice: „s-ar putea ca viaţa să fie moarte, iar moartea – viaţă”. 
  
Doamne, ajută! 
  
Ştefan Popa 
  
Referinţă Bibliografică:
Morţii cu morţii, vii cu vii / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1398, Anul IV, 29 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!